La carinyena blanca veu la llum

La carinyena blanca, una de les varietat més antigues de l'Empordà, tot i ser públic i notori que existia, no estava reconeguda per les institucions i com la Morenillo, finalment ha estat autoritzada pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació
Carinyena blanca

 

 El Real Decreto 1338/2018, de 29 d’octubre, pel que es regula el potencial de producció vitícola, i publicat al BOE el 30 d’octubre, a part d’incloure de manera oficial, per primera vegada, la varietat Morenillo, també va incloure una altra varietat que havia estat invisible per les administracions al llarg de la historia, la carinyena blanca, tot i que en el text oficial la citen amb el nom francès de carignan blanc.

 

Segons Josep M. Puiggròs Jové, en el seu article titulat Història dels Orígens de la Carinyena publicat en els Dossiers Agraris [Institució Catalana d’Estudis Agraris], núm. 20 (2017), p. 11-28, aquesta varietat va ser descoberta l’any 1900 per Alois Combettes i altres, com una mutació de raïms de color blanc de la carinyena. És una varietat que la trobem majoritàriament a la zona del  Llenguadoc-Rosselló  i a l’Alt Empordà, on és una de les varietats més antigues, i des de fa pocs anys també n’hi ha petites plantacions al Priorat i, més recentment encara, al Penedès.

 

El primer cop que apareix citat el nom de carinyena blanca en un document oficial, és l’any 1975, quan el Ministerio de Agricultura, des de Madrid, publica el treball “El Viñedo español”. Aquest treball inclou, entre altres dades, la distribució i el percentatge de les diferents varietats de raïm, i quan parla de la carinyena i es refereix a la província de Girona diu “De la variedad cariñeña, hay tinta y blanca”.

 

A l’Alt Empordà només cal passejar-se per les finques on hi és plantada aquesta varietat per adonar-se de que és una varietat que data de principis del segle XX. La gran paradoxa fins a la publicació del Real Decreto és que aquesta varietat, tot i ser públic i notori que existia, no estava reconeguda per les institucions i òbviament per la denominació d’origen Empordà i per tant pagesos i cellers han hagut de recórrer a diverses estratègies per poder-la conrear i vinificar al llarg dels anys. Això explica que hi hagi ceps d’aquesta varietat que estiguin plantats enmig de ceps d’altres varietats o que estigui declarada com una altra varietat. Malgrat tot, al llarg dels anys, s’ha anat conreant i vinificant aquesta varietat tot i que no podia aparèixer en les etiquetes, ni en les fitxes tècniques oficials dels vins que la contenien.

 

Al llarg dels temps hi havia la creença de que aquesta varietat era pobre en aromes i rica en acidesa, pel que el seu destí principal fins fa pocs anys, ha estat el de formar part de cupatges amb altres varietats, sobretot amb la funció de aportar acidesa.

 

L’any 2014 juntament amb l’estudiós dels vins de Catalunya, Jaume Pallàs, vàrem fer una primera recerca dels vins elaborats amb aquesta varietat i vàrem organitzar amb la col.laboració dels seus elaboradors, un tast de tots els vins monovarietals de carinyena blanca que s’elaboraven en aquell moment a l’Empordà. En total vàrem poder tastar 9 vins.

 

  • Finca La Cardonera 2013 del Celler Cooperatiu d’Espolla
  • Samsó blanc 2013 del Celler Mas Pòlit
  • 13.01 Singulars 2013 del Celler Mas Llunes
  • Valentia 2013 del Celler Còsmic Vinyaters
  • Microvi Carinyena blanca àmfora 2013 del Celler La Vinyeta
  • Microvi Carinyena blanca bóta 2013 del Celler La Vinyeta
  • VdO 6.11 del celler Vinyes d’Olivardots
  • VdO 6.13 del celler Vinyes d’Olivardots
  • Experimental 2009 del celler Castillo de Perelada

 

 

Avui que ja tenim la sort de que aquesta varietat sigui reconeguda, amb en Jaume hem tornat a repetir l’exercici d’inventariar els vins elaborats total o parcialment amb aquesta varietat i aquest és el resultat:

 

Monovarietals:

Vins monovarietals de carinyena blanca

 

Empordà:

 

  • Valentia Carinyena Blanca 2016 del celler Còsmic Vinyaters

100% carinyena blanca

80% del raïm: maceració amb pells 4 dies, premsat i fermentat en àmfores de 220 l.

20% del raïm, maceració amb pells durant 4 dies, premsat i fermentat en bota de castanyer de 500 l.

 

  • Singulars Vinyes Velles 2016 del celler Mas Llunes

100% carinyena blanca

El 75% del vi va fer una criança de 5 mesos en ou de formigó i el 25% va acabar la fermentació en bóta de roure francès on hi va romandre durant 5 mesos.

 

  • V d’O 6.15 del celler Vinyes d’Olivardots

100% carinyena blanca

Criança en inox de 8 mesos.

 

  • Finca Les Dòmines – Vins de Postal del celler Cooperatiu d’Espolla

Carinyena blanca 100%

Blanc brisat de 2 dies. Criança amb mares en bótes velles de 7è ús durant 6 mesos.

 

  • Microvi de Carinyena Blanca 2017 del Celler La Vinyeta

100% Carinyena Blanca

3 meses de criança en bótes de roure francès

 

  • Paciència Ancestral 2016  del celler Còsmic Vinyaters

100% carinyena blanca

Escumós ancestral. Fermentació en àmfora d'argila. Criança de 9 mesos en ampolla

 

  • Essència Dolç 2016 del celler Còsmic Vinyaters

100% carinyena blanca

Reducció del most flor per ebullició concentrant els sucres i els àcids.

 

 

 

Priorat:

 

  • Planetes de Nin Vi de Vila de Porrera 2015 del celler Familia Nin-Ortiz

100% carinyena blanca

Criança de mesos en àmfores de fang i 3 mesos en bótes de roure

 

Cupatges:

Vins cupatge de carinyena blanca

 

  • Nívia 2017 del celler Mas Llunes

Garnatxa blanca (80%), Macabeu (15%), Carinyena blanca (5%)

Fermentat en bótes noves de roure francès alier de torrat mitjà i cinc mesos de criança en les mateixes bótes.

 

  • Finca La Garriga 2017 del celler Castillo de Perelada

Chardonnay (70%), Carinyena Blanca (30%).

Criança de 8 mesos en bóta nova d’acàcia.

 

  • Blanc de Gresa2015 del celler Vinyes d’Olivardots

Garnatxa blanca 46%, Garnatxa roja 30% i carinyena blanca 24%.

Les garnatxes han estat fermentades i criades durant 8 mesos en bótes noves de roure francès de 500 l. La carinyena blanca s’ha vinificat en tina de inox.

 

  • Masia Carreras Blanc 2016 del celler Martí Fabra

Carinyena Blanca, carinyena Roja, Picapoll, Garnatxa Gris i Garnatxa Blanca

Criança de 12 mesos en bótes de roure francès.

 

  • Clos de les Dòmines Blanc Barrica 2017 del Celler Cooperatiu d’Espolla

Lledoner blanc (35%), Lledoner roig (30%), Carinyena blanca (20%) , Moscatell d’Alexandria (15%)

Fermentats en bótes de roure francès Allier i criança de 6 mesos

 

  • Babalà 2017

Carinyena blanca procedent de vinyes velles (75%) i Moscatell d’Alexandria (25%)

Criança amb les seves mares durant 4 mesos

 

  • Jan Blanc del celler RIM – Jordi Esteve Xifra

Garnatxa Blanca, Garnatxa Roja, Macabeu, Carinyena Blanca, Carinyena Roja, Picapoll

 

  • Encarinyades  2017 del celler Còsmic Vinyaters

Carinyena blanca, carinyena roja i carinyena negra.

Fermentació en àmfora i dos mesos de criança en bótes de castanyer.

 

  • Escumós Brut Nature Rosat del celler Empordàlia

Lledoner roig i carinyena blanca