Aprenent l'ofici de vinater i altres secrets del món del vi

Una nova edició de la Festa del Callet de Felanitx tanca aquesta setmana amb els deures ben fets
xxx
Luis Armero desvetllà els secrets d'un bon cupatge 

Dins el marc de les activitats de difusió del món del vi organitzades per la DO Pla i LlevANT I Vi de la Terra Mallorca aquesta setmana s’ha realitzat un taller titulat L’ofici de vinater. Ha consistit en introduir als aficionats en uns dels aspectes que es desenvolupen als cellers, la preparació de cupatges entre varietats de vi per oferir el vi que ha de sortir al mercat. L’activitat ha estat dirigida per l’enòleg Luis Armero, propietari del celler Armero & Adrover.

xxx
Després de la lliçó magistral, la pràctica 

 

El taller ha durat dos dies. En el primer foren presentats cinc vins varietals fet de cabernet sauvignon, merlot, syrah, manto negro i callet. Armero explicà les cracterístiques dels diversos vins, com havien estat elaborats i va fer refrència a les seves possibilitats de mescla.

xxx
Probetes i pipetes en mà per experimentar 

 

El segon dia va proposar el repte del curs: preparar un vi varietal de callet, és a dir que havia de tenir com a mínim 85% d’aquesta varietat i va donar llibertat perquè el 15% restant fos completat amb les altres varietats. Els assistents varen definir quin vi els agradaria preparar i durant dues hores, armats de provetes i pipetes, varen fer proves diferents per aconseguir el vi que desitjaven. Al final varen preparar mig litre del seu vi el qual fou testat per tots els assistents. Els resultats foren espectaculars perquè a partir de la proposta feta per Armero s’aconseguiren vins que sense deixar de ser varietals de callet adquirien noves característiques ben especials.

El taller ha servit, especialment, per adonar-se de l’enorme varietat de vins que es poden aconseguir i de la importància (i dificultat) de les decisions que han de prendre els enòlegs en els cellers.

xxx
 
La Festa del Callet  de Felanitx s'acomiada després d'un atapeït calendari d'activitats en el qual no hi han faltat tallers de Tasts ràpids a la plaça de Sa Font de Santa Margalida de Felanitx. Vins blancs, rosats i negres, xerrades sobre vi i salut i acaba aquesta setmana a l'IES Felanitx amb un taller per aprendre a establir la relació qualitat/preu dels vins.
xxx
Tasts ràpids a la plaça Santa Margalida de Felanitx amb l'enòloga Elisabeth Fuentes