Els vins del massís del Garraf reivindiquen el valor del seu terrer calcari

En un tast celebrat en el marc de la Barcelona Wine Week, els cellers del massís del Garraf han posat en valor el seu terrer calcari com un eix diferenciador dels vins que elaboren
Tast Massís del Garraf

El massís del Garraf geològicament forma una unitat de relleu constituïda predominantment per materials calcaris, que és resultat entre altres factors, de l’erosió provocada per l’aigua i en la que s’hi poden trobar formes càrstiques superficials com els rasclers o les dolines o bé subterrànies com les coves o els avencs.

 

Els cellers ubicats al massís del Garraf han reivindicat aquesta característica geològica com un element determinant del terrer on tenen plantades les seves vinyes i que dona una personalitat molt definida al seus vins, sobretot a través de l’acidesa que presenten.

 

En un tast que s’ha celebrat en el marc de la Barcelona Wine Week, quatre cellers dels massís del Garraf, Vins de Foresta, Vega de Ribes, Finca Viladellops i Can Ràfols dels Caus, han volgut mostrar al públic assistent com el terrer del massís del Garraf influeix en els seus vins,

 

Aquest terrer atorga als vins un pH molt baix, això és una acidesa alta que els dona una gran capacitat d’envellir i, en opinió d’alguns dels cellers presents en el tast, aquesta acidesa viva compensa els excessos de maduració derivats del canvi climàtic.

 

Per exemplificar com el terrer calcari influeix en els vins, en la seva acidesa i en la seva capacitat d’envelliment s’han tastat un total de vuit vins:

 

  • Vega de Ribes Ancestral 2008 del celler Vega de Ribes
    • 100% xarel·lo de vinyes d’entre 60 i 70 anys
    • Xarel·lo 2017 de Vins de Foresta
    • 100% xarel·lo de vinyes d’entre 47 i 75 anys.
    • Fermentat en bóta i amb una criança d’entre 4 i 6 mesos
  • Gran Caus Blanc 2011 de Can Ràfols dels Caus
    • 50% xarel·lo, 30% chenin blanc i 20% chardonnay provinents de raïms de vinyes de 48, 20 i 39 anys respectivament.
  • Finca Viladellops Xarel·lo XXX 2010
    • Elaborat a partir de xarel·los de tres finques diferents de 27, 57 i 48 anys, entre ells un xarel.lo vermell i fermentat en bóta.
  • Sasserra 2017 del celler Vega de Ribes
    • 100% malvasia de Sitges de vinyes d’entre 25 i 30 anys
  • Sumoll 2017 de Vins de Foresta
    • 100% sumoll de vinyes d’entre 48 i 65 anys
    • Fermentat en bóta vella oberta i amb una criança de 8 mesos
  • Turó de les Abelles 2017 de Finca Viladellops
    • 90% garnatxa negre i 10% sirà de vinyes d’entre 13 i 31 anys
    • Fermentat en bóta i 12 mesos de criança
  • Caus Lubis 2004 de Can Ràfols dels Caus
    • 100% merlot de vinyes de 37 anys
    • Criança de 12 mesos en bóta