La Covid-19 manté l’equilibri vorejant la frontera amb la zona de risc molt alt

Es redueix la pressió hospitalària a Catalunya, però pugen els nous contagis

La Covid-19 manté una evolució a Catalunya que no permet veure de forma clara quina serà la seva tendència en els propers dies, pendent de comprovar com els factors de mobilitat (dies de pont) poden fer capgirar l’evolució cap amunt o cap avall. La pandèmia manté l’equilibri vorejant la zona de risc molt alt de rebrot. Aquest dijous les dades indiquen que el risc de rebrot ha perdut un punt, passant de 190 a 189, es manté doncs en zona de risc alt, però a les portes de la zona de risc molt alt. Mentrestant, la velocitat de propagació ha quedat congelada en el 0,96, es resisteix a baixar i, en conseqüència, dificulta el canvi de tram, perquè una mínima variació cap amunt obligaria a fer passos enrere amb tot el que això pot implicar per l’estabilitat de negocis que obren o tanquen en funció de l’emergència sanitària.

El que es fa evident aquest dijous és que la pressió hospitalària es va reduint, de manera que 92 persones han abandonat els hospitals catalans. Ara hi ha 1.491 persones ingressades per Covid-19 i 12 persones han sortit de les unitats de cures intensives. En total n’hi ha 360, aproximant-se al valor de 300 llits ocupats que havia fixat Salut com a sostenible. Ara bé, els nous contagis confirmats per proves PCR o test antigènics de nou s’enfilen més enllà dels mil. En concret, se n’han notificat 1.446. Pel que fa a morts, se  n’han notificat 33, després que ahir no se’n notifiqués cap.

El Govern va admetre ahir que valorava reobrir centres comercials en comprovar, durant el pont, que moltes persones s’havien concentrat en zones comercials del centre de Barcelona davant la impossibilitat d’anar a espais més amplis per fer compres per les festes de Nadal. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va fer una crida perquè la gent eviti aglomeracions i vagi a comprar en solitari o com a màxim amb una altra persona. S’està valorant obrir els centres comercials per esponjar l’afluència de persones en artèries comericals de Barcelona.

L’incendi a la nau de Badalona, d’altra banda, ha afectat també l’agenda dels consellers implicats en la gestió de la Covid-19. La roda de premsa d’Alba Vergés i Miquel Sàmper sobre l’evolució de la pandèmia, prevista per les 13 hores, s’ha cancel·lat a causa de l’incendi.

Nou comentari