Formentera: cursos de viticultura amb nocions bàsiques per elaborar vins

Es tracta d'estimular la recuperació del paisatge i el naixement d'una incipient economia d'autoconsum a partir de produccions petites i ecològiques.
xxxx

"Als darrers anys, hi ha hagut un petit creixement de formenterers que es dediquen a l'agricultura com activitat alternativa. Oferir cursos de formació en matèria agrícola des del Consell els hi dóna ferramentes a la gent que decideix tornar al camp per afrontar les tasques que això implica. No és gens fàcil portar una finca". Ho diu Sergio Jiménez Tur, que és tècnic d'Agricultura al Consell Insular i té clar que, allà, el sector primari, tot i la petita extensió geogràfica de l'illa, pot incrementar el seu pes dins l'economia formenterera. Per aquest motiu, i com és habitual des de fa uns anys, a la pitiüsa del sud es dóna la possibilitat de formar-se gratuïtament en saviesa agrícola. Es tracta d'estimular la recuperació del paisatge i el naixement d'una incipient economia d'autoconsum a partir de produccions petites i ecològiques.

  

Del 21 al 25 de gener, s'imparteixen classes per conèixer a nivell bàsic l'ús dels productes fitosanitaris. El 13 de febrer es farà el curs Les plagues i malalties principals dels cultius agrícoles de Formentera: identificació i control. Una setmana més tard arribarà el moment de conèixer l'art de l'empelt en el cultiu de fruiters. Per últim, entre el 3 i el 6 d’abril, la formació obre per primera volta les portes a la viticultura amb unes nocions bàsiques per elaborar vins a càrrec de José Abalde, l’enòleg de Terramoll, que transmetrà els seus coneixements a llarg de dotze hores.Jiménez explica que cada curs compta amb una vintena bona d'alumnes. Les aules, idò, seran plenes. El seguiment n'és massiu especialment a la formació fitosanitària, però han estat les mateixes peticions de l'alumnat les que han inclòs altres matèries a la formació. "Això ha passat amb l'elaboració de vi. Molts se'l fan a ca seua i volien refinar el procés. Es tracta de què el vi pagès de Formentera guanyi en qualitat i, sobretot, que duri més. Una cosa pareguda ha succeït amb la lluita contra les plagues: si un pagès que s'inicia no sap com guanyar-li la partida a un mosquit que l'afecta les seues patates o tomates, pot perdre la collita i deixar-ho anar", diu Jiménez, content pel nivell del professorat que s'ha reunit enguany al voltant dels cursos. Fabio Torres (expert en productes fitosanitaris) i Andreu Vila (en empelts, una especialització que també s'espera amb interès a Formentera) són els altres docents de la iniciativa.

 

xxxx

 

Aquests coneixements es posen a l'abast, principalment, per als socis de la cooperativa de Formentera. De fet, la idea d'associar els pagesos és ben recent. La cooperativa nasqué el 2015 però ha crescut molt ràpidament: en només tres anys ha elaborat un cens de terres que estaven abandonades (sumaven 230 hectàrees) i avui ja han recuperat per l'agricultura més de la meitat (175 hectàrees, en concret). El tècnic explica que per als pagesos a temps parcial que estan invertint per recuperar les seues finques i llogar terrenys extra que augmentin els seus conreus, la formació gratuïta del Consell els hi serveix, també, per obtenir subvencions i finançament per a tirar endavant les explotacions.

  

"Ara mateix, existeixen quatre explotacions agrícoles dedicades a la producció i venda de fruites i hortalisses, dos cellers vitivinícoles, que són Terramoll i Cap de Barbaria, i un ramader que, tot i no dedicar-se cent per cent a l'explotació del seu ramat, sí que fa servir procediments professionals", diu Jiménez. El futur dirà si aquesta modesta xifra s'incrementa a mesura que es professionalitza l'activitat agrícola a Formentera.