Vins per revolucionar els tradicionals àpats de Nadal

Us proposem tot un seguit de vins per sorprendre a la família i als amics aquestes festes nadalenques
Vins Nadal 2019

 

Tot i que els àpats de Nadal són molt clàssics i tradicionals, on es fan poques concessions a la innovació, perquè no donar-los un punt diferencial tot servint uns vins que no deixaran indiferents a ningú, des de la iaia fins al cunyat gurmet.

 

Per començar i mentre van arribant els convidats, us proposo que obrim un escumós ancestral. Els escumosos ancestrals, molt més afruitats, lleugers i frescos que la gran majoria d’escumosos tradicionals, i amb un carbònic fi i juganer sorprendran gratament als vostres convidats. Després de les reticències inicials d’aquells que “a mi no em va gaire el cava”, veureu que quan el provin els canviarà la cara. Al cunyat que només consumeix xampanys d’alt nivell i escumosos d’extraordinària llarga criança i complexitat, tot i que no ho reconeixerà en cap moment, li agradarà i veureu que no pararà d’omplir-se la copa. Si l’escolliu rosat, fins i tot els adolescents de la família s’afegiran a la degustació.

 

L’Alba al Turó 2018 elaborat amb la varietat macabeu pel celler Vendrell Olivella de Les Cabanyes (Alt Penedès)(PVP: 12,60 euros) podria ser una opció. Una altra opció, aquesta elaborada amb la veritat xarel·lo seria el Gentlemant Xarel·lo del celler Clos Lentiscus de Sant Pere de Ribes (Garraf)(PVP: 13,75 euros). Si voleu ser un pèl més radicals aleshores podeu servir el Simbiosi Ancestral del celler Talcomraja d’Arenys de Munt (Maresme) (PVP: 14 euros ), elaborat amb les varietats pansa blanca, garnatxa negra, cabernet sauvignon i pansa rosada. Sense sulfits afegits. Tots aquests escumosos no estan emparats per cap denominació d’origen.

 

En el capítol dels vins blancs joves, seguirem revolucionant la taula amb vins que sorprenguin. El Sense Blanc 2018, un vi de garnatxa blanca elaborat pel Celler de Batea, ecològic, sense filtrar i sense sulfits afegits (PVP 7,50 euros) farà furor. Fresc, afruitat, llaminer, agradarà a tothom i deixarà bocabadat als més entesos de la taula, sobretot als que pensen que tots els vins sense sulfits o els de mínima intervenció fan pudor i no es poden beure. Un altre vi blanc jove que no deixarà indiferent a ningú és el Vinyater del Celler Dasca Vives de Valls (PVP 11,60 euros), un vi elaborat amb la varietat vinyater, ecològic, de fermentació natural amb llevats autòctons, sense clarificar i sense sulfits afegits.

 

Si arribats a aquest punt patiu una petita insurrecció per part del sector més clàssic de la taula, segurament provocat per un dèficit de sulfits, és el moment de treure vins trencadors, però ara amb sulfits afegits. És el torn del Sasserra 2016 elaborat amb malvasia de Sitges de manera magistral pel celler Vega de Ribes (PVP 9,80 euros). Un vi deliciós i molt versàtil gastronòmicament. Veureu com el cunyat, amb cara de pòquer, li fa la foto de manera dissimulada.

 

Després dels aperitius i de l’escudella, és el torn del rostit, ja sigui una au (capó, pularda, etc.) o de vedella. En tot cas farem que apareguin a taula alguns vins negres, diguem-ne que un pèl diferents als que es podien esperar en un entorn clàssic. Podem començar amb el Demontre del celler La Gutina de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) (PVP: 9,96 euros), un vi de mínima intervenció elaborat amb lledoner negre. Es fa una fermentació espontània amb llevats autòctons en cubs d’obra subterranis i amb un 20% de raïm sencer, sense control de la temperatura. Una alternativa podria ser el 100% garnatxa 0% SO2 del celler Castell d’Age de La Beguda Baixa (Anoia) (PVP: 11,05 euros). Si la taula reclama vins més contundents, amb certa criança, aleshores les opcions podrien ser l’A Pèl Negre del celler Loxarel de Vilobí del Penedès (PVP: 12,60 euros), elaborat amb garnatxa negre i merlot, ecològic, biodinàmic, amb una criança de tres mesos en bóta de 500 litres i tres mesos en àmfores d’argila de 720 litres de capacitat. Una altra opció seria el Siuralta Morat de Vins Nus de La Morera del Montsant (Priorat) (PVP: 17,10 euros) elaborat amb les varietats sirà (90%) i viognier (10%) amb una criança de 10 mesos en grans àmfores.

 

Si els comensals es pensaven que a l’hora de les bombolles tot tornaria a la normalitat, doncs de bell nou quedaran sorpresos amb l’elecció dels escumosos. Una primera opció serà el Colet Vàtua! Extra Brut, un Clàssic Penedès elaborat amb les varietats moscatell (50%), parellada (40%) i gewürztraminer (10%), criança de 24 mesos en ampolla pel celler Colet de Sant Martí Sarroca (DO Penedès)(PVP: 12,40 euros). Un escumós ecològic, singular, fresc i que agradarà molt. Per acabar i amb l’ànim de que els sectors més clàssics i tradicionals de la taula signin la pau, però sense deixar de sorprendre, és el moment de treure el R-130 Brut Nature Corpinnat del celler Júlia Bernet d’El Pago-Subirats (PVP: 18,80 euros). Un escumós elaborat amb xarel·lo, 36 mesos de criança i sense cap mena de correcció de sulfurós ni addició de licor d’expedició. Un escumós espectacular!.

 

Bones Festes!!!