Set recomanacions de vi i cultura per fer sense sortir de casa

Sommeliers, cellerers i enòlegs recomanen un vi per acompanyar un llibre o una pel·lícula

Llibre i vi

Sembla que en breu podríem sortir d’aquest confinament domiciliari encobert i bars i restaurants i cinemes i teatres podrien tornar a obrir. Però l’experiència és un grau i després del que vam viure la passada primavera pensem que és millor curar-nos en salut i us volem fer més portable l’estada a casa. És per això que hem demanat a gent del vi que ens recomani una pel·lícula, un llibre, un còmic o un documental i que ho acompanyin amb el vi que els sembli més adequat.

La presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens, proposa una novel·la amb un vi de la DOQ Priorat.  El llibre és Marges, de Roger Vilà Padró, una història agredolça al voltant d’en Menna un noi que no passa per un bon moment personal al seus  40 anys, i decideix instal·lar-se a Margalef, a la Serra del Montsant, comarca del Priorat. Vicesn Explica que “allà s’endinsa en els marges de pedra seca, i en un bonic recorregut pels paisatges de vinya de casa nostra, uns marges que ens parlen del país, de la seva gent i de la seva historia”.

1270 a vuit, és el vi que recomana Anna Vicens per prendre llegint la novel·la 'Marges'
1270 a vuit, és el vi que recomana Anna Vicens per prendre llegint la novel·la 'Marges'

El vi que per l’Anna Vicens millor acompanya aquesta lectura és ‘1270 A VUIT’ negre del celler Higaldo Albert. “És un celler familiar de vins ecològics d’alta qualitat i d’elaboració gairebé artesana. El 1270 A Vuit és un vi d’hivern, amb un estil elegant i rústic, com ho és el paisatge d’on prové, per prendre a la tarda-vespre davant la llar de foc, mentre es gaudeix d’aquesta lectura”.

Àlex Virgili de Casa Berger proposa revisar qualsevol dels vídeos que protagonitza Santi Rivas com a cara visible del Colectivo Decantado. Rivas, és empleat de banca, però li agrada molt el vi, tant que l’any 2016 va acabar en tercer lloc al concurs de tast a cegues per parelles de Vila Viniteca. Virigili proposa mirar aquests vídeos mentre es degusta una ampolla d’El Cabronet, el seu vi negre 100% cabernet sauvignon 

Els tastos del Colectivo Decantado és la proposta d'Àlex Virgili
Els tastos del Colectivo Decantado és la proposta d'Àlex Virgili | Youtube

I tornem als llibres, en aquest cas de divulgació. El sociòleg i expert en enoturisme, Lluís Tolosa, proposa “La Garnatxa de l'Empordà i altres vins dolços empordanesos”.És un dels seus llibres més desconeguts, “una petita joia per descobrir”. Una obra col·lectiva amb Eduard Puig Vayreda, Simó Serra, Rafel Sabadí i Joan C. Martín, amb un pròleg de Josep Roca. Mostra la nostra tradició mil·lenària en l'elaboració de vins dolços, especialment garnatxes dolces de l'Empordà, elaborades amb garnatxa blanca, garnatxa roja i garnatxa negra, amb una àmplia varietat de mètodes de l'elaboració.

La Garnatxa de l'Empordà és un dels vins més desconeguts de Lluís Tolosa
La Garnatxa de l'Empordà és un dels vins més desconeguts de Lluís Tolosa

I per acompanyar, Tolosa proposa Bac de les Ginesteres de Vinyes dels Aspres de Cantallops, Alt Empordà. Explica que “primer elaboren el seu Vi de Panses, 100% garnatxa roja de vinyes de més de 30 anys, veremades sense sobremaduració per tenir un gra ben sa i amb bona acidesa. La concentració de sucres la fan per pansificació, deixant el raïm en petites caixes a l'antic paller de la casa. El quilo de raïm el redueixen exactament a la meitat durant el procés de pansificació, que dura entre 30 i 60 dies. Després fermenta molt lentament per la gran quantitat de pells i l'escàs most, que surt molt concentrat i tèrbol”.

El sociòleg relata que “no hi ha altra manera de clarificar-lo que deixar-lo 4 o 5 anys al dipòsit d'acer inoxidable perquè quedi net per decantació natural. Després inicia al seva criança oxidativa a sol i serena, 4 o 5 anys més, en damajoanes, les tradicionals garrafes de vidre de 20 litres. Un autèntic vi de tramuntana que jo portaria a qualsevol lloc a competir amb els millors vins dolços del món”.

Per la sommelier Meritxell Falgueras  un bon pla és mirar el documental Sour Grapes a Netflix i acompanyar-lo d’un vi del celler Joan Ametller. “M’encanta aquest documental perquè conec una de les protagonistes, la Maureen Downey de quan estudiava a San Francisco. Parla del frau més sonat en el món del vi dels últims anys”, diu.

El vi que recomana és Clos Mustardó 2015 del Celler Joan Ametller, “perquè és un vi autèntic i honest de garnatxa negra amb merlot i sirà per fer el maridatge de contrast ètic”. A part Falgueras proposa mirar el programa Pop Up Xef, el nou programa de Marc Ribas en el que ella farà de jurat i que s'estrena aquest dimecres.

Falgueras serà jurat del nou programa de Marc Ribas
Falgueras serà jurat del nou programa de Marc Ribas | Instagram

Per Alicia Estrada, experta en enoturisme creu que un bon ‘maridatge cultural’ és qualsevol dels versos de Mario Benedetti amb un vi dolç, però com a mostra fa aquesta combinació:

“Aunque el sol se ponga y se calle el viento, aún hay fuego en tu alma, aún hay vida en tus sueños, porque cada día es un comienzo, porque esta es la hora y el mejor momento, porque no estás sola, porque yo te quiero.” Y proposa que combinar-ho amb l’AA Dolç Mataró 2017 d’Alta Alella. Considera que és perfecte per dir-li a la persona que t’estimes, “no et rendeixis”. I afegeix: “m’agrada aquest vi dolç perquè sap acompanyar els afectes, no aclapara, no embafa, acaricia, recordant-nos que a la vida les coses importants, gairebé mai són coses”.

AA Dolç Mataraó és el vi dolç que per Alicia Estrada combina perfectament amb el versos de Mario Benedetti
AA Dolç Mataraó és el vi dolç que per Alicia Estrada combina perfectament amb el versos de Mario Benedetti | Alta Alella

La sommelier Clara Antúnez, ha optat per un llibre que es diu La cata, de Roald Dahl. Sis persones seuen a la taula de casa del Mike Schofield, un corredor de borsa: Mike, la seva esposa i filla, un narrador sense nom i la seva dona, i un famós gastrònom, Richard Pratt. Pratt acostuma a fer petites apostes amb Schofield per tal d'endevinar el vi que s'està servint a taula, però aquesta nit l'aposta serà més gran ... Quan Schofield serveix el segon vi del sopar comenta que serà impossible endevinar quin és, i Pratt accepta el repte...

La Cata de Roald Dahl és un llibre perfecte per llegir amb el vi el Rector de Ventallola de Collbaix Celler
La Cata de Roald Dahl és un llibre perfecte per llegir amb el vi el Rector de Ventallola de Collbaix Celler | Youtube

Antúnez proposa fer aquesta lectura amb el vi El Rector de Ventallola de Collbaix Celler. És un vi negre elaborat al Pla de Bages, “territori que segueixo aparellant amb Bordeus per varietats i per clima”. Un vi que vol retre homenatge al rector del petit nucli de Bergús que entre els anys 1704 i 1714, va presenciar el setge al castell de Cardona durant la Guerra de Successió. El setge al castell va acabar amb una gran victòria catalana i aliada que va barrar l'accés dels assaltants a Barcelona, però el pas de les tropes de Felip V va ser devastador.

“Aquest llibre i aquest vi tenen vàries coses en comú” explica Clara Antúnez, “història i batalla per aconseguir quelcom, varietats de raïm compartides i, altres sorpreses que haureu de descobrir llegint i tastant...”.

Acabarem amb la proposta de Carme Domingo, enòloga de l’Incavi i experta en varietats de raïm catalanes. Ells proposa llegir Raïms, un llibre d’especialistes que recullen la recerca duta a terme en ampelografia, viticultura i enologia. És la història i la cultura al voltant d’una vintena de varietats vitivinícoles catalanes que inclou moltes obres en la bibliografia. Per Carme Domingo “és un llegat de coneixements a tots els que volen tenir cultura de les tradicions de la vinya i el vi de Catalunya”.

Les Auledes de Vins de Postal és la proposta de l'enòloga Carme Domingo
Les Auledes de Vins de Postal és la proposta de l'enòloga Carme Domingo

Una bona combinació, segons Domingo és Les Auledes, un dels Vins de Postal de la Cooperativa d’Espolla a la DO Empordà. “Perquè mostra el paisatge de l’Empordà des de l’etiqueta fins a la copa, perquè té història i perquè demostra la passió dels qui el fan”, explica l’enòloga.

Esperem que aquest recull faci que sigui més lleuger passar tantes hores a casa.

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre els vins catalans? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari