El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut admet que no tindrà “molt marge d’actuació” si comença una nova espiral de contagis
  • CA

El Departament de Salut ha reconegut aquest dilluns que si les dades de la pandèmia de la Covid-19 “comencen a pujar en el número de casos, com ja van pujar a la segona onada,” el Govern no tindrà “molt marge d’actuació”, tenint en compte que la pressió hospitalària a Catalunya continua sent important i manté un descens en comptagotes.

Així ho ha expressat el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 del Departament de Salut, Jacobo Mendioroz, en la roda de premsa de seguiment de la pandèmia a Catalunya. Mendioroz ha explicat que actualment el país es troba “en el període previ a veure si realment comencen o no a augmentar els contagis” com a conseqüència dels canvis en la mobilitat i la interacció social induïts per les mesures del pla de reobertura.

El cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 ha recordat que l’impacte clar sobre l’evolució de la pandèmia a causa de qualsevol mesura es comença a reflectir en la corba entre els dies 10 i 14 posteriors. Això vol dir que a finals de setmana es tindrà una radiografia més clara sobre el que ha suposat epidemiològicament el pla de reobertura. Aquest dilluns han passat ja 14 dies d’ençà que es va activar el pla de reobertura, el passat 23 de novembre, però Salut recorda que les dades dels darrers tres o quatre dies són provisionals, per tant, analitzen les dades que són robustes.

Mendioroz ha destacat que la velocitat de propagació ara està estabilitzada al voltant de l’1, però cal esperar a tancar el període de 14 dies per saber si es quedarà estable en aquest valor o si, pel contrari, “si començarà a pujar”.

De la seva banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat en la mateixa roda de premsa que actualment “no es donen les condicions per fer marxa enrere cap a noves restriccions”. Ramentol ha reiterat que “una taxa de transmissió persistentment per sobre d’1 i un nou increment de persones ingressades en hospitals” seria el criteri per recular. “A dia d’avui no aporta valor especular sobre noves restriccions perquè no es donen les circumstàncies per fer-ho”, ha remarcat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa