Els votants independentistes segons el CEO: més a l’esquerra i menys radicals amb Espanya

Els enquestats que s’identifiquen amb ERC, JxCAT, CUP i PDeCAT donen pistes sobre com es percep la ideologia dels partits més enllà de les picabaralles i tòpics

Les properes eleccions al Parlament català no comportaran, almenys segons les enquestes, cap canvi substancial en el repartiment de forces entre el bloc independentista, l’unionista i l’espai de la tercera via. Però les forces internes sí que es redistribuiran. En el bloc unionista, Cs apunta una pèrdua substancial de pes, que recolliran el PSC, el PP i també VOX. I en la bancada independentista, els sondeigs apunten a un reforçament d’ERC, que obtindria la primera posició en detriment de JxCAT, un creixement de la CUP i una possible irrupció del PDeCAT. De fet, segons la tercera onada de l’enquesta política del CEO, l’independentisme superaria per primera vegada el 50% dels vots a les eleccions al Parlament. En concret, calcula que arribaria al 50,8% amb una forquilla d’entre 70 i 76 escons: ERC, un 24,4%, JxCAT un 18,7%, CUP 5,3% i el PDeCAT un 2,4%. Però hi ha grans diferències ideològiques entre les quatre formacions? És més conservador un votant de JxCAT que un d’ERC? Qui creu més en el federalisme? Qui és més feliç? O qui confia més en els Mossos que en el Govern per gestionar la Covid-19? En quin dels quatre partits hi ha més votants que se senten tan espanyols com catalans? Repassem les respostes dels enquestats per traçar un perfil dels votants de les quatre sigles.

De l’esquerra al centre esquerra sense passar per la dreta

Quan el CEO pregunta per on ubica el votant el seu partit en l’eix esquerra-dreta entre el 0 (totalment a l’esquerra) i el 10 (totalment a la dreta), la CUP és la formació independentista més a l’esquerra (2,11), força allunyada d’ERC (3.37), que no queda massa allunyada de la percepció dels votants de JxCAT (4,15) i els del PDeCAT (4.30). Totes quatre formacions, per tant, són percebudes pels seus votants com formacions allunyades de la dreta i situades en el centre-esquerra i l’esquerra. 

Imatge d'arxiu dels diputats de la CUP al Parlament

Els diputats de la CUP al Parlament 

Sobre la percepció de partit catalanista, els votants de JxCAT són els que més se’n senten, amb un 8,77, seguits del PDeCAT, amb un 8,62 i la CUP amb un 8,2. Els votants d’ERC són els que menys catalanistes se senten en el món independentista, segons el CEO, amb un 7,71. Si es pregunta per l’espanyolisme, el PDeCAT seria el que més, tot i que només amb un 2,14 sobre 10, seguit d’ERC, amb un 2,04. JxCAT, amb un 1,33 i la CUP, amb un 0,71, tenen els votants que més allunyats se senten de l’espanyolisme.

El sentiment de ser espanyol, present en l’independentisme

En el cas del sentiment de pertinença, és el votant d’ERC el que expressa de forma més clara més proximitat amb el sentiment de sentir-se espanyol i català. El 15,8% dels enquestats diuen que se’n senten a parts iguals, en el cas del PDeCAT és un 9,5%, i JxCAT (6,8%) i la CUP (6,5%) són els que menys comparteixen el sentiment de ser espanyol. A més, el 38% dels votants enquestats d’ERC diuen que se senten més catalans que espanyols, un percentatge que baixa al 20% en el cas de la resta de partits independentistes. I novament, el votant d’ERC és el que menys se sent identificat amb ser únicament català. Se’n senten el 43% dels enquestats, mentre que a JxCAT aquest sentiment arriba al 70%, al PDeCAT al 66% i a la CUP al 63%.

ERC, qui més creu en el federalisme

Quan el CEO pregunta si l’enquestat es considera un català que viu a Catalunya, és JXCAT qui més s’identifica, amb el 86.4%, seguit del PDeCAT, 81%, la CUP, 80,6%, i finalment, ERC, amb un 75,9%. I són els republicans els que apareixen al CEO com el partit que recull més votant entre l’independentisme que es considera un català que viu a Espanya: el 13,1% dels seus votants, seguit del PDeCAT (9%), la CUP (6,8%) i finalment, els junters, amb un 6,8% dels enquestats.

Albert Batet (JxCAT) conversa amb Sergi Sabrià (ERC) al Parlament (ACN)

Albert Batet (JxCAT) conversa amb Sergi Sabrià (ERC) al Parlament (ACN)

A la pregunta de què hauria de ser Catalunya, el votant de JxCAT és qui més aposta per la independència, amb un 86,4% de les respostes, seguit de la CUP, amb un 83,9%. El PDeCAT es queda en set de cada deu enquestats, i finalment, a ERC són el 62,3% els enquestats que aposten per un estat propi. Per contra, els republicans són els que més creuen en el federalisme. En concret, un 28,2% expressen el seu desig de ser un estat dins d’una Espanya federal, mentre que a l’altre extrem hi ha JxCAT, on només ho volen el 7,4%. El federalisme també satisfà el 15% dels enquestats cupaires i el 23,8% dels del PDeCAT. Quan es pregunta directament si volen la independència, els votants de la CUP, JxCAT i el PDeCAT responen que sí en més d’un 90%, i a ERC ho fan el 79%. I quan se’ls demana pel referèndum com un dret dels catalans, és la CUP, en un 97% qui més defensa aquest instrument, seguida del PDeCAT (90%), JxCAT (87%) i ERC (83%)

Qui gestiona millor la crisi de la Covid-19?

ERC i JxCAT són socis de Govern, però els seus votants no els donen un xec en blanc. Quan els demanen per la gestió de la pandèmia que fa la Generalitat, el votant d’ERC és més crític que el de JxCAT. Només l’aproven el 67% dels enquestats, mentre que en el cas dels junters és el 78%. El PDeCAT, amb un 57% d’aprovats, i la CUP, amb un 50%, tenen clar el paper d’oposició moderada. I a Madrid? Els votants d’ERC són els més satisfets amb el govern del PSOE-Podemos pel que fa a la gestió de la pandèmia. El 38% l’aproven, mentre que a JxCAT només el 21%, per sota del 26% d’aprovats que dona la CUP i del 28% del PDeCAT. Ara bé, qui gestiona millor la crisi en l’àmbit institucional? Només els votants de JxCAT consideren que és el Govern. Per als d’ERC, són els Mossos d’Esquadra, i el PDeCAT i la CUP coincideixen que són els ajuntaments. I qui pitjor ho fa? L’Església, la monarquia i l’exèrcit. Per altra banda, els enquestats que s’identifiquen amb ERC i JxCAT consideren que la principal amenaça de la Covid-19 és per a la salut de la població catalana, mentre que PDeCAT i CUP coincideixen a assenyalar l’economia de Catalunya.

Aragonès i Budó al Palau de la Generalitat / Govern

Aragonès i Budó al Palau de la Generalitat / Govern

Qui és més feliç i més activista?

A la pregunta de “està vostè satisfet/a amb la seva vida actual?”, el votant més entusiasta és el del PDeCAT, i el que menys, el d’ERC. El de la CUP i el de JxCAT se situen en nivells de felicitat similars segons el CEO, que també pregunta per la disposició a assumir riscos. Els que més ho estan són els cupaires, i els que menys, els republicans.

Finalment, són els votants de la CUP els que van a més manifestacions autoritzades, i els del PDeCAT els menys mobilitzats, igual que a l’hora de participar en campanyes de boicot a productes. Els cupaires també són els que declaren participar més en el món de l’associacionisme i l’activisme, i els que menys, els simpatitzants d’ERC, que també es declaren poc proclius a fer política a través de les xarxes socials.

Comentaris

  GAVANENC 08/12/2020 9:56 pm
  Donç esta mes clar que l'aigua... Amb ERC no futarem res de res....
  Ceballut 08/12/2020 10:15 pm
  Fer prediccions disfressades d'enquesta per aconseguir que la realitat s'acomodi a les prediccions /interessos de qui les patrocina. Bé, doncs ja sabeu què és el què interessa als que patrocinen el CEO. Vosaltres mateixos !
  Ceo, eo, oé! 08/12/2020 10:34 pm
  Cuinat i ben cuinat.
  Ens adaptem. 08/12/2020 10:55 pm
  Els votants de JxCAT no s'adonen que confien en una formació sense programa i que no se se sap quina ideologia té. Evidentment, que d'esquerres ni de broma, més aviat són els de la ideologia a la carta.
  Luisnomeacuerdo 08/12/2020 10:59 pm
  La gema otra vez hiperventilando, pero que buenos que son los fascistas independentistas, están por encima de cualquier otro ciudadano de su país, España. Hora de rebuznar grocñordos.
  Ramon 08/12/2020 11:12 pm
  Espanya i l'empresariat botifler ens vol molt d'askerras.
  Ramon 08/12/2020 11:39 pm
  Si dient i fent ERC tot el que fa i diu aconseguís vot d'immigrants espanyols, estaríem fent un mal negoci nacional. Però a sobre no n'aconsegueixen cap ni un. ERC és un tresor per a tots els enemics de Catalunya.
  Jo amb quedo amb JUNTS 09/12/2020 12:16 am
  Per tot amb quedo amb JUNTS : Lideratge ferm MHP Puigdemont Versàtils ,: esquerra, dreta , lliberals Amb intenció de treballar per anar mes lluny i lluitar El meu vot era per ER , mai més ! Votem amb massa a JUNTS , es l’únic que “ells no volen “ . Ara som nosaltres els que hem de fer UNITAT !!!
  Se'n sortiran? 09/12/2020 5:29 am
  Està per veure. Tot està per fer, tot és possible. Tornarà a passar com el 21-D del 155 i ERC es quedarà amb les ganes. D'altra banda, amb el repertori de mals polítics que estem tenint, começant per l'Aragonés, no cal més erc. Que governin llurs llars i encara els anirà gran.
  Enric 09/12/2020 7:48 am
  Erc us enganya i us acosta a españa. Erc autonomista que pactarà amb psc i comuns..
  Pactisme màgic 09/12/2020 9:06 am
  Erc ha encetat campanya bruta regalant al trifachito l'etiqueta "ndependentisme extrem". Sebrià, preparant el tripartit. I potser Iceta president. Abans que Borràs, tot, oi?
  Pere IV 09/12/2020 10:00 am
  Per a mí és clar com la llum del dia quì és, què vol, i on vol dur-nos aquesta secta destructiva que ha esdevingut ERC. També em resta clar qui se'n beneficia de tot plegat. Una cosa i l'altra són a l'abast de la més curta de les intel.ligències. Allà cadascú amb la seva consciència pel que farà el 14-F. Qui els voti no podrà al.legar ignorància. Serà com ells.
  "Les hemos destrozado la sanidad pública" 09/12/2020 10:38 am
  A qui volen enganyar? El CEO el dirigeix l'Argelaguet. I l'Argelaguet és un porquet d'ERC. Resum del menú (que desprèn ferum de manipulació) i del cuiner (que és La Voz de su Amo). Una menja que no passa de ser una gasòfia lamentable, com és lamentable, tot plegat.
  el verdugo del Cid 09/12/2020 10:39 am
  El cert és que, com que assolirem el "+ del 50%", la Assemblea (que al darrere té una gran part del poble català ACTIVISTA), posarem molt difícil -a efectes pràctics impossible- el botiflerisme d'ERC (en una frase: la mare de tots els TRAÏDORS a Catalunya). Visca Catalunya! Ben aviat UNILATERALMENT independent!
  Carrasclet 09/12/2020 10:39 am
  No votaré ni a ER, ni a Junts ni a la CUP. Ni a cap titella. Ni a cap traïdor, ni a cap covard, ni mal patriota, ni pèssim comediant que pacti engrunes amb els carcellers del meu país a canvi de poltrona i benestar personal. Mai més.
  Quin panorama 09/12/2020 11:26 am
  ERC s'està espanyolitzant a marxes forçades. Rufián s'ho treballa, va començar fent gràcia, ara és un pur madrileny. Aragonès sols es recorda de junqueras quan somia que és president (T'ho he pispat, Oriol, has vist que a mi que també era a economia cap jutge m'ha posat la má a sobre? Vilagrà no sabem ni d'on ha sortit, diuen que és l'obediència plena a Aragonès, Torrent el covard, tinc fills i no vull anar a la presó, doncs per què coi vas acceptar el càrrec... quin panorama.
  La llei del pèndol 09/12/2020 11:30 am
  Fa uns anys es deia que molts dirigents d'ERC sigui a la generalitat o als municipis, provenien de famílies que es van acostar molt o del tot al franquisme o de Guàrdies civil, era l'efecte de la llei del pèndol, de la dreta, dreta cap a l'esquerra, esquerra, això una hora o altra surt.
  Miquel 09/12/2020 2:03 pm
  Desde que es va posar en suspensió la DUI, almenys un partit podia haver fet proposta al Parlament d'aixecar la suspensió de la DUI, i saber qui votava a favor i qui en contra, així la ciutadania podria votar la DUI, com el referèndum 1 Octubre 2017. Però llàstima que cap partit hagi fet dita proposta...
  És tot una farsa 09/12/2020 2:58 pm
  Aquest cop els votarà sa mare... Politiquejant sota codi del carceller, es diguin ERC, Junts, CUP, fatxes de front nacional o el sum sum corda, no hi ha recorregut per a ningú... Només saben omplir-se la boca (millor dit només tenen pebrots) de teòrica tots plagats...
  Ramon 09/12/2020 4:56 pm
  Avui el TN ens ha adoctrinat en la defensa de dues coses que, "segons els científics", estan retrocedint a Catalunya i cal actuar ja per evitar-ho ("actuar" significa votar tripartit). El Delta de l'Ebre i la biodiversitat. Però, atenció, que una espècie concreta, l'homo sàpiens català, no només no ens ha d'importar que retrocedeixi dins l'únic àmbit on és endèmica sinó que hi ho fa, qui se'n preocupa, és "fascista".
  Oye tu, español (insulto) Fa 6 hores Callate y vete a tu país, España, ya que no tienes claro lo que quieres ni cual es tu identidad. Y ahora rebuzna... 09/12/2020 5:26 pm
  .... y luego se enfadan y rebuznan si les llamas laZis.....
  Joan de Canyamars 09/12/2020 5:59 pm
  Han volgut cuinar tan be l'enquesta que se'ls ha cremat. Esta plena de contradiccions, il·lògiques, que no tenen ni solta ni volta.

Nou comentari