Les exportacions de vi i de formatge de Balears pendents de l'amenaça dels EEUU

Si s'aplica l'augment del 25% en els aranzels el cop pot ser molt dur, especialment pel formatge de Maó

Un calfred recorre Europa amb l'amenaça del president dels Estats Units que vol pujar els aranzels als productes europeus. I els productes agroalimentaris espanyols en sortiran perjudicats. Són mils de milions d'euros els que es deixaran de guanyar perquè les exportacions al gegant nord-americà tenen xifres mil milionàries. L'origen del conflicte ve d'enfora i no té a veure amb aquest sector ...o per ventura sí que hi té?

  

  

El fet és que els productors de formatge i de vi i d'oli, entre altres productes, tremolen pensant en què quedarà l'amenaça si les negociacions que estan per fer no quallen amb un acord i el dia 18 els aranzels pugen al 25%.

  

A ca nostra el formatge de Maó amb denominació d'origen sembla que seria el producte més perjudicat. El Consell Regulador reconeix que exporta 170 mil quilos de formatge als USA a l'any. Temen que l'augment del gravamen els retalli una tercera part de les vendes. El president del Consell Regulador Bosco Triay ha expresat la gran preocupació dels productors que es queixen que no hi haurà marge de maniobra per col·locar el formatge que no es vendrà als EEUU si arriba a produir-se la pujada. "Anegarem els mercats d'altres països amb formatge de Maó i això repercutirà negativament en el preu",  es lamenta Triay.

  

xxx
El formatge maonès és el producte més afectat per l'amenaça de Trump | DO Formatge Maó-Menorca

A Mallorca és el vi el sector que rebrà els esquits. No seran molt grossos, certament, ja que l'exportació de vi als Estats Units d'Amèrica no és significativa pel sector. Des de la DO Binissalem la directora Marga Amat explica que només una bodega n'exporta de vi i que ho fa en quantitats molt petites. Això es deu, diu Amat, a la complexitat de les tramitacions per l'exportació a un país que és a més un gran productor, i a la carestia del transport. Així no és un mercat estratègic com si ho són els dels països del centre i el nord d'Europa on s'adreça el gruix de les exportacions del vi fet a Mallorca: "l'abast de les conseqüències d'una maniobra així en un d'aquests mercats sí que seria preocupant", reconeix Amat.

  

 

xxx
Afortunadament el mercat nordamericà no és prioritari pels productors illencs de vi

 

 

També han fet números a la DO Pla i Llevant. Aquí l'abast està molt localitzat. Un celler tot sol, Ànima Negra, ven 40 mil botelles a l'any al mercat nord-americà. És una aposta personal dels responsables d'aquest celler que reconeixen que la producció de Terra de Falanis es ven pràcticament al complet als USA. I també una part de l'Ànima Negra.

  

Del total de les exportacions de la DO Pla I Llevant només un 13% van als Estats Units i per l'IGP Vi de la Terra Mallorca es parla de l'11%.

  

  

Finalment hi trobam l'oli amb unes exportacions simbòliques que no passen de l'1% de les exportacions.

  

Tot plegat un panorama per reflexionar. Les administracions s'han posat en marxa per veure de minimitzar els efectes de l'anunci i, sobretot, si l'amenaça es concreta d'aquí a dues setmanes. El Consell de Menorca pensa en estratègies per obrir nous mercats i en campanyes de promoció a les fires internacionals. La conselleria d'Agricultura del Govern de les Illes Balears es manifesta a l'espera del que digui el ministeri. Caldrà esperar i veure...