La Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava arriba a la seva 39ª edició

La fira que organitza la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre es celebrarà els dies 30 i 31 d’agost, i 1 de setembre a la plaça de Can Mario de Palafrugell
Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava

La Plaça del Vi 7, de Girona, ha acollit aquest dimarts dia 27 d'agost, al matí, la presentació de la 39ª Fira de Vins i Caves de Catalunya, que tindrà lloc a la plaça de Can Mario de Palafrugell els dies 30 i 31 d’agost, i 1 de setembre. La roda de premsa ha comptat amb les intervencions del sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca; el director d’Incavi, Salvador Puig; l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, i la presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Bàrbara Hallé.

 

El primer parlament ha estat a càrrec del sommelier del Celler de Can Roca. “És una oportunitat per reivindicar la cultura de la indústria surera, un sector que des de Palafrugell es mostra al món amb orgull. Esperem que aquesta fira segueixi acumulant èxits”, ha assegurat el mitjà dels germans Roca. Tot seguit, ha estat el torn del director d’Incavi: “La gràcia d’aquesta fira és la qualitat i sobretot la diversitat. Tenim la sort de viure en un país petit i de tenir 12 Denominacions d’Origen, i això no ho pot dir tothom”, ha assenyalat Salvador Puig. Durant la presentació de la fira també ha intervingut l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que s’ha mostrat “molt il·lusionat pel fet que la fira torni per segon any consecutiu al nostre municipi”. Finalment, Bàrbara Hallé -presidenta de l’entitat organitzadora- ha aprofitat la seva intervenció per donar detalls de la fira que arrenca aquest divendres.

 

Per segon any consecutiu, la plaça de Can Mario serà el punt neuràlgic d’una fira en la qual es podran tastar els millors vins i caves de les Denominacions d’Origen Catalanes. Una vuitantena de cellers i més de cent referències diferents seran presents a la fira amb una gran representació de la DO Empordà. Enguany, com a novetat, cal destacar que la fira avança el seu horari d’obertura, que serà de 19h a 23h.

 

Durant la fira els assistents també podran gaudir de tastets de formatges artesans per acompanyar. Enguany s’oferirà una selecció de quatre varietats diferents provinents de les províncies de Tarragona amb el formatge Garrotxa de Sant Gil d’Albió, de Lleida amb el formatge Tou dels Til·lers de Tros de Sort, i de Girona amb el formatge Puigpedrós de Molí de Ger, i el formatge madurat d’ovella de Roura Soler.

 

A la Fira de Vins i Caves de Catalunya també hi haurà lloc per la cultura. De fet, l’elecció de la plaça Can Mario com a indret no és casual, ja que es tracta d’un lloc emblemàtic per la seva relació suro-tapera altament lligada a la producció i elaboració del vi a Catalunya i arreu del món. Aquesta aclucada d’ullet per a relacionar el vi amb el món cultural no acaba amb el Museu del Suro i les activitats que s’hi han programat, sinó que va més enllà amb la col·laboració d’altres entitats culturals com són la Fundació Vila Casas i el Dipòsit Modernista que, durant l’horari de la fira, obriran les seves portes de manera gratuïta a tots els visitants.

 

Aprofitant que el 25è Festival Street Jazz Costa Brava arriba a Palafrugell, està previst que també s’ofereixin tres concerts gratuïts de l’escena catalana amb pinzellades internacionals: Toni Solà Quartet (divendres), Shu Shu (dissabte) i Smith & Wesson 38 (diumenge). Les actuacions musicals començaran a les 9 de la nit.

 

La Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre és l’entitat organitzadora de la fira i compta amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell, Prodeca, l’Obra Social “La Caixa” i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.

 

Origen de la fira

 

La primera Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava es va celebrar del 4 al 7 de juny de 1981 a Palafrugell, només tres anys després de constituir-se la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre. De fet, es tracta de la fira de vins més antiga del país i la més esperada de l’estiu a la Costa Brava. Més tard, a l’edició de 1996, la fira també va incorporar una mostra de formatges artesans que la complementava.

 

Amb els anys, aquella festa estiuenca ha esdevingut ineludible per a molts visitants de la Costa  Brava i, avui en dia, l’objectiu inicial de l’esdeveniment encara persisteix: donar a conèixer els vins i caves catalans no només als professionals de la restauració, i a la gent del país, sinó també als molts visitants de diferents nacionalitats que aquests dies estan de vacances a la Costa Brava. I sempre tenint present la promoció de tots els vins i caves, des de les principals empreses elaboradores a les més petites i no tan reconegudes.