El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Paeria i Govern treballaran per facilitar l’allotjament de temporers a l’Horta
  • CA

L’Ajuntament de Lleida i la Generalitat posaran en marxa un grup de treball conjunt per buscar fórmules urbanístiques que facilitin la instal·lació d’allotjaments provisionals a l’Horta de Lleida per als treballadors de la campanya de la fruita. Així ho van acordar totes dues parts en una reunió conjunta celebrada aquest dimecres, amb la participació de representants dels pagesos de l’Horta, que havien alertat de les dificultats amb les quals es troben molts agricultors quan volen instal·lar algun tipus d’habitatge provisional per als temporers a les seves finques. Aquestes iniciatives seran, en tot cas, complementàries al dispositiu d’atenció als temporers que posa en marxa cada any l’Ajuntament de Lleida. Aquest grup de treball estudiarà totes les casuístiques que es vagin plantejant i, en particular, analitzarà tres possibles solucions, segons ha explicat el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme de la Paeria de Lleida, Toni Postius.

Així, per una banda es mirarà d’agilitzar la tramitació urbanística d’aquestes instal·lacions modulars provisionals a les mateixes finques dels pagesos de l’Horta. Ara resulta feixuga, ja que, tot i que la llei preveu aquesta opció, els tràmits a seguir són els mateixos que per a qualsevol construcció fixa, incloent-hi la tramitació d’un pla especial. Mentre no es puguin canviar aquests requisits mitjançant la nova llei de Territori, ha assenyalat Postius, el que es planteja és establir un mecanisme de consulta prèvia, a través dels sindicats agraris, que permeti als pagesos tenir una major certesa sobre l’aprovació del projecte i faciliti complir amb els tràmits fixats. Una segona opció que la Paeria està treballant amb la Generalitat és la possibilitat d’instal·lar aquests allotjaments temporals en finques municipals a l’Horta. El Govern estudiarà cas per cas si és viable i si hi són necessàries actuacions per posar-les a punt, ja que caldria abordar-les amb temps. Per últim, també s’analitzarà la possibilitat que aquests habitatges provisionals puguin ubicar-se en espais de les cooperatives agràries que així ho desitgin, possibilitat que també s’estudiarà cas per cas.

Paeria i Generalitat van acordar tractar aquesta qüestió en reunions tècniques mensual i des de la regidoria d’Urbanisme es mantindran trobades periòdiques amb els sindicats agraris per anar preparant la campanya de la fruita de l’any vinent. “Creiem que és molt important estar al costat del sector i treballar-hi braç a braç i amb col·laboració institucional plena per ajudar a resoldre una problemàtica tan important com aquesta”, ha dit Postius. “Es tracta d’aconseguir entre totes les parts implicades que la campanya de l’any vinent funcioni bé i amb unes millors condicions per als treballadors del camp”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde de la Paeria. La reunió va comptar amb la participació de Postius, acompanyat de diversos tècnics municipals, en representació de l’Ajuntament de Lleida; del subdirector general de Coordinació Urbanística, Francesc Xavier Rehues Estivill, i la directora dels serveis territorials de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, Maria Dolors Tella, per part de la Generalitat; del president de la Comissió Territorial de l’Horta de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV), Francesc Montardit; i de Jordi Vidal (Jarc), Jaume Pedrós (Unió de Pagesos) i Pere Roqué (Asaja), per part de les organitzacions agràries.

Aquestes iniciatives seran, en tot cas, complementàries al dispositiu d’atenció als temporers que posa en marxa cada any l’Ajuntament de Lleida, encarat especialment als temporers sense feina i que sovint no poden treballar perquè es troben en una situació administrativa irregular. La Paeria ja treballa també en el nou pla de temporers per la pròxima campanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa