Lola Rosé de Cava Canals & Munné és la 'pinot connection'

El secret del Millor Escumós Rosat dels Premis Vinari 2018
El representant de Canals & Munné en el moment de recollir el Vinari d'Or al Millor Escumós Rosat
El representant de Canals & Munné en el moment de recollir el Vinari d'Or al Millor Escumós Rosat | Jordi Play

L’Escumós Rosat és un dels productes més populars i que s’ha posat més de moda en els últims anys. Hi ha molts matisos per aquest estil de vi, i si no heu explorat la seva amplitud i profunditat, us recomanem que comenceu avui mateix amb aquest Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva 2016, un cava elegant i elaborat només amb la varietat pinot noir.

 

Tot i que el pinot noir sigui una varietat de raïm típica de la Xampanya per elaborar escumosos pel mètode tradicional, a la DO Cava també és molt apreciada, sobretot, per a la producció d’escumosos rosats. A Canals i Munné la treballen molt bé, i enguany han estat mereixedors del Vinari d’Or al Millor Escumós Rosat de Catalunya 2018. Un reconeixement que han gaudit de valent i que els seus clients s’han sumat a elogiar per la llarga trajectòria artesana de la seva cava tradicional a Sant Sadurní d’Anoia.

 

La línia “Lola”, el nom de l’àvia de l’actual generació, és precisament la nova aposta de la casa per als caves més frescos i moderns, una línia que els està reportant molts èxits. El jurat professional dels Premis Vinari destaca que el Lola Rosé és un cava d’una textura increïble: delicat i suau però complex amb una riquesa d’aromes de fruita vermella i herbes de bosc. Un cava molt fresc, equilibrat i amb un llarg final en boca que el fan molt gastronòmic.

 

La recepta de l’èxit:

1 varietats: Pinot Noir

Vinyes  a la part alta del Penedès.

De clima mediterrani amb temperatures moderades

6 g/l. de licor expedició (mescla de vi i sucre) per fer-lo un cava “brut”

Dipòsits d’acer inoxidable

25 mesos de criança en rima

 

“Benvingut al món artesà del cava. Ací, a la foscor, en silenci, des de 1915 a poc a poc s'elaboren els nostres caves, un a un. Amb noblesa. Amb personalitat. Naturalment la seva producció és limitada, ampolla numerada una per una, i només amb les collites excepcionals”, aquesta és la presentació de les caves Canals i Munné, el celler sadurninenc fundat fa 103 anys per Josep M. Canals Capellades. Més d’un 90% dels seus caves són qualificats com a Gran Reserva pel Consell Regulador del Cava, un dels més importants reconeixements que pot obtenir un cava i que els fa altament gastronòmics. El 10% restant, són caves Reserva. Segons l’Òscar Canals, l’enòleg de la marca, el Lola Rosé és el segon producte més venut de la casa i un cava amb el que se sent molt orgullós de l’estil aconseguit. La pinot és una varietat molt sensible i delicada, que funciona molt bé en climes freds, però quan es troba en climes més càlids com el nostre, pot ser que als anys més càlids no en cullis res. Bé, és la varietat reina de la Borgonya i la que dona uns dels vins més cars del món!

 

Lola Rosé Canals & Munné

 

 

Així doncs, no ha d’estranyar que aquest sigui un cava que s’elabora amb totes les atencions a la varietat, “hem de connectar amb la pinot”. Primer, fan una maceració pel mètode del sagnat, en què el most flor i les pells del raïm es maceren 12 hores a una temperatura controlada, a fi d’extraure aquest to més rosat i potenciar totes les aromes del raïm, a més de resultar una mica més tànnic en boca. Després, es deixa madurar en rima durant 25 mesos, perquè faci la segona fermentació a l’ampolla d’acord amb el mètode tradicional i aconsegueixi una bombolla fina i ben integrada.

 

El clima més càlid del Penedès fa que aquest escumós resulti més complex i amb molt de cos, a diferència de la zona de Xampanya. I com diu l’Òscar, “el Lola Rosé té un color més intens que la majoria de rosats del mercat, perquè no volem despullar ni descarnar aquest cava, on la fruita es mostra sincera i eleva la seva categoria”. Pinot connection. Se li afegeix una mica de licor d’expedició per posicionar-lo Brut al mercat, sobre els 6 grams per litre, que consisteix en una barreja de vi i almívar de sucre, recepta secreta de la casa. Un cava molt gastronòmic que asseguren que va bé des de les cuines més exòtiques com la japonesa fins per combinar-lo amb una típica calçotada. I donen fe d’aquest maridatge, ja que a la cava antiga de Canals i Munné hi trobeu una magnífic restaurant de cap de setmana per degustar la gastronomia local i de temporada.

 

Preu aproximat: 12,90€

Canals & Munné. Ctra. de Sant Sadurní a Vilafranca, Km 0,5 - Sant Sadurní d'Anoia

Tel. 93 891 03 18 – www.canalsimunne.com