Igualada, dia 9: Ioga a la teulada, atracadors i més sanitaris

La Conca d’Òdena segueix confinada. És el diumenge etern, en un dissabte. El balanç de la tragèdia del coronavirus s’eleva a 28 morts. Hi ha 220 contagiats, la majoria personal sanitari. A més, els veïns d’Igualada veuen com el virus s’acosta. Qui més qui menys hi té un familiar, amic, conegut o saludat que n’està contagiat, o que la mort li ha tocat de prop. A les converses hi resona el relat de com va arribar la crisi, “qui va importar el bitxo”. Una dada de gran importància científica que sempre corre el risc de convertir-se en un joc repartiment de culpabilitats.

 

 

De fet, la preocupació e l’assistència mèdica a Iguala neguiteja a Salut. S’han registrat 24 noves contractacions per a l’Hospital. Són 11 infermeres, 7 auxiliars i cinc metges. A més, s’han afegit 180 llits de suport per alleugerir la càrrega assistencial. Hospitals com el de Manresa o l’Hospital General de Catalunya reben pacients derivats de la Conca. “Hem d’alleugerir la càrrega assistencial de l’Hospital d’Igualada”, indicava aquest dissabte el portaveu de  Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Josep Maria Soto.

Un carrer desèrtic de dissabte al matí a Igualada/Santi Vidal

Un carrer desèrtic de dissabte al matí a Igualada/Santi Vidal

 

La Conca veu que s’hi esmercen esforços. Són mesures mèdiques, però preocupa la derivada socioeconòmica de la crisi sanitària. Els alcaldes de la Conca i àrea d’influència feien una crida conjunta al Govern per tal de preservar els llocs de treball i l’activitat econòmica. Temen l’endemà.Temen una nova crisi que assoli un territori molts anys castigat per un nivell d’atur elevadíssim.

 

 

La vida, però, continua. Toni Cortés vigila diàriament la vida del “mur de Berlin cap endins”. La forma de dir-ne al check point d’Igualda que ha instaurat una frontera habitual. Una frontera de debò on, fins i tot, la gent que podria sortir-ne en conèixer corriols i caminets fa bondat. “No cal arriscar-se, per què?”, comenta en Joan, un igualadí que veu cada dia els carrers deserts des del “balcó estret de casa”.

 

En Santi Vidal ha decidit relaxar el neguit del confinament de quatre persones en un pis. Ioga és la solució. Una teràpia davant una desgràcia col·lectiva que també va descobrint les xarxes solidàries que en circumstàncies normals resten adormides, soterrades, camuflades. Però també, els insistents en carregar-se la pau exigida en aquests moments. Els xats anaven plens de la detenció de dos individus que van atracar una farmàcia  del centre d’Igualada amb una destral dimecres en ple confinament. La vida continua. Tota les vides en les seves versions i perversions.

Cues en un dels supermercats d'Igualada/Santi Vidal

Cues en un dels supermercats d’Igualada/Santi Vidal

 

Nou comentari