David Palacios: Hem de recuperar el consum intern per assegurar el futur del vi

El president dels Consells Regulador d’Espanya (CECRV) parla amb Balears Vadevi amb motiu de la plenària anual que s’ha fet a l'Estació Enològica de Felanitx
xxxx

La Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas (www.vinosdo.wine) ha triat Mallorca com seu de la convenció anual . L’amfitriona ha estat la DO Pla i Llevant, amb motiu del seu 20è aniversari, juntament amb l’Ajuntament de Felanitx.

La CECRV està integrada per 54 denominacions d’origen, de les 69 que ara mateix hi ha a tot Espanya i representa els interessos de totes elles davant el Govern d’Espanya i davant els organismes i entitats publiques i privades  internacionals, nacionals i regionals amb competències directes o indirectes amb el món del vi. És el màxim òrgan representatiu del vi de qualitat que s’elabora a Espanya. Es tracta d’una associació privada sense ànim de lucre que per la seva constitució té una àmplia incidència en el món del vi ja que està reconeguda per la Unió Europea i per l’administració de l’Estat coma òrgan interlocutor en matèria d’aliments de qualitat.  Realitza contínuament campanyes de difusió i és especialment notable la seva campanya Movimiento vino DO que té com a objectiu difondre el món del vi entre els joves des d’un punt de vista dinàmic, humorístic i llevant l’elitisme  que a vegades envolta el vi. Unes dades ens poden donar una idea de la importància d’aquest organisme: Dels 32 milions d’hectolitres produïts de vi a Espanya, el 41% té la marca DO. Hi estan inscrits 3.560 cellers. Hi treballen 110.000 viticultors i estan inscrites 550.00 hectàrees de vinya, el 58% del total espanyol.

xxx

 

La reunió té un especial significat per Felanitx en el camí de la represa que ha de tenir el poble dins el món del vi de Mallorca. La reunió de la CECRV s’ha muntat per commemorar el vintè aniversari de la constitució  de la DOP Pla i Llevant que va resultar de l’esforç d’un conjunt de vinaters que elaboraven vi a les comarques del Llevant com són en Jaume Mesquida a Porreres;  Luis Armero a Felanitx, celler Armero & Adrover; el germans Gelabert a Manacor: Miquel i Toni; la família Majoral d’Algaida, la família Reus de Manacor, celler Pere Seda; els Oliver de Petra, celler Miquel Oliver i d’altres. Començaren les seves activitats fa una trentena d’anys, primer s’establiren com una IGP, Vi de la Tera i, ara fa vint anys arribaren a la categoria de denominació d’origen.

xxxx
David Palacios s'adressa als memebres de la CECRV 

 

Balears Vadevi ha tengut l’ocasió  de plantejar alguns temes d’actualitat al president de la CECRV, David Palacios Algarra, aprofitant la plenària de Mallorca. Ocupa el càrrec des de 2016 i presideix, alhora, el Consell Regulador de la DO Navarra.

 

La CECRV aglutina la gran majoria de DOs españoles. Quina força li dóna aquest suport?

 

Les DOs han ajudat a posicionar els cellers  en el mapa del vi de qualitat i la CECRV ens serveix per tenir una veu més forta a l’hora de defensar els interessos del sector. Avui és un fórum de reflexió sobre els problemes i els reptes comuns. La CECRV ens dóna eines

 

Hi ha una gran diversitat entre totes elles, quan a tamany, antiguitat, pes específic, renom, complexitat, etc…Això afavoreix o entorpeix la gestio dels interessos comuns? És fácil aconseguir postures consensuades?

 

La Conferència és un paraigües sota el que ens aixoplugam les DOs españoles. Ens enriqueix la varietat  de zones productores que hi formen part, la diversitat ens fa més forts per que ens obliga a tenir en compte punts de vista alternatius. I tots junts enfortim la marca España. Al cap i a la fi el vi és el réflex de cada territorio.

 

 

Aquí, a Mallorca, el debat sobre les DO està sempre damunt la taula. Quin paper tenen o haurien de tenir avui les DO? Dirieu que és una figura que va perdent sentit amb el temps?

 

Les DOs  han crescut en paralel al ressorgiment del sector, de la creació del vi modern, ara que hem après a fer vi mimant la vinya i el celler . Demostren que el negoci del vi és una tasca d’equip no d’individualitats.

 

Quins avantatges ofereix això de pertanyer a una DO, vist que ara hi ha altres figures com les IGP més flexibles on, per ventura, els cellers es poden trobar més cómodes, més lliures per fer i desfer?

 

Nosaltres, els que formam part d’una DO, ens sentim còmodes amb les nostres ”normes de convivencia”. Pot ser un trampolí que alguns deixen quan ja tenen el nom fet…

 

 

Quin paper juga  l’enoturisme en el negoci del vi. Mallorca pot arribar a ser un referent en aquest segment?

 

Té un paper fonamental pel dessenvolupament del món del vi i Mallorca reuneix totes les condicions que l’enoturisme demana: sol, platja i gastronomia de qualitat. Amb tot això el vi funciona com un aglomerant  que fa que el visitant pugui gaudir de tots aquests components i fruir de l’estada amb el vi com fil conductor.

 

Quins són els reptes i els maldecaps amb els que ara s’enfronta el sector, des del seu punt de vista com productor, president de la DO Navarra i president de la CECRV?

 

Ens preocupen els efectes del canvi climàtic sobre la producciò, les malalties de la fusta, com passa aquí amb la xylella, a altres zones pateixen més unes altres, la caiguda del consum i hem d’estar pendents sempre de l’evolucio dels mercats exteriors, amb la PAC i ara especialmente amb tot això del Brèxit…

 

Com s’ha de dissenyar el futur del sector?

 

Hem de recuperar el consum intern. En aquest moment, som el principal vinyet d’Europa i un dels primers del món i el consum de vi per persona i any  cada vegada és menor, ja som a la cua d’Europa pel que fa a la quantitat de vi consumit per persoa i any. Hem passat de considerar el vi un producte de consum habitual a asociar-ho als moments de gaudi i d’esbarjo. Per això, els productors hem d’entonar el mea culpa!

I hem de treballar per explicar, sobre tot als més joves que  s’ha de fer un consum responsable de l’alcohol. Ara comencen a beure no vi si no licors d’alta graduació i han d’aprendre a gaudir del vi. Els hem de contagiar aquesta passió que tenim. Està be, per això, la gran quantitat d’activitats que avui es fan entorn el vi amb cursos i tallers de tast, visites a cellers, etc…és una manera sana d’acostar-se al vi i d’adquirir la formació que permet valorar-lo i gaudir-lo com toca. Al cap i a la fi,  el vi a la taula, a les terraces, de dia, de nit va marcant  i ensamblant la nostra manera de viure.