Carles Puigdemont: "Pels seus vins coneixereu aquest país"

El president de la Generalitat rep els ors dels Premis Vinari al Palau de la Generalitat. "Sou uns grans ambaixadors del país", assegura
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l'editor de Vadevi.cat i director del Món, Salvador Cot, i la directora dels Premis Vinari, Eva Vicens | Jordi Borràs

Els ors dels Premis Vinari han passat avui pel Palau de la Generalitat, en la que ha estat la primera recepció oficial als millors vins de Catalunya. L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha comptat amb els representants dels cellers guanyadors de les edicions 2016 dels Premis Vinari de vins i dels Premis Vinari dels vermuts. "Pels seus vins coneixereu aquest país", ha dit amb contundència Puigdemont, que ha afegit que "quan parlen del nostre paisatge, del territori i del país, els vins ens fan quedar molt bé". Puigdemont, que ha saludat un per un els representants dels cellers, ha destacat "l’esforç de tants projectes similars per situar uns productes fets amb molta personalitat en un mercat que és molt competitiu".

Des del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el president Puigdemont ha afirmat que els vins catalans són "un exemple que ens inspira i va bé per altres àmbits" i que "el que ha fet el món del vi i del cava a Catalunya és una veritable proesa, perquè lluiten contra el fatalisme i contra contra coses que no estan a la seva mà". Tot i això, ha dit que "en tot allò que depèn del sector, aquest ha actuat amb una gran convicció i esperit de sacrifi conscient que tenia entre mans un tros del que és el país, no només un negoci". Per a ell, els elaboradors de vins són "gent que fa front al fatalisme i que té una gran vocació de modernitat, sense renunciar a la tradició".

 

Alhora, Puigdemont ha volgut deixar clar que els cellers i els vins catalans són "uns grans ambaixadors del país, a través de la qualitat, del respecte, de l'esforç, etc." i que "un país que es respecta a sí mateix és un país on des de fora diuen que val la pena anar-hi o comprar els productes, i per tant, és un país que té futur". "Les grans celebracions s’hauran d’acompanyar dels vostres productes", ha conclòs el president de la Generalitat.

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb els representants dels cellers guanyadors del Premis Vinari al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat | Jordi Borràs

 

Per la seva banda, l'editor de Vadevi.cat -el diari dels vins catalans que organitza aquests premis-, Salvador Cot, ha destacat que l'acte d'avui és "la culminació d'un procés que ha durat 80, 90 i 100 anys", que va començar amb ceps que va plantar algú i que ara són a dins de les ampolles dels premis Vinari. "Un celler no és només una empresa, no és un objecte comercial, sinó un tros d'història i, en concret, d'història d'aquest país", ha dit Cot, que també ha recordat que són "vins que des de sempre, però ara més que mai, estan plens d'identitat i força, i ara plenament porten els noms de la terra que els produeix, amb molts closos i pocs marquesos".

 

Finalment, l'editor de Vadevi.cat ha dit que aquests són vins que "s'adrecen a Catalunya i al món, de la mateixa manera que avui ho fa la societat d'aquest país, així com el seu Parlament i el seu Govern". "Gràcies President per obrir aquest Palau als vins catalans!", ha conclòs Cot. 

 

A la recepció oficial hi han assistit, a més dels representants dels cellers, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret; el director de l’INCAVI, Salvador Puig; les Denominacions d’Origen de Catalunya; l’Associació Catalana d’Enòlegs i de Sommeliers; així com els principals patrocinadors dels Premis Vinari, com l’Ajuntament de Vilafranca, de Rubí i de Reus; les Denominacions d’Origen de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enòlegs i de Sommeliers; i representació de Gràfiques Varias, Suberis Legatus, Monvínic i Nissan Elèctric.

 

Aquesta recepció esdevé un pas més en el reconeixement dels Premis Vinari, que ja ha obtingut l’oficialitat com a concurs de vins de Catalunya, i que està a punt de donar el tret de sortida a la cinquena edició amb l’obertura d’inscripcions, prevista per a primers  de març d’aquest 2017.