Donem la benvinguda a Som Pubil, el primer varietal d'Escursac de Galmés i Ribot

El celler de Santa Margalida ha apostat des de sempre per les varietats autòctones
xxx
El viticultor Joan Rubio, la sumiller de Ca na Toneta Evelyn de las Alas i Catalina Ribot 

Ha vist la llum aquesta primavera i ja ha estat un èxit. L'acollida ha estat més que bona i és que sempre agrada donar bones notícies, com aquesta. Un celler dels que no fan renou però sí molta de feina que aconsegueix una fita a la qual hi han dedicat molt d'esforç i molta d'il·lusió. Caty Ribot és l'ànima d'aquest celler i amb ella hem conversat sobre Som Pubil. El més nou de Galmés i Ribot.

  

  

Com i quan us embarcareu en aquesta aventura?

  

A l´any 2006 plantarem el nostre camp experimental amb les varietats minoritàries: escursac, argamussa, vinater blanc i giró negre,

  

Quin paper juga Joan Rubio en tot això? i Ca Na Toneta i Evelyn de las Alas?

  

Al 2008/2009 vaig anar a Barcelona a fer el curs de "sumillería" on vaig coincidir amb el Joan Rubió, mentre anàvem tastant vins anàvem conversant, vaig conèixer un home amb molta passió per la seva feina sensibilitat i respecte per la terra i les varietats locals vaig tenir clar que era una persona que podria aportar molt a Galmés i Ribot. Per això li vaig proposar la seva col·laboració. A aquell moment ell tenia una relació professional amb un altre celler i no ho pogué fer fins a 5 anys més tard que es va sumar al nostre equip, l´objectiu era conèixer amb profunditat les varietats autòctones i minoritàries amb les quals estàvem treballant: escursac, argamussa, vinater blanc, callet negrella, callet, fogoneu, gorgollassa, giró ros i prensal blanc.

  

Feina que hem estat fent durant els darrers 5 anys fer el seguiment en vinya i diferents tipus de vinificacions amb cada una d´elles amb l´objectiu de conèixer-les amb profunditat i abstreure el màxim de cada varietat.

  

Vaig conèixer l´Evelyn al restaurant on treballa "Ca na Toneta" és una dona que no et deixa indiferent, per la seva força, passió i professionalitat. No tinguérem dubtes a l´hora de triar on fer la presentació del nostre vi, "Ca na Toneta" per la feina feta durant tant de temps amb els productes ecològics i de la terra, el nostre pubil no es podria sentir més a gust que amb les mans de l´Evelyn de las Alas i acompanyat pels plats elaborats per na Maria Solivellas.

 

xxx

 

Sabem que sempre has anat darrere la recuperació de varietats autòctones. Per què i quin és el teu pròxim repte?

  

Quan vàrem tenir constància que a Mallorca hi havia tantes varietats minoritàries perdudes i que en teníem tan poca informació vàrem tenir curiositat per conèixer-les pel que decidirem plantar el nostre camp experimental i col·laborar amb l´IRFAP per aportar-los tota la informació que en poguéssim obtenir i entre tots intentar que les que s´adaptin millor i donin bons resultats es puguin autoritzar i ser reconegudes com a varietats autòctones.

  

Estam molt contents que la varietat "escursac" ja sigui reconeguda com una varietat comercial, però en queden d´altres que tenen molt de potencial i encara les queda un llarg trajecte per poder ser autoritzades, les que estan més avançades són el callet negrella, mancés de tibus i esperó de gall, d´altres com la vinater blanc i l´argamussa amb les que queda més recorregut.

  

El pròxim repte serà treure al mercat una Pubilla elaborat amb una varietat local blanca i fermentat en àmfora.

  

  

Que n'esperes de Som Pubil i com el definiries?

  

El Som Pubil és un vi amb un caràcter i personalitat pròpia, vi fresc i profund que mantén una bona tensió i fluïdesa.

  

Del vi pubil esper que sigui el primer de molts d´escursacs elaborat a Mallorca, que comparteixi moltes taules, celebracions, rialles, confidències ... que se senti orgullós de ser qui és que corri mon i ens transporti al lloc on hi ha nascut, "Mallorca"

  

  

Fes-nos una recomanació: amb què ens suggereixes que fem una copa d'aquest escursac?

  

Mira et proposaré dos dels plats que va elaborar na Maria pel dia de la presentació del vi: carbonara de mongetes amb porc negre i gelat de maó amb sorbet de fraula i com a cosa meva et proposaré una cançó: don´t let me be misunderstood, de na Nina Simone.

 

xxx