La Generalitat podria desbloquejar la posada en marxa de les plaques solars de Torres

La Generalitat i Familia Torres podrien haver trobat una solució a les "traves burocràtiques" que fa dos anys que tenen aturades unes instal·lacions que van suposar una inversió de gairebé mig milió d'euros.
Miquel A. Torres
Miquel A. Torres | CCMA

El president i conseller delegat de Bodegas Torres, Miguel A. Torres, ha criticat aquest dimecres al matí el govern espanyol per les "traves burocràtiques" que posa a la generació sostenible d'energia i que, en el seu cas, fa dos anys que mantenen aturades unes instal·lacions d'energia solar fotovoltaica per a autoconsum que van suposar una inversió de 465.000€. Ho ha fet a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona, durant la Jornada Ambiental que la institució educativa i l'empresa vinícola organitzen des de fa 7 anys i que, en aquesta ocasió, han tractat les diferències entre els coneixements científics disponibles sobre el canvi climàtic i la percepció i la consciència que en tenen els ciutadans.


Els polítics en general i els governants en particular, segons Torres, haurien de seguir la tendència de la societat, que demana facilitats per canviar la seva manera de relacionar-se amb el medi ambient i de consumir recursos naturals. Malauradament, ha afirmat l'empresari, no sempre passa, i ha apuntat directament l'estat espanyol, a qui ha criticat especialment perquè considera que no està fent pràcticament res per combatre el canvi climàtic reduint la dependència dels combustibles fòssils i apostant per la sostenibilitat. És en aquest context que ha volgut recordar que Familia Torres fa 2 anys que té una instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum amb una potència de 400kW a punt per ser posada en funcionament però sense poder emprar-les a causa de la complexitat de la normativa espanyola sobre la matèria, inclòs l'anomenat "impost al sol". Torres ha aprofitat per agrair el suport que li ha donat la Generalitat de Catalunya i especialment el seu director general d'Energia, Pere Palacín. Fa uns dies, en una trobada, Palacín va afirmar que la situació en què es trobava Torres no podia continuar i, entre tots, estan treballant per trobar el que ha anomenat una "solució tècnica" que podria fer que les instal·lacions, finalment, comencessin a funcionar aviat.


Malgrat l'optimisme davant la solució a aquest problema, però, Torres ha lamentat que durant el temps que la infraestructura ha hagut d'estar inoperativa la seva empresa ha emès milers de tones de diòxid de carboni que s'haurien pogut evitar si no hagués estat per la legislació espanyola. Com a anècdota, l'empresari ha explicat que el seu interès pel canvi climàtic i per l'aportació que podia fer des dels seus cellers per mitigar-lo va néixer l'any 2008, quan va veure el documental 'An Inconvenient Truth' d'Al Gore. Des d'aleshores, gràcies a les iniciatives que va impulsar a la companyia, les emissions de CO2 per cada ampolla que es produeix als seus cellers s'ha reduit un 25%, amb la previsió d'augmentar aquesta xifra fins al 30% durant els propers anys.


 

A nivell estatal, i com a president de la Federació Espanyola del Vi, Torres també ha explicat que els productors s'estan enfocant en una necessitat tan bàsica per a la seva subsistència com salvar les vinyes del sud d'Europa. Si el canvi climàtic continua en la tendència actual i les previsions es compleixen, d'aquí 20 o 30 anys els conreus de vinya de grans parts de l'estat espanyol podrien arribar a desaparèixer. Les sequeres prolongades, els fenomens climàtics extrems i la resta de circumstàncies associades a l'escalfament del planeta estan forçant la indústria vitivinícola a prendre mesures per protegir els seus conreus i, precisament per això, l'han fet més conscient de la seva responsabilitat com a emissora de gasos d'efecte hivernacle i de la seva contribució al mateix procés que està amenaçant la seva forma de vida.

Comentaris
Daniel
Spain is different - un gobierno corupto hasta el sel te hacen pagar. En Alemania el gobierno te pagan los paneles solares. Sin palabras????????

envia el comentari