El sector del vi, content que Trump es faci enrere amb els aranzels

Pimecava demana estar "alerta" perquè "d'episodis com aquest en passaran molts"
Els pagesos d'Almendralejo creuen que poden doblar encara la seva superfície de vinya sense col·lapsar el mercat

 

El sector del cava i vi escumós ha celebrat que els Estats Units hagi anunciat aquest dissabte que finalment no se'ls aplicaran nous aranzels i ho ha qualificat de "molt bona notícia". Tot i així, en declaracions a l'ACN les associacions sí que han lamentat la "incertesa" que han viscut durant els darrers mesos, des que al desembre l'executiu nord-americà va anunciar un increment aranzelari que afectava al cava i als vins d'altra graduació -per sobre dels 14º-. Part del sector, però, ha demanat estar "alerta", com és el cas de la patronal Pimecava, que ha augurat que "d'episodis com aquests en passaran molts" i cal, per tant, "estar preparats".

 

El president de la patronal Pimecava, Pere Guilera, ha assegurat que l'anunci és "una bona notícia", tot i que s'ha mostrat previngut. "Porta implícita una mala notícia, que és aquest món tan volàtil: avui és una bona notícia però no sabem què passarà d'aquí a quinze dies", ha avisat. Guilera, a més, ha anat més enllà i ha advertit que "d'episodis com aquest en passaran molts". Per al president de la patronal, aquesta situació es podria tornar a donar tant al sector del cava català com en altres països i sectors i ha demanat a tots els empresaris "reaccionar de forma tranquil·la".

  

  

Guilera ha atribuït la inestabilitat a les noves tecnologies. "Anys enrere la cosa era més tranquil·la, però avui en dia amb un cop de tuit es pot embarrancar tot", ha lamentat.

  

  

Eduard Sanfeliusi s'haguessin incrementat els aranzels hauria suposat "un greuge comparatiu" per als productors europeus i es "penalitzaria" el seu producte, que probablement hauria vist caure les seves vendes.

  

Una mesura "sense gaire sentit"

  

  

Jaume Mata, era una mesura "que no tenia gaire sentit"

  

ha assenyalat que també hauria "penalitzat" la pagesia i els productors de raïm, que haurien disminuït vendes i segurament haurien vist baixar el preu del raïm.

  

Amenaça aranzelària

  

  

ha decidit finalment no incrementar per sobre del 25% la taxa d'aranzels addicionals que s'aplica actualment als productes no aeronàutics, com s'havia plantejat a finals del 2019.

  

L'amenaça del president nord-americà, Donald Trump, de taxar al cent per cent els productes agroalimentaris europeus venia com a represàlia per les subvencions de la UE a l'aeronàutica Airbus. Sí que es manté, però, la taxa del 25% per a l'oli, el formatge i la majoria de vins, que està en vigor des de l'octubre.