Falgueras: "He fet un llibre molt sensorial"

La sommelier presenta el seu quart llibre #DiVinament, un llibre de vi "del segle XXI"
La sommelier ha volgut fer un llibre instagramejable
La sommelier ha volgut fer un llibre instagramejable

Meritxell Falgueras (Barcelona,1981) és sommelier i comunicadora i acaba de publicar el seu quart llibre #DiVinament en català (Larousse) i #ConVinoConTodo en castellà (Oberon). Amb fotografies de Nonna Arruga i infografies de Jordi Català la sommelier proposa una manera divertida, moderna i sobretot molt sensorial d’acostar-se al món del vi. La presentació oficial d’aquest llibre prevista pel mes d’abril també s’ha vist alterada pel coronavirus però més enllà de crisi, entrevistem a l’autora a distància, per conèixer més al detall que és el que es pot trobar a #DiVinament. De moment aquest dimecres farà una presentació virtual a través del seu Instagram. 

Per què aquest nou llibre? No ho has explicat tot del vi?

No encara (riu) El primer llibre és de fa 10 anys, Presumeix de vins, i era una mena d’abc del món del vi, el segon va ser Els vins de la teva vida en la que plantejava maridatges amb situacions, i el tercer no era de vi, Que beure quan no beus…En aquests anys he anat aprenent més i volia fer de l’A a la Z. El llibre del vi del segle XXI, amb molta infografia.

Quin creus que és el tret diferencial d’aquest llibre?

És un llibre molt sensorial, que entra molt pels ulls i vol ser tota una experiència pels que el llegeixin. Molt sensorial, mol experiencial, a través dels cinc sentits…i un sisè sentit que és la intuició.

El llibre s’estructura amb els sentits. Era la manera a través de la qual encara no s’havia explicat el vi?

Volia que fos sensorial i fàcil i que tothom ho pugui entendre i a través dels sentits és una manera interessant de fer-ho. Però això no vol dir que el que explico sigui simple sinó que m’he preocupat que sigui comunicable. Que sigui com un joc amb informació pràctica.

A més de les infografies i les explicacions pràctiques de tant en tant hi ha un codi QR. Què hi trobarem en aquest codi?

En català el vi es diu #DI VI NA MENT i en castellà #CONVINOCONTODO que és el hashtag que faig servir a Instagram que és el meu canal de comunicació. Aquest és un llibre molt ‘instragramejable’ i a més amb el codi QR es poden trobar vídeos meus, del que també penjo a Instagram.

Meritxell Falgueras acaba de treure un nou llibre DiVinament
Meritxell Falgueras acaba de treure un nou llibre DiVinament | Nonna Arruga

A qui va dirigit aquest llibre. Està pensat pels que s’inicien en el món del vi?

No especialment. Em dirigeixo a qualsevol persona que li agradi el vi. Perquè els que fa molts anys que ens hi dediquem i que ens hem format en aquest camp tenim molt clar que cada copa és una pàgina en blanc.

No és un llibre tècnic però sí que hi ha informació didàctica. Tu ets sommelier, has hagut de baixar molt el nivell per escriure aquest llibre?

Al contrari. No he hagut de baixar el nivell, perquè precisament estudiant molt és com he aconseguit resumir-ho tot molt, fer-ho més senzill.

Comences #DiVinament explicant que el vi no ha aconseguit el que ha fet la cervesa i és que la gent la triï i la begui sense complexos.

Crec que el vi s’ha de viure d’una manera sensual i sensorial, a través dels sentits i a través del plaer. Per mi el més important és que es parli de vi i que se’n parli bé. I si es pot fer de manera xula, dinàmica i mil·lenial, millor.