Caillot: "La qualitat dels vins de Mallorca l'ha de reconèixer el consumidor"

L'enòleg francés Pierre Jean Caillot ha participat en el cicle Tardor Enològica de Manacor on ha fet una comparació entre els vins de Borgonya i els de Mallorca, de les mateixes varietats
xxx
Caillot ha estat una de les atraccions del Tardor Enològica de Manacor d'enguany 
 

Dins el cicle Tardor Enològica de Manacor d'enguany, aquest mes de novembre s'ha fet una activitat que ha tengut molt bona resposta entre el públic“:Comparació entre vins de la Borgonya (França) i vins fets a Mallorca”. El curs va ser impartit per l'enòleg Pierre Jean Caillot (Beaune, la Borgonya). S’explicaren les característiques essencials de la regió vinatera de Borgonya i es compararen vins francesos i mallorquins fets amb les mateixes varietats. A les dues sessions que es feren es tastaren 6 vins: el primer dia vins blancs de Borgonya chardonnay i viognier i el segon vins negres de Borgonya pinot noir i syrah. A la vista de l'interès que ha provocat la participació de Caillot, aqui teniu la conversa que Balears Vadevi ha mantengut amb ell.

 

De debò hi ha alguna similitud entre els vins de Borgonya i els que es fan a Mallorca? És possible que amb les mateixes varietats s'obtinguin vins tan diferents en una regió i una altra?

Concretament no hi ha cap similitut entre ese dues regions. Això per diversos factors, primer el terroir (la terra), segon el clima i tercer les varietats de raïm diferents i també la seva elaboració.

 

Parlem de casos concrets. Posi exemples

Del que conec avui I després del tast de la setmana passada, vaig provar un chardonnay totalment diferent. El vi de borgonya era molt suau amb acidesa molt equilibrada, un toc de roure per la seva criança en barrica i molt complex. El vi de Mallorca era tal com esperava, molt afruitat, un vi  ple de sol , molt ben treballat i a vegades amb criança. Aquesta és la diferència concreta d'una terra, un clima diferent amb la mateixa varietat. Allà, a Borgonya, per la seva terra complexa, tenim vins de qualitat molt diferent i únics en el món. Per cada poble o zones de producció, hi ha separació entre parcel·les amb nom per a localitzar exactament l'origen del vi.

xxx
Els vins fets a la comarca del Pla i Llevant compartiren espai amb els de la Borgonya

Hem sentit que l'efecte del canvi climàtic acabarà obligant els viticultors a anar buscant terrenys més al nord, en costers on predomini l'ombra i es donin menys hores de sol. Arribarà un dia en què a Borgonya es puguin fer els vins que avui feim en el mediterrani, a Mallorca…?

De moment a Borgonya sentim l'efecte del canvi a vegades pels estius molt calorosos i la verema l’hem de fer més d'hora que abans. Ara se  verema des de principi de setembre i en alguns casos extraordinaris a finals d’agost, quan abans no es començava fins el final del setembre o a l’octubre. De tot manera, és la collita que mana segons la maduresa del raïm (azucar/acidesa). Per Mallorca, crec que pot ser molt interessant de buscar llocs més frescs en altura. Però manen també les varietats locals seleccionades per la seva qualitat adaptada a aquests tipus de territori.

 

Aquí hem vist com els vins evolucionen segons va canviant el paladar del consumidor. No són iguals els vins d'avui, excepte excepcions, que els de fa vint o trenta anys. I no ho seran tampoc en el futur en relació als actuals. Passa això mateix en Borgonya? 

És cert, el paladar del consumidor és molt important. Hi ha una moda d'estil de vins i els viticultors han de seguir els mercats, amb clients a satisfer amb els seus propis gustos. Per exemple, el client xinès no és igual que els dels Estats Units o el del Japó o el Cabnadà…  Però a Borgonya, hi ha sempre una història del cultiu de la vinya i dels humans que ho fan. Vull dir que el vi, el producte final és tant important com el seu origen, la seva història i el treball dels homes.

Li ha costat acostumar el seu paladar als vins de Mallorca?

Sóc curiós des de sempre, el meu paladar està acostumat als vins de fora del meu pais. Clar que els vins d’aquí tenen el toc mediterrani. El que també m’ha encantat ha estat descobrir els vins amb varietats autoctonas (callet, prensal, gir ros, mantell negre…). I cada celler que fa la seva pròpia técnica.

xxx
Negres i rosats que tenen una personalitat mediterrànea, segons Caillot, diferenciats dels francesos 

Creu que els vins de Borgonya són prou coneguts/benvolguts a Mallorca?

La sort de la Borgonya és que és molt famosa en el món. i a Mallorca es troben fàcilment els vins de Borgonya. Són molt coneguts pels blancs inigualable si amb una varietat molt famosa i els una varietat de terroir 

Què aconsellaria als vitivinicultores de Mallorca de cara al futur? Com han d'orientar la seva producció, cap a on i cap a que mercats?

No sóc un expert per donar consells als viticultors. No obstant això, del que he vist i sentit crec que els vins de Mallorca no tenen massa reconeixement en el seu territori. La gent em diu que hi ha molts bons vins a Espanya però que  és difícil trobar bons vins a Mallorca.

Crec que haurieu de treballar la imatge dels vins mallorquins en el seu territori i mostrat als clients que han de ser els primers prescriptors de la marca Vi de Mallorca. Millor ser un rei al teu regen que un soldat  en elpais vei.  Prenem l'exemple de la Borgonya que té una història de segles i que la gent local té la cultura i la història dels vins com propia i així la transmet.  Pels vins de Mallorca, es poden seguir a treballar amb les varietats autòctones, que no es poden trobar en un altre lloc. també desenvolupar el potencial de l’enoturisme per descobrir i compartir la cultura vinícola mallorquina, que és molt rica.

xxx
El públic va respondre a la cita amb Pierre Jean Caillot