Sánchez defensa la mesa de diàleg en resposta a l’examen de drets humans de l’ONU

Espanya accepta la petició de Veneçuela per mantenir un diàleg "constructiu" amb Catalunyaa

El govern de Pedro Sánchez ha defensat en resposta a l’examen de drets humans de les Nacions Unides la creació de la mesa de diàleg i la comissió bilateral amb el Govern. Al gener en la sessió per l’Examen Periòdic Universal de l’ONU, Veneçuela va reclamar a Espanya que iniciés “un diàleg constructiu amb el poble català i les seves institucions”. El passat 30 de juny el govern espanyol va informar l’ONU que acceptava aquesta recomanació veneçolana en matèria de drets humans i reivindicava la creació de la mesa de diàleg al febrer. Espanya ha acceptat 252 recomanacions sobre drets humans de les 275 que va rebre en aquella sessió.

Una quinzena de països van reclamar a Espanya garantir el dret d’expressió i protesta en l’examen de drets humans de l’ONU. Entre aquests, Suïssa, Itàlia, Bèlgica, Xipre, Txèquia, Islàndia i Alemanya es van mostrar preocupades per “restriccions” a la llibertat d’expressió i reunió pacífiques. El Canadà va exigir a Espanya que suprimeixi el delicte d’injúries a la corona, mentre que els Estats Units van demanar més protecció als periodistes i a la llibertat d’expressió.

Espanya ha acceptat aquestes recomanacions, però defensa que la llei de seguretat ciutadana només permet actuar a la policia en manifestacions “quan aquestes perden el seu caràcter pacífic”. “Espanya continuarà treballant per garantir el respecte als drets fonamentals i la llibertat d’expressió i d’associació”, afirma.

El govern de Pedro Sánchez també ha acceptat les recomanacions sobre els delictes d’injúries a la Corona recordant que té previst una revisió del codi penal en aquest sentit.

Per contra, l’executiu espanyol es nega a despenalitzar el delicte d’injúries incloent-lo al codi civil, tal com li reclamava Luxemburg. “La tipificació del delicte d’injúries en la legislació espanyola compleix amb el principi de proporcionalitat requerida pels estàndards internacionals”, contradiu el govern de Sánchez als luxemburguesos.

Tampoc no ha acceptat la petició de Luxemburg per abolir la presó incomunicada. El govern espanyol no ho veu necessari perquè considera que no comporta “un aïllament total del detingut”.

Nou comentari