La primavera arriba al vinyet i dóna una imatge d’esperança

La natura pren l’iniciativa ignorant les restriccions de l’estat d’alarma
xxx
La natura no s'atura.

 

La vinya no sap d’estats d’alarma i manté el seu propi ritme, el ritme que li confereix la natura, i ara el seu rellotge biològic ja ha advertit l’augment de les hores de llum i l’arribada de la primavera se declara arreu amb la brostada de les noves tanyades, verdes, tendres i saludables que ens indiquen que el cicle de la vida continua, a pesar de les restriccions, del confinament . A BalearsVadevi ens sembla una bona noticia, també als vinyòvols  que ens envien, a través de les xarxes socials, les imatges dels vinyets allà on la natura va a la seva i la feina continua, empesos per aquest realitat que va més enllà de les prescripcions actuals.

 

xxx
La feina continua i és el moment d'empeltar | Galmés i Ribot

 

La web de la DO Pla i Llevant informa: “amb l’augment de la temperatura, els ceps a través de les arrels tornen absorbir l’aigua, les plantes comencen a respirar i l’aigua s’enfila cap els brots i es manifesta als talls de la poda fets a l’hivern en forma de llàgrimes, gotes d’aigua que arrosseguen les substàncies de reserva acumulades als troncs. Quan passa això es diu que la vinya plora, però deu ser d’alegria perquè és una manifestació de vida. Ben aviat, els ulls que han passat l’hivern protegits per borró trauran les primeres fulles, un despertar lent, però que ja no té aturall”.

 

Ara es recullen els fruits de la feina feta a l’hivern quan s’ha llaurat la terra per preparar-la per una nova anyada, s’ha fet la poda manual cep a cep. Les ovelles han pasturat afavorint l’adobament natural del vinyet…

 

xxx
Vinya Escursac, Hortet d'Algaida | Andreu Oliver Majoral

 

Però enguany hem tengut un hivern molt suau, massa, pot ser. I no tots els patògens han desaparegut per la manca de fret. A més  la  brotada  és desigual i depèn de molts de factors: de la varietat, del tipus de poda feta, però de manera molt especial del microclima que envolta cada vinya. Com més protegit del fred sigui el terreny més prest broten les vinyes. I això pot provocar qualque problema, especialment lligat a les gelades nocturnes que es poden produir a finals de març i a la primera quinzena d’abril. Aquestes primeres fulles, normalment molt tendres, no poden resistir aquestes gelades i es moren amb el que el cep torna a l’inici del cicle, però amb l’inconvenient que els segons ulls tenen menys vitalitat que els primers.

 

xxx
Un brindis per la primavera i per l'esperança que tot anirà bé | Celler Tianna Negre

 

A més, haurem d’estar pendents de la xylella, que també desperta a la primavera. Però això será ja un altra historia…