Madrid nega la patent de marca d'un vi perquè duu un llaç groc a l’etiqueta

El vi Allibera'm, propietat de Lovers Wine Elegance SL., no té permís per registrar la marca perquè té un símbol "inconstitucional” i a més vol treure'n profit comercial

La censura política i el filtre constitucionalista arriben també a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques. L'empresa catalana Lovers Wine Elegance pretenia comercialitzar un vi, Allibera’m, amb l'objectiu de destinar part de les vendes a la solidaritat amb els presos polítics i exiliats. Però l'òrgan que autoritza les patents i marques a l’Estat espanyol, dependent del govern espanyol, els ha notificat la suspensió de la sol·licitud sense dissimular les raons polítiques.

Etiqueta i contraetiqueta del vi
Etiqueta i contraetiqueta del vi 

En l’escrit de suspensió, al qual ha tingut accés Vadevi.cat, s'argumenta que el motiu de la petició per registrar el nom del vi és que "la marca sol·licitada s'ha formalitzat en la prohibició establerta a l'article 5.1.f.de la Llei 17/2001, de 7 de desembre, de marques comercials, ja que el signe reclamat, Allibera’m, incorpora un element gràfic que pretén simbolitzar els fets i situacions inconstitucionals d’esdeveniments que s'han produït recentment".

Sense referir-s’hi directament, es refereix al llaç groc que apareix a la part central de l’etiqueta de l’ampolla, i afegeix que "aquest signe té un ús abusiu quan intenta obtenir un bon propòsit comercial, en les circumstàncies actuals". És a dir, que el responsable de patents es permet jutjar els objectius comercials del vi i creu que ha posat un llaç per obtenir més beneficis.

Escrit on s'anuncia la suspensió de la marca i els motius
Escrit on s'anuncia la suspensió de la marca i els motius 

Joan Carlos Beltran, responsable de l’empresa, avança a Vadevi.cat que recorreran la decisió perquè "sabem del cert que no existeix conflicte amb altres marques, ni per similitud fonètica ni conceptual, per tant aquesta decisió no pot quedar impune". D'entrada, però, ja haurà de pagar per fer-ho perquè la notificació especifica que tenen un mes per reclamar, però que prèviament han de pagar 100 euros que cal ingressar en un compte del Banc Santander.

"Allibera'm" és un vi negre que elabora la Cooperativa de Marça-Falset per l'empresa Lovers Wine Elegance amb les varietats garnatxa, merlot, ull de llebre i carinyena i que té previst sortir al mercat aquest proper mes de setembre.