Andreu Juan: La Xylella, un hoste indesitjat amb el qual haurem d'aprendre a conviure

El cap de servei d'Agricultura avança a Balears Vadevi els detalls del viatge formatiu a Califòrnia que fan els més de 40 professionals del sector, aquesta setmana
xxxx

 Després de dos anys de lluita sense descans contra la plaga de la Xylella, els resultats són encoratjadors i demostren que la recerca dóna fruits. Els doblers dedicats a investigación estan donant les primeres pistes sobre l’estrategia a seguir per lluitar de forma eficaç contra la plaga. Una realitat que, per tant, indica que hi ha molt per fer i que aconsella mantenir la recerca i la formació dels pagesos, dels viticultors en aquest cas, de forma permanent.

 

La conselleria d’Agricultura del Govern de les Illes Balears, amb aquest objectiu, ha organitzat un viatge formatiu a Califòrnia que es farà aquest mes d’abril. L’inciativa recull una petició  del sector que volia conèixer in situ com s'afronta la Xylella a Califòrnia, on fa anys que hi conviuen. El viatge està finançat amb fons europeus destinats a viatges formatius i cadascun dels participants haurà de pagar-ne una part. El progama inclou visites tècniques a les empreses productores i entitats diverses com explotacions  de vinya a Napa Valley, d’Olivera a la zona de Sacramento, vivers i cooperatives productores d’ametller,  trobades amb tècnics  especialitzats d’instituts i universitats locals que dun anys treballant la xylella.

A pocs dies de partir cap a Califòrnia aprofitam la proximitat del viatge per parlar amb el cap de servei d'Agricultura de la conseleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Andreu Juan:

 

xxx

 

Hem de pensar ja en un futur en el qual haguem d’aprendre a conviure amb la Xylella? Com trobar l’equilibri amb la lluita contra la plaga? Hi ha precedents de plagues que s’han arribat a controlar i amb les que convivim, a fora vila, amb normalitat?

 

La Xylella fastidiosa està a les Illes Balears possiblement des de fa molts anys i estarà per sempre, així que hem de conviure amb ella de la millor manera possible, realitzant una gestió integrada de la malaltia. La millor manera de conviure amb ella és conèixer-la bé i saber les varietats de cultius més resistents o tolerants, sobre tot dels cultius més afectats que són el vinyet, l’ametller i l’olivera. També esteim incidint molt en el coneixement de la biologia i control dels insectes vectors que transmeten el bacteri, ja que és una dels altres objectius claus per evitar la dispersió del bacteri.

Hi diferents plagues que han vingut i que ara hi convivim, com pot ser el becut de les palmeres, la tuta de la tomàtiga o la processionària del pi, que ja ens hem acostumat a conviure amb elles.

 

Quina és la situació ara mateix a les Balears, respecta a la incidència de la Xylella? Està al mateix nivell el control, els resultats de la campanya, a totes les Illes?

 

A les Illes Balears tenim una incidència pràcticament per tot el territori, a excepció de l’illa de Formentera. S’ha detectat 843 vegetals positius, en un total de 21 especies de plantes diferents.

Hem notat aquest any passat una incidència menor que els anteriors, possiblement per les condicions climàtiques amb més pluges i menys temperatura. A l’illa de Mallorca el cultiu més afectat és l’ametller en secà seguit del vinyet, en canvi, a Menorca i Eivissa, el cultiu més afectat és l’olivera.

 

El viatge a Califòrnia. Que n’esperau extreure? És assimilable l’experiència que allà tenen?

 

L’objecte del viatge és adquirir coneixements agronòmics sobre el maneig integrat del bacteri que duen a terme a la zona productora de Califòrnia en els cultius de la vinya, olivera i l’ametller, visitant-se la zona de la Vall de San Joaquin com a zona més representativa d’aquests cultius.

Dins aquesta missió tècnica i comercial es visitaran finques comercials, viveristes, centres de recerca i experimentació, comunitats de regants, cooperatives, empreses de processat i l’entitat Almond Board de Califòrnia. Cal remarcar que els EUA és el principal productor mundial d’ametlles i un dels principals productors de vi del món, i que per tan s’adquiriran a més coneixements no tan sols del bacteri si no també de la situació agronòmica (varietats, portaempelts, fertilització, poda, maneig del sòl, etc...) i econòmica dels cultius de l’ametller, la vinya i l’olivera.

 

La Xylella afecta no només la vinya, també altres fruiters com l’ametller i l’olivera. És igualment efectiu el tractament a totes les espècies? Quina té millor comportament i quina pitjor, si és que es pot dir així?

 

Els cultius d’ametller, olivera i vinya estan molt afectats per la Xylella fastidiosa, des de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca estem realitzant diferents proves dins un hivernacle de bioseguretat amb inoculacions per conèixer millor el bacteri i conèixer la millor tolerància varietal dels diferents cultius. També estem fent diferents proves a plantacions experimentals per conèixer la evolució de la malaltia, i els moments òptims de tractament i presa de mostres pel seu diagnosi.

Tant l’any passat com aquest, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, mitjançant l’empresa pública SEMILLA, proporcionarà diferents productes fitosanitaris als agricultors pel tractament de aquests tres cultius per tal de disminuir la població d’insectes vectors del bacteri, que com ja hem dit és un dels punts claus per evitar la dispersió del bacteri pel territori.

xxx

 



Comentaris

envia el comentari