Revitalitzant els cultius clàssics: El ametllers tornen a es Broll de Buscastell

L'ametllerar s'afegeix a la recuperació de la vinya i de l'olivera gràcies a l'esforç de pagesos joves i amb el suport de l'Associació de Productors d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera
xxx
Lorena Portero 

Els ametllers són tan petits que cal imaginar-se’ls d’aquí tres o quatre anys, quan hagin crescut i comencin a donar fruit. Les seues rames estaran llavors farcides de flors que tenyiran de blanc cada hivern el camí d’accés a Cas Secorrat. La finca està situada a la parròquia de Buscastell i forma part de la comunitat de regants d’es Broll, una vall abundant en aigua, sèquies i cultius. Dècades ençà, tota aquesta zona de l’interior d’Eivissa estava plena d’ametllers, igual que el vesí Pla de Corona, a uns pocs quilòmetres de distància pujant per les corbes de ses Marrades. Barda avall, els ametllers han minvat en quantitat i, sobretot, en vitalitat. “Aquells que veus allà dalt deuen tenir almenys cinquanta anys perquè quan el meu germà i jo nasquérem ja feia molt de temps que hi estaven”, explica Toni Tur Bonet, el propietari de Cas Secorrat. Inútils per a la producció, aquells arbres encara acompliran una missió. Les seues rames serviran per empeltar dos varietats locals –la pau i la fita mollar– als ametllers que s’acaben de plantar a la feixa contigua, aqueixos exemplars nadons que, gràcies al reg, s’estiraran fins fer-se grans i forts.

xxx
 Lorena Portero

 

Toni Tur acaba de fer-ne 31 i enceta la seua tercera temporada com a pagès a jornada completa. D’al·lot la seua vida no estava orientada al camp. Amb divuit anys va anar a Barcelona a estudiar Dret. Treballà d’advocat a la ciutat fins que decidí tornar-se’n per recuperar els terrenys de la família per l’agricultura. Va començar amb una petita producció d’ous ecològics. Després va incloure un poc d’hort a la seua rutina, recuperant productes quasi extingits com el meló eriçó. Ara, l’ametller torna amb força al minifundi que va donar de menjar els seus avantpassats. Portava molt de temps preparant-se per aquest moment. Des de fa un any, la terra s’havia preparat per l’arribada dels ametllers. Abans, inclús, hi havia desenvolupat un projecte pilot amb un grapat d’exemplars per veure com responien a les característiques del lloc.

 

xxx
Lorena Portero

 

Ara, n’ha plantat cinc-cents cinquanta en dos colps. Ho ha fet amb l’ajuda d’algunes voluntàries. Entre deu mans, han dividit les feixes en fileres separades per sis metres on es cava un clot cada cinc metres per dipositar els ametllers en miniatura amb suficient espai perquè pugin créixer sense destorbar-se. Amb unes tisores de podar han retallat tots els troncs primets –són poc més gruixuts que una fusta– per deixar-los a la mateixa alçada, uns noranta centímetres.

Sense el finançament privat i altruista de l’Ibiza Preservation Funs i Sustainable Art, però, aquesta feina no hauria estat possible. “És una sort que existeixin fundacions i associacions com ells que volen revitalitzar aquest arbre a Eivissa. Els ametllers són fonamentals per mantenir el nostre paisatge rural. Formen part de l’agricultura que s’ha practicat des de fa segles a l’illa i és indubtable que tenen atractiu turístic”, diu el pagès, que ha rebut un ajut de quasi 60 mil euros per sufragar la compra els ametllers (provenen de Lleida) i les despeses de la plantació. Ell explotarà els arbres i se’n cuidarà de les tres hectàrees que ja ocupen a la finca. Quan comenci a recollir els fruits, portarà la collita a la trencadora que va comprar fa uns anys la Cooperativa Agrícola de Sant Antoni. La màquina ha treballat poc la darrera temporada per mor de la caiguda que ha patit el preu de l’ametlla. “Iniciatives com aquesta”, diu Toni Tur, “són ben importants perquè la inversió que va fer la cooperativa tingui sentit. Si has d’enviar l’ametlla fora d’Eivissa et quedes sense marge de benefici a l’hora de vendre-la. Aqueixa trencadora és molt important per als pagesos de l’illa”.

xxx

Lorena Portero

 

L’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera ha coordinat tota la qüestió i vol seguir fomentant la recuperació d’ametllers amb finalitats productives. Els seus responsables hi estan treballant amb una altra finca ecològica d’Eivissa per desenvolupar un projecte paregut al que ja acaba de posar-se en marxa a les terres de Cas Secorrat.



Comentaris

envia el comentari