Binissalem comptarà amb el primer grau mitjà de vi i oli d'oliva de Mallorca

La conselleria d'Educació treballa perquè els estudis de FP estiguin en marxa el curs que ve.
XXXX
L'IES Binissalem on es prepara el curs de FP per 'any que ve | CAIB
 

 

Primer de tot, la formació. Aquest és el motor que mou l'IES Binissalem quan proposa la creació dels estudis de grau mitjà de vi i oli d'oliva. Volen aprofitar una de les activitats econòmiques senyeres de la comarca, on veuen un important nínxol de llocs de feina, per instaurar aquests estudis a l'Institut. Es tractaria de formar personal i capacitar-lo per les tasques de producció i elaboració tant del vi com de l'oli d'oliva, sobre tot de la comarca del Raiguer.

  

L'exemple dels estudis de grau superior que enguany per primera vegada s'han impartit a l'IES Felanitx ha estat la font d'inspiració pels promotors de la iniciativa.

  

Amb aquesta idea, el director del centre, Antoni Salvà, va parlar amb la DO Binissalem per plantejar la iniciativa i demanar col·laboració: era necessari establir un acord pel qual els cellers venguessin a bé perquè els alumnes de l'Institut hi poguessin fer les practiques. La DO Binissalem ho va veure amb bons ulls i tot d'una hi va donar suport.

  

La primera passa estava feta. Amb aquest bagatge, el projecte continua endavant i la proposta s'eleva a la conselleria d'Educació. Maria Francisca Alorda, Directora General de Formació Professional i Formació del Professorat explica a Balears Vadeví que el projecte preveu una formació més genèrica perquè es tracta d'un grau mitjà adreçat a alumnes de nivell de 4rt d'ESO; amb coneixements sobre producció de vi i altres productes com vinagre i licors o cervesa. Abastarien des del conreu, amb capacitació agrària, a l'elaboració al celler amb coneixements que no només inclourien el procés de producció sinó també sobre mecànica, emmagatzemament, envasat i comercialització del producte.

  

És important destacar que la part teòrica, a desenvolupar a l'Institut, es completa amb una part pràctica que clouria la formació i que es faria a les bodegues de la comarca.

 

xxx
Maria Francisca Alorda és directora general de FP al Govern de les Illes Balears | CAIB

 

"Ara, diu Maria Francisca Alorda, es fan els preparatius perquè tot estigui a punt passat l'estiu, quan comenci el curs. Entre aquests preparatius hi ha el necessari assessorament amb els empresaris on els professors que s'encarreguin del curs fan visites per conèixer de prop el què es fa. També es fan visites a altres comunitats autònomes on aquests estudis ja existeixen, per aprendre-hi el funcionament".

  

"De moment es preveu que el primer curs arranqui amb 15 places. Serà un curs d'iniciació i això facilitarà també la dotació del personal docent. Curs a curs els estudis són més específics i s'hi incorporaran professors també més especialitzats".

  

La conselleria reconeix que és una aposta innovadora que s'haurà d'anar treballant any a any però Alorda destaca que "està en la línia d'anar eixamplant els estudis de Formació Professional i anar abraçant de cada vegada més sectors productius de la nostra economia".

  

Al sector també l'interessa. Esperança Nadal, enòloga i directora de Bodegues Nadal, ocupa una vocalia al Consell Regulador de la DO Binissalem.

 

xxx
Fa falta mà d'obra formada a la vinya i al celler 

 

Considera el projecte molt positivament pel conjunt del sector. S'hi han posat a fer feina amb la conselleria fent-ne l'assessorament necessari perquè tant els estudis com les pràctiques resultin de profit. Per això han recomanat la instal·lació d'una sala de micro vinificació. També que la formació reculli totes les passes del procés productiu. Els interessa que en el futur puguin trobar personal qualificat. Diu Nadal que el sector ha crescut de tal manera que els costa trobar gent formada i per això, afegeix, les bodegues estan assumint aquesta formació dels treballadors. "El sector necessita, diu Nadal, gent amb il·lusió i ganes, que estigui formada en una feina que és de fet molt variada, ja que ofereix distints tipus d'activitat, des de la vinya, al celler i la comercialització. En el nostre cas, el vi és un mercat de treball amb futur i molt polivalent".