Parker aprova Priorat, valora Penedès i qüestiona la resta de vins catalans

Clos i Terrasses Clos Erasmus 2013 de la DOQ Priorat és l’únic amb 100 punts Parker, la màxima puntuació

Com cada any, des de Vadevi.cat agafem les avaluacions que la revista Wine Advocate fa dels vins catalans i en fem una llista.

 

I ho fem perquè, sense cap mena de dubte, a dia d’avui, la revista de Robert Paker és la més influent pel que fa a la prescripció de vins al món, perquè tant pel sector, com pel consumidor és interessant saber què en pensen i com avaluen els nostres vins, així com per l’interès que desperta poder fer la comparativa. Els famosos punts Parker.

 

Així i tot, val la pena no perdre de vista que el seu mercat natural són els Estats Units i que els vins triats pel tastador Luís Gutiérrez són representatius en funció d’uns paràmetres que potser no serien els nostres. És a dir que la llista que hem elaborat amb les informacions de la revista, s'ha d’agafar com el que és. És l'opinió d’un tastador, Luís Gutiérrez.


 

Les xifres

 

Durant dues setmanes, Luís Gutiérrez, amb el suport logístic de Núria Ruiz, va tastar prop de 800 vins, dels quals 617 s’han avaluat, puntuat i publicat.

 

107 són escumosos i 509 tranquils. D’aquests últims, 324 són negres, 175 són blancs i 10 rosats.

 

Gutiérrez ha fet la seva avaluació en tres articles. Un dedicat al Priorat, un altre als escumosos, i un tercer als vins de Catalunya en general, sense els del Priorat.

 

Pel que fa a les Denominacions d’Origen, de la DOQ Priorat és d’on més vins ha tastat, 174. Després ve la DO Penedès, amb 105, tenint en compte que n’hi ha 87 de tranquils i 18 de Clàssics Penedès. La DO Montsant està en tercera posició amb 76 vins tastats. De la DO Cava, s’han puntuat 80 vins. De la Terra Alta hi apareixen 41 vins a la llista. El següent en nombre de vins tastats és la DO Empordà amb 38 vins, 32 de la DO Costers del Segre, 19 de la DO Conca de Barberà, 17 de la DO Catalunya, 14 de la DO Alella, 11 sense denominació d’origen, 9 de la DO Pla de Bages i 1 vi de la DO Tarragona. 


 

Aquestes són les dades objectives que s’extreuen, com dèiem, dels articles de Luis Gutiérrez publicats a Wine Advocate, estrictament basats en la puntuació. Pel que fa a les valoracions del propi tastador sobre el moment que viu el sector, Gutiérrez es mostra molt crític. Suspèn la majoria dels vins catalans tret de Priorat i Penedès i especula sobre si la situació política a Catalunya està condicionant l’evolució del sector.

 

Una informació que trobareu en breu a Vadevi.cat. I la llista completa, aquí.

 

 
Comentaris
Karlus
Els castellans diuen "Sobre gustos y colores no han escrito los autores". Em sembla bé que persones enteses donin el seu criteri sobre vins , però no em sembla correcte que ho valorin numericament, el que per ell pot ser bó, per mi pot ser dolent, és questió de gustos. Tinc acces a vins que son considerats molt bons i que jo trobo inbebibles, i vins ignorats que jo trobo formidables.
Mallorquí emprenyat
Tot això és vendre fum. Els millors caves d'aquesta llista, estan per sota d'un codorniu. És una presa de pel. Un americà, que per manca de cultura gastronòmica, són tots sense excepció uns "degenerats culinaris", no són qui per opinar ni de menjar ni beure de res d'Europa. I molt manco un que s'infla de hot dogs i hamburgueses. Algú li hauria de barrar els peus i desemmascarar-lo com va fer una vegada Santi Santamaria. Tot això és una presa de pel, però que a Amèrica ven. Que li farem!
Luis Gutierrez
Que té a veure la gimnàsia amb la magnèsia? la situació política amb els vins? Aquest tastador vol aprofitar per ficar cullerada on no toca?
1948
Está claro que el independentismo está afectando la calidad de la uva catalana, todo lo que está a su alrededor se pudre y agria.
"expert"
"Gutiérrez es mostra molt crític. Suspèn la majoria dels vins catalans tret de Priorat i Penedès i especula sobre si la situació política a Catalunya està condicionant l’evolució del sector." és broma , no? quina parida del tal "expert".
Edgar D.
Cóm s'entén que la situació política condicioni la situació del sector del vi català (el tastador ho fa des del punt de vista de la qualitat del vi)? Doncs ha de ser que Priorat i Penedès no pertanyen a Catalunya i per això són molt bons? Crec que l'afirmació del tastador està fora de lloc, especialment si no explica millor que volia dir.
Sòc el millor tastador
I el millor vi es aquell que m'agrada. Un blanc d'Alella i un dorat de Gandesa que son el no va a més. I ara que vingui el Parker ....
Jo mateix
Sento dir que el punt de vista del Sr. Luis Gutiérrez es molt i molt questionable i per tant ens hem de mostrar molt crítics amb aquest tastador que a mes barreja els vins amb la situació política a Catalunya i està certament confós, apart de no tenir ni idea del que passa aquí.
Pepo
Passo de Parker i de tots els que intenten influir. M´agraden els vins o no m´agraden. Prou.
Bernat V.
I no serà el tal Gutiérrez qui està influit per la situació política de Catalunya? Què ens importen les especulacions segurament poc informades d'un tastador de vins sobre temes sociopolítics complexos i difícils fins i tot pels especialistes? Es podia haver estalviat el comentari, francament.
XX
"...especula sobre si la situació política a Catalunya està condicionant l’evolució del sector." ??? Quin cretí.
Clar
Per especular si el procés sobiranista afecta la qualitat dels vins, nosaltres hauríem de sospitar que aquests catadors comencen a desvariejar. Potser la Peñin podria ser una alternativa per ells.
Ebre enllà
Jo no hi entenc, però em sorprèn que es pugui actuar com aquest tastador i que a més es permeti barrejar-hi la independència. És que és de la colla den Fernández Díaz?
amunt o avall?
...especula sobre si la situació política a Catalunya està condicionant l’evolució del sector. Està millorant l'evolució o enpitxorant?
Francesc
El que em faltava llegir, ara resulta que el procés està condicionant l'evolució de la qualitat dels vins catalans.
333
qui es aquest pajaru ? Jo dubto del seu criteri.Valorar tan malament els nostres vins no es normal .Un pais que te tantas estrellas Michelin no en sap de vins ? au va ves a pastar fang virolles.I mes un nord america que encara no saben el que es un gran vi, ell si que esta sobrevalorat i es creu unic .Aquest nomes ha probat el Freixenet i els vins que ven "la vanguardia"
Joan carles
Entenc pel que diu, que es vol promocionar en exces vins sense qualitat, solament pel fet de ser Catalans. Que ningú s'escandalitzi, els polítics a Catalunya no fan mes que usar el proces i desconexions per a que tot lo que sona d'aquí no es por criticar (i de pas embutxacar-se sous descomunals a costa del contribuent, indepe o no.. ).
Quim
Em sembla Nuria que aquest no el voldran més tastant per Catalunya...
Xorisso
Això és una presa de pèl. Jo vaig treballar uns anys en la distribució de vins, i els punts Parker s'acostumen a aconseguir adjuntant un taló de diversos zeros a la caixa on van les mostres perquè les tasti el vividor aquest.
Josep
Quedem molt innocent fent cas a aquest noi. Ni a Amèrica li fan cas ja
Monty
Aquest a quedat retratat, Espana polititza la justícia, l'esport, la sanitat, la cultura, i ara a aquest impresentable. Els sobres arriben a tot arreu!!!!!
Marcel
Finalitza l'article amb la pregunta de si la situació politica influeix sobre el vi. I enllaça amb una altre noticia on el mateix tastador afirma que és provincià que creixi el consum de vins catalans. La revista Parker sap quins tastadors té? Au va! Que fins en temes de vins se'ls veu el llautó als "no nacionalistas"
josep
No se qui ha escrit aquest article però crec que ens està gastant una broma o bé no s'ha llegit la llista ja que allí tots els vins que hi apareixen puntats tenen més de 80 mentre que ell diu "Suspèn la majoria dels vins catalans tret de Priorat i Penedès ..". Visca la desinformació!
aquiles
Catalunya es la regio on es troben mes vins d altres puestos, amb diferencia. A cap de les altres DO s que jo coneixo ofereixen tans vins foranis com aqui, i alguna no en te cap ni un; que potser seria lo normal.
Sorprès
Com és que els vins de Ca N'Estruch tenen tan bones puntuacions? No influirà que están vinculats a Vila Viniteca?
senyera
cuanta raó tens Sorprès amb aquest comentari , tot es una merienda de negros!!
pregunto
si valora la situació és que la coneix.... QUANTS ANYS FA QUE VIU A CATALUNYA ? ...cap? Aleshores, si opina sense saber om podem valorar la seva opinió sobre es vins? ...potser no els ha ni tastat oi?
Dionís
El Sr. Parker ha de seleccionar vins pel gust de persones que li posen glaçons al vi i ketchup a la amanida i que després han de prendre anti gàstrics,laxants, relaxants, vigoritzants i demés per lo que poca diferència troben entre un vi, un altre i la coca cola i en quant al tal Rodríguez que és permet especular amb el possible mal que el nostre desig de llibertat li pot fer a la qualitat del vi, doncs res a dir, tan sols desitjar-li que el Sr. Margallo, li hagi donat les 30 monedes de plata.
Dionís
Si com sembla la situació política del lloc influeix en la qualitat del vi a Islàndia i a Suècia deuen tenir uns vins excel·lents i a USA amb un Donald Trump desfermat deuen ser dolentíssims.

envia el comentari