El Govern aprova el Projecte de llei vitivinícola de Catalunya

La norma renova la del 2002 i ha de permetre seguir aprofundint en les garanties de qualitat dels vins catalans, que han estat claus pel seu creixement
Vinyes
Vinyes | xx

El Govern va aprovar el Projecte de Llei Vitivinícola de Catalunya aquest dimarts i ja està llesta per iniciar la tramitació parlamentària que l’ha de convertir, d’aquí a uns mesos, en llei. La norma ha de permetre seguir aprofundint en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans, emparats en les 12 denominacions d’origen catalanes, i que han estat la clau per augmentar la seva quota de mercat. En aquest sentit la nova llei, que actualitza la del 2002, busca principalment adaptar-se a l’europea i donar cobertura amb una norma amb rang de llei d’àmbits regulats per normes comunitàries o estatals, especialment la viticultura, en diferents qüestions no regulades en l’esmentada llei catalana actual, com ara les autoritzacions de plantació i replantació, el potencial vitícola i la creació del catàleg de varietats, entre d’altres. Així doncs, es pretén elaborar una llei amb un text més adaptat a la realitat actual d’aquest sector, amb el qual s’ha treballat, perquè reforci i acompanyi millor la vitivinicultura catalana de cara als reptes de futur. En el sector elaborador, simplifica i racionalitza el control oficial i continua sent la norma que el regula. A més, l’INCAVI prossegueix com l’organisme autònom administratiu del DARP dedicat al sector vitivinícola català.


 

L’aprovació d’aquesta llei va quedar aturada la passada legislatura en la fase final d’aprovació, després d’haver-se debatut i consensuat, en gran part, amb el sector, en diverses reunions amb les organitzacions representatives i empresarials, a la Taula sectorial de la Vinya i el Vi, i haver tingut el vistiplau del Consell de Treball Econòmic i Social, i és voluntat del Govern que quedi finalitzada i aprovada en aquest període legislatiu. Amb l’adaptació de la nova llei a la normativa comunitària s’aconseguirà un nou text que contindrà els canvis generats per aquesta normativa i en conseqüència donarà més seguretat jurídica als productors i elaboradors de vins de Catalunya.


Salvador Puig, director de l'INCAVI, que seguirà sent l'organisme autònom administratiu del DARP dedicat al sector vitivinícola català, va assenyalar que la nova normativa actualitza "una bona llei" que ha permès que el sector del vi a Catalunya hagi continuat creixent en plena crisi. També va deixar clar que "no incorpora noves obligacions ni dificultarà la feina de ningú" perquè el que persegueix és que Catalunya compti amb una llei específica pel sector "on tot quedi ben clar i definit". Un dels aspectes en els que més incideix la nova llei és en garantir la qualitat dels vins catalans emparats en les 12 Denominacions d'Origen catalanes, fent més estrictes els controls i les inspeccions "en benefici del sector" per tal que els consumidors "tinguin clar què compren". Pel que fa a la millora de la regulació vitivinícola catalana, la nova llei preveu regular per primer cop les autoritzacions de noves plantacions, un aspecte que fins ara s'emparava en lleis europees i que ara quedarà clarament definit. A dia d'avui només poden plantar noves vinyes els propietaris de terrenys on antigament n'hi havia hagut i que es van arrencar o els que demanen permís a l'Estat que, en funció d'uns barems, decideix qui pot fer-ho. 
Malgrat celebrar que es reguli per primer cop, Salvador Puig ha lamentat que Catalunya no tindrà veu en aquest aspecte perquè l'Estat ha optat "per una aplicació molt centralista". Aquí, ha explicat que anualment s'autoritza un increment d'un màxim de l'1% de la superfície de vinyes, al voltant d'unes 50.000 hectàrees, que es regula de forma global a tot el territori espanyol sense tenir en compte les particularitats de les diferents zones productores. "Catalunya, tot i tenir competència gairebé exclusiva en agricultura, en aquest punt hi pot incidir poc", ha lamentat.
Comentaris

envia el comentari