Un nou sistema pot reduir l'ús de fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers i cítrics

Aquest nou estri permet calcular l'ús d'aquests productes tenint en compte les necessitats del cultiu, reduint les quantitats emprades fins a un 40%.
Camp d'oliveres

Reduir l'ús de productes fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament en arbres fruiters i en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics, és el que permet DOSA3D, un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. DOSA3D s'ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla estatal R+D i és el resultat de l'ampliació del sistema DOSAFRUT als cultius esmentats, que suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya i 9,5 milions a la Unió Europea. Les proves realitzades en l'etapa inicial en Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar han demostrat que es pot aconseguir estalvis de producte fitosanitari que poden arribar al 40% sense comprometre l'eficàcia dels tractaments.


El sistema DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques de la plantació i l'eficiència de l'equip. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a las necessitats de l'aplicació, tenint en compte el cultiu, la plaga o malura a controlar, el producte a aplicar i l'equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com a sistema de gestió dels tractaments. DOSA3D es pot emprar amb tot tipus de polvoritzadors hidràulics amb assistència d'aire, operant en fruiters, vinyes, ametllers, oliveres i cítrics en formació continua o en plantacions d’arbres aïllats. En aquest sentit, cal assenyalar els bons resultats del programa d'inspeccions obligatòries del Departament d'Agricultura que, des de finals de 2016, afecta tots els equips censats.


  

Així, l'investigador del GRAP-UdL i enginyer del Servei de Sanitat Vegetal, Santiago Planas, explica que DOSA3D contribueix a donar compliment a la Directiva europea d’ús sostenible dels productes fitosanitaris que obliga a implantar programes de gestió integrada de les plagues per a reduir el seu consum i, conseqüentment, els riscos per al medi ambient i per a les persones.El sistema es troba a dis posició dels usuaris en català, castellà i anglès en el web www.dosa3d.cat i en l'aplicació per a Android. A més, enguany s’intensificaran els treballs de validació i difusió mitjançant les Agrupacions de Defensa Vegetal de Catalunya i el Servei de Sanitat Vegetal del DARP.

Comentaris

envia el comentari