25 anys de la IGP Sobrassada de Mallorca, amb els deures fets i el futur per endavant

La Do Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca i la DO Binissalem presents a la gala de l'aniversari
xxx

Aquesta ha estat una setmana de celebracions. L'IGP Sobrassada de Mallorca ha celebrat els seus primers 25 anys d'existència. A la gala hi foren presents alguns dels que iniciaren el llarg camí l'any 1993 amb la creació d'un consell regulador provisional a petició del sector a la conselleria d'Agricultura i el mes de desembre del mateix any ja es va publicar al BOIB el primer reglament de la Sobrassada de Mallorca. Una passa més, el 1994 quan el BOE ja en va recollir la publicació en l'àmbit nacional.

La màxima garantia de protecció a tota la comunitat europea no s'aconseguiria fins al 1996 amb el reconeixement de l'IGP, la Indicació Geogràfica Protegida. 

xxx

 

De llavors ençà cada any i cada dia que passa és la història d'un esforç col·lectiu fet pels productors i els ramaders i també per l'Administració Autonòmica per mantenir viu el projecte. L'any 2009 va ser un any important per la sobrassada de Mallorca. S'obtenia l'acreditació d'ENAC, una certificació que fins aleshores cap producte carni havia aconseguit

L'acte institucional va tenir lloc a l'Auditòrium de Palma, amb més de 200 convidats. Hi havia el president del Consell de Mallorca, Miquel Enseñat, el Conseller d'Agricultura Viçens Vidal, el Conseller Insular d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, el president del Consell Regulador de la DO Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca, Antoni Bennàssar, la directora tècnica de la DO Binissalem, representants de la DO Formatge Mahón Menorca, xefs rellevant de l'illa que han ajudat a incorporar la sobrassada a la gastronomia dels nostres dies i, naturalment, elaboradors de Sobrassada de Mallorca i criadors de Porc Negre Mallorquí.

 

xxx

 

El president de la IGP Sobrassada de Mallorca, Jaume Ballester, en el seu discurs va donar les gràcies als elaboradors de sobrassada de Mallorca per ser l'alma mater del consell regulador. Va reconeixer que sense ells la sobrassada de Mallorca no existiria. També va afirmar que sense l'esforç del Consell Regulador i la seva protecció de la sobrassada de Mallorca de porc negre, la raça autòctona de porc negre no ha desaparegut. Finalment afegí que durant tots aquests anys s'ha vetllat per la protecció d'un producte que és part de la nostra identitat cultural, enfront de l'intrusisme de productes similars que es fan passar per mallorquins i no es fan a l'illa. 

En l'esdeveniment també es va presentar el nou llibre de cuina que s'ha editat per a commemorar aquests 25 anys, que compta amb 25 receptes salades i dolços realitzades amb Sobrassada de Mallorca, el llibre no només és un simple receptari, sinó una guia amb 25 preguntes sobre els aspectes més característics d'elaboració, conservació… de la sobrassada de Mallorca i també s'ha realitzat una edició especial de la tradicional  “ganiveta sobrassadera”.

Posteriorment els més de 200 convidats van poder gaudir d'un coctel de productes dels consells reguladors de les balears i brindar pels vins de la DO Binissalem, DO Pla i Llevant i Vaig veure de la Terra Mallorca.  

Amb aquesta commemoració s'ha cobert una etapa de l'esforç pel reconeixement de la sobrassada de Mallorca com un producte d'excel·lència, però el camí que hi ha per fer encara és llarg i la lluita contra la competència de productes imitadors no pot descansar. Per això en acabar la festa la feina continua. Que sigui per molts d'anys i bona feina!