La tecnologia i el canvi climàtic, centrals a la Jornada Tècnica de Viticultura de Covides

La 6a edició d'aquest esdeveniment ha presentat diversos estudis i productes agrícoles que contribueixen alhora a la millora del cultiu de la vinya i a la preservació del medi ambient
La 6a Jornada Tècnica de Viticultura
La 6a Jornada Tècnica de Viticultura | Covides

La sisena edició de la Jornada Tècnica de Viticultura, que Covides celebra anualment, va tornar a tenir lloc la setmana passada a la finca Prunamala a Sant Sadurní d’Anoia. Organitzat pel servei d'Agrupació de Defensa Vegetal de la cooperativa, i amb la participació de més de 100 socis de la cooperativa, la jornada va servir per presentar diversos estudis i productes del sector agrícola que tenen com a objectiu millorar el cultiu de la vinya alhora que es preserva el medi ambient. En aquest sentit, tant la vessant tecnològica com la minimització dels efectes del canvi climàtic hi van tenir un paper molt destacat, convertint-se en la columna vertebral de la jornada gràcies a les intervencions d'experts tant del sector acadèmic com de l'industrial.

Una de les intervencions més destacades de la jornada va ser la de Jordi Llorenç, membre del Grup de Recerca d'Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida. Durant la seva exposició, va explicar en profunditat com les noves tecnologies poden ser emprades per aplicar tractaments fitosanitaris a la vinya, en quins camps d'investigació s'hi està treballant i quin futur tenen les eines d'aquest tipus al sector agrícola. Llorenç va exposar diversos casos on, gràcies a l'obtenció de dades mitjançant sensors, es prenen decisions en la gestió vitícola. En una altra de les xerrades, Gabriel Borràs, de l'Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, va detallar les conseqüències que tenen l'augment de les temperatures i el descens de les pluges en l'agricultura, posant com a exemple les tres darreres veremes o l'evolució de les espècies que habiten els boscos mediterranis. La seva ponència tenia com a objectiu sensibilitzar els assistents perquè emprenguessin mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic a les vinyes del Penedès.

 

D'altra banda, una altra de les ponències centrals va ser la dedicada a l'aplicació de tractaments basats en algues marines a la vinya. La tècnica de productes fitosanitaris Irene González, d'Arysta, va explicar com un estudi demostrava els efectes d'aquest producte en alguns aspectes de la nutrició vegetal, l'estrès, la producció i la defensa sanitària dels cultius i com poden sumar-se a les estratègies de fertilització de la vinya que s'han emprat traidicionalment. A més, el responsable de màrqueting de l'empresa portuguesa de fertilitzants Compo, Pedro Cabanita, va presentar els resultats d'un assaig que comparava els resultats de l'ús de diferents adobs foliars en vinya. Cabanita va aprofitar per presentar la nova gamma de productes ecològics per a vinya de la seva empresa, i una altra de les novetats presentades a la jornada va ser l'atomitzador en vinya de Joan Cortiada.