El Vi de la Terra de Mallorca és el producte més comercialitzat amb distintiu geogràfic

Les DOP i IGP de les Illes Balears tanquen 2018 batent rècords de comercialització. Van facturar més de 85 milions d’euros l’any passat.

Els 18 productes amb distintiu de qualitat de les Illes Balears van facturar, l’any passat, la xifra rècord de 85.205.640 €. Es tracta d’un 4,51 % més que el 2017. D’aquesta manera, es consolida la tendència ascendent des de 2010. De fet, les vendes de l’any passat ja gairebé dupliquen les de l’any 2001, el primer any que es van confeccionar aquestes estadístiques.

 

Són dades publicades per la Conselleria d'Agricultura del Govern de les Illes Balears. Segons l'informe,  el Vi de la Terra Mallorca, amb unes vendes de 19.145.110 €, és el producte més comercialitzat d’entre els que disposen de distintiu geogràfic a l’arxipèlag. En aquest sentit, la facturació ha crescut un 8,24 % respecte del 2017. En canvi, el segon producte en volum de comercialització, la DO Mahón-Menorca, ha caigut un 1,77 %, amb una facturació de 16.626.970 €. En tercer lloc, hi ha la IGP Sobrassada de Mallorca, que creix un 17,86 %, amb una comercialització total per valor d’11.750.030 €.

 

xxx
El formatge de Maó ocupa el segon lloc per volum de comercialització | CAIB

En canvi, el segon producte en volum de comercialització, la DO Mahón-Menorca, ha caigut un 1,77 %, amb una facturació de 16.626.970 €.

 

En tercer lloc, hi ha la IGP Sobrassada de Mallorca, que creix un 17,86 %, amb una comercialització total per valor d’11.750.030 €.

 

xxx
El vi presenta un creixement sostingut quan a dades de comercialització | CAIB

 

Pel que fa als productes que més creixen, cal destacar que la IGP Ametlla de Mallorca ha incrementat la facturació en un 117,03 % durant 2018 amb un volum de comercialització de 81.260 €. La DO Oliva de Mallorca creix un 62,81 % i factura 211.280 €. En tercer lloc, el Vi de la Terra Illes Balears va tancar l’any amb un increment del 53,53 % i una facturació de 135.810 €.  

  

Pel que fa al volum de comercialització, s’han posat al mercat gairebé 12 tones de productes (11.925.000 kg i l). La xifra suposa també un rècord en la sèrie històrica. En aquest sentit, cal destacar que s’ha produït un 52 % més que el 2001 però que, en canvi, el valor de comercialització s’ha incrementat un 99 %. Per tant, el producte amb indicació geogràfica de qualitat de les Illes Balears ha incrementat, de manera indubtable, el seu prestigi als mercats.

  

Així, en termes de producció destaca la DO Mahón-Menorca, que, tot i produir un 1,78 % menys que el 2017, continua liderant el rànquing de producció, amb 2.519.000 kg. A continuació, el Vi de la Terra Mallorca, amb 2.345.900 l (+3,25 %) i la IGP Sobrassada de Mallorca, amb 1.997.790 kg. (+7,95 %).  

  

Pel que fa als productes que més han incrementat la producció, destaquen la IGP Ametlla de Mallorca, amb 9.130 kg (+90,21 %); la DOP Oliva de Mallorca, amb 289.600 kg (+72,53 %), i el Vi de la Terra Eivissa, amb 16.780 mb 16.780 l (+17,76 %).

 

Per altre costat, les dades de la Fundació Impulsa sobre exportació indiquen que els vins i vermuts fets a Balears que es venen a l'exterior ja representen una quarta part (25,61%(del total de les exportacions referides a a alimentació, begudes i tabac i el 0,48% del total de les mercaderies exportades.