Bàrbara Mesquida, una equilibrista resolta a sobreviure a la pandèmia

Mesquida Mora és un dels 50 cellers implicats en l’esforç de trobar una vacuna pel COVID19

Gairebé 50 cellers i un centenar de vins de tot Espanya formen els lots que sortiran a subhasta aquest dimecres en algun lloc que no s'ha desvetllat per a recaptar fons destinats a trobar la vacuna contra el Coronavirus. Tots els vins procedeixen de petits productors, bolcats en la sostenibilitat i les pràctiques ecològiques i biodinàmiques. 

 

La iniciativa és del Col·lectiu Artisan Wine Attraction, que ha volgut sumar-se a l'ona de solidaritat que s'ha aixecat de manera global i aportar el seu granet d'arena amb aquesta subhasta la recaptació de la qual anirà íntegrament destinada al Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, col·laborant així en un projecte liderat pel doctor Mariano Esteban per a trobar la vacuna que faci front al virus Covid 19 i contribueixi a pal·liar els efectes de la pandèmia.

 

Entre aquesta cinquantena de cellers n'hi ha alguns de les Balears com ara  Bodegas Ibizkus, d'Eivissa, i Can Majoral, Can Xanet i Mesquida Mora, de Mallorca. Però la nostra convidada d'avui va ser, també,una de les signants del manifest que fa un parell de dies es va publicar en defensa del vi per part dek col·lectiu Dones+Vi. Totes elles bones raons per passar una estona amb na Bàrbara Mesquida, ara que el confinament ens té fermats a casa.

 

xxx

 

Les dones han hagut de sortir a defensar el negoci del vi. Com és això?

La idea d’aquest manifest va sorgir a un grup de Whatsup Dones + Vi com a resposta a una notícia que havia  aparegut a TV3  i a la qual es transmetia una informació esbiaixada sobre el consum de vi durant aquest període. En aquesta notícia es parlava que l’ansietat incrementava el consum d’alcohol i mostrava imatges de prestatgeries buides de botelles de vi quan la realitat és que els cellers de tamany petit i mitjà hem notat una caiguda en picat de les nostres vendes. Vàrem sentir la necessitat de fer sentir la nostra veu. Per nosaltres és important posar en valor la cadena que va des del viticultor al sommelier i entendre el vi com un aliment, que forma part de la dieta i la cultura mediterrània. Defensem la importància de la nostra tasca com a mantenidores i garants d’un paisatge, d’una forma de vida. 

 

xxx
"Ens haurem d’endeutar encara més si volem continuar amb la nostra feina que tant ens apassiona"

 

Són temps complicats i no han arribat amb llibre d’instruccions per a ningú. Que podeu fer els vinaters com Bàrbara Mesquida, de Mesquida Mora, per surfejar aquesta ona?

Els cellers petits com el meu i molts altres som els que ens trobarem - i ens trobam ja- amb més dificultats ja que no tenim una estructura comercial potent ni arribam a espais de gran consum. La pandèmia ha arribat en el moment que les vinyes comencen a brostar i anuncien l’inici d’una nova collita. A la vinya hi ha molta de feina i no podem fer cap ERTO. Necessitam la gent a les vinyes i a final de mes han de cobrar. Els nostres clients principals -els restaurants, hotels... - es troben tancats... i la gent no pot sortir, i en el cas de Mallorca no poden venir a la nostra illa a gaudir dels vins. Sempre he parlat de l’exportació interna que tenim a Mallorca. És a dir, una gran part dels vins produïts a l’illa són consumits per estrangers que venen a passar les seves vacances a Mallorca. Els que fa un temps hem començat a fer feina a altres mercats tampoc ens queda la papereta resolta... les comandes que hi havia per sortir esperen al magatzem silenciós... i el consum a casa pot ser que s’hagi incrementat lleugerament però no és fàcil poder arribar a les cases. 

 

xxx
"Veure com es despleguen les fulles, com guaiten els raïms et fa pensar que ens en sortirem, que hi ha esperança i ganes". 

 

L’escenari no és favorable per a ningú. Però amb el celler ple de vi i amb una nova collita que arribarà en menys de 4 mesos... intento trobar la pedra filosofal o el manual per surfejar l’onada... però crec que no existeix. Ens haurem d’endeutar encara més si volem continuar amb la nostra feina que tant ens apassiona. Les persones que ens dedicam a n’aquest ofici tan preciós sempre tenim un peu al futur, un al present i un al passat. Venem els vins que elaboràrem l’any passat o fa alguns anys, cultivam les vinyes al present i feim projeccions de futur... no és tasca fàcil.  

 

Teniu un accés molt restringit al mercat, ara mateix. Creis que la crisi sanitària i l’estat d’alarma us igualen a la resta de productors del sector? I als altres productors agroalimentaris?

Jo no puc viure sense vi... però hi ha gent que si. Hi ha aliments bàsics dels que no podem prescindir, però del vi ens en podem estar. Sempre he defensat el consum de producte local, de proximitat, ecològic... però ara més que mai crec que hem de fer una crida i prendre conscència. No val l’excusa que els vins mallorquins són cars. Aquesta és una etiqueta obsoleta i caduca que ens posaren fa 30 anys. A Mallorca a dia d’avui hi ha una gran varietat de vins, de tota casta i condició... i molts són extraordinaris. Si els extrangers els han descobert i els hem aconseguit fidelitzar... per què no als consumidors locals?

 

S’havia aprofitat l’hivern per fer promoció, per viatjar i refermar mercats i clients més enllà de l’illa. Que quedarà d’aquest esforç?

Són llavors que seguirem regant i treballant perquè fructifiquin. No tot està perdut i el darrer que hem de perdre és l’esperança. Jo confio plenament amb el meu projecte, amb el meu equip, amb els meus clients... i en sortirem. Som un celler petit, compromès amb la nostra illa i les nostres terres, feim feina de la manera més respectuosa possible, apostàrem per la biodinàmica ja l’any 2007... tots aquests esforços, il.lusió i passió no poden ser debades. 

 

xxx
"La pandèmia ha arribat en el moment que les vinyes comencen a brostar i anuncien l’inici d’una nova collita". 

 

Ens hem cansat de recordar que la vinya no espera a ningú, com tampoc no esperarà la verema. Quina perspectiva teniu d’aquesta anyada?

Com deia abans seguim fent feina a les nostres vinyes i començam una nova collita amb més il.lusió que mai. Veure com es despleguen les fulles, com guaiten els raïms et fa pensar que ens en sortirem, que hi ha esperança i ganes. 

 

Quina lliçó amb de treure de tot plegat, més enllà de la necessària resiliència…?

Per jo la vulnerabilitat i la necessitat de viure i beure amb intensitat cada segon d’aquest preciós regal que és la vida. 

 

xxx
La fragilitat dels brots nous amaga la força i la voluntad de sobreviure