Ier tast de varietats experimentals al celler Tianna Negre

En una parecel•la específica conrea una mostra d'algunes de les varietats antigues i minoritàries per servar el patrimoni vitivinícola de Mallorca.
xxx

Quan l'administració va curta de recursos és el moment en què la iniciativa privada ha d'agafar el relleu. Així ho entenen al celler Tianna Negre on treballen en varietats experimentals. Per començar han creat una parcel·la on han fet una selecció de varietats que consideren en situació de risc. És el cas de la Galmater, Quigat, Mandó, Vinater blanc, Esperó de gall, Valent negre, Giró negre, Gafarró, Valent blanc, Callet blanc i Argamussa. Són exemples de les que ja tenen presència al vinyet pel que representen pel patrimoni vegetal i vitivinícola de Mallorca.

  

D'aquí parteix el primer tast de vins experimentals que s'ha fet uns dies enrere al celler. Ha estat una manera de mostrar la feina que s'està fent a Tianna Negre en una línia que, de moment, tendrà continuitat amb alguns exemples que ja surten al mercat i altres que, de moment, continuen en procés d'experimentació.

  

xxx
José Maria Natta i Patrick Paulen dirigiren el tast 

 

Primer de tot, José María Natta, el tècnic del celler, explicà als assistents qué és una varietat autòctona, què és una varietat minoritària i què és una varietat experimental. També de les distintes passes s'han de seguir perquè una varietat experimental sigui considerada apta per a la vinificació i quant de temps pot durar el tràmit administratiu.

  

  

Després Patrick Paulen, sommelier i director comercial de Tianna Negre, va oferir els detalls de les diferents tècniques de vinificació que s'han experimentat en les varietats Giró ros i Giró negre al celler (la utilització de dipòsits d'acer inoxidable, bótes, formigó, fred, etc.). També explicà les distintes labors de camp i tipus de poda provats.

  

  

Per finalitzar, Paulen va dirigir un tast al qual els assistents pogueren comparar distintes botelles de vi que han estat sotmeses a cada una de les experimentacions explicades.

  

  

xxx

 

Al tast es varen poder provar les distintes anyades de giró ros per comprovar l'evolució d'aquest monovarietal. Fou el cas del Tianna Blanc 2016, 2017 i 2018 (100% giró amb final de fermentació i criança en un "ou" de formigó) , Tianna TN5.2 Orange Wine 2016 i 2017 (100% giró).

  

  

Entre els vins que no surten al mercat es tastaren els monovarietals Vinater blanc 2016, un giró negre 2017, un altre giró negre fermentat amb rapa del 2017. I un altre de giró negre fermentat amb rapa i premsat/trepitjat amb els peus de 2018. El tast va incloure també un monovarietal 100% escursach de 2018, que encara no ha sortit al mercat tot i que la varietat en té l'autorització.

  

  

xxx

 

Com el celler Tianna Negre, col·laboren amb la conselleria d'Agricultura amb aquesta tasca altres dos cellers a Mallorca: Galmés i Ribot i Can Axartell. També fan recerca i experimentació, tot i que en línies pròpies, els cellers de Can Majoral, d'Algaida, i de Miquel Oliver de Petra.

 



Comentaris

envia el comentari