El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Buch admet que el pressupost pel 2020 “no és la solució”
  • CA

El conseller Miquel Buch ha reconegut aquest dilluns davant la Comissió d’Interior que el pressupost pel 2020 “no és la solució” definitiva a la situació en què es troben els serveis de seguretat i d’emergències a Catalunya, que ha qualificat de “molt adversa”, però ha defensat que és “una eina més” per “capgirar-la”. “Aquí l’objectiu és assentar la base perquè no torni a passar. Aquest no serà el darrer pressupost per revertir la situació, rotundament no. Encara en caldran molts, però sabem on estem i tenim la voluntat de canviar-ho”, ha afirmat. El pressupost del Departament d’Interior és de 1.431 MEUR, un 14,8% més respecte el del 2017, i ha de permetre incorporar i formar els 1.500 nous mossos d’esquadra i els 400 bombers. També contempla renovar prop de la meitat dels vehicles de Bombers.

Buch no ha amagat que la primera radiografia que van fer dels serveis de seguretat i emergències de la Generalitat va confirmar que el sistema estava “en crisi” i que durant els darrers mesos s’han dedicat a “tapar les ferides” i a preparar les que necessitaven “operacions a llarg termini”. Per això ha insistit que si bé els comptes de la Generalitat pel 2020, que el Govern va lliurar al Parlament la setmana passada perquè s’acabin validant, no són “el pressupost de la solució” sí que són el pressupost per “avançar”.

Els comptes de la Generalitat preveuen un increment del 14,8% respecte als últims que es van aprovar, corresponents a l’exercici 2017, de manera que es passa de 1.246 MEUR a 1.431 MEUR. El capítol més elevat és el de remuneracions de personal que, amb 1.164 milions d’euros, representa el 81,4% del total. La resta del pressupost s’incrementa un 31,6% i inclourà obres en infraestructures, renovació del parc mòbil i adquisició de material, equipament i vestuari. Si es tenen en compte les entitats públiques que depenen d’Interior, que són el Servei Català de Trànsit (SCT), l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i el CAT112 d’emergències, la xifra del pressupost puja a 1.549 MEUR, també amb un increment del 14,8%.

La Direcció General de la Policia és la que compta amb un pressupost més elevat, amb 1.063 MEUR, un 16% superior al del 2017, seguida de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), amb 230 MEUR, un augment del 19,8%. La dotació de l’ISPC passa de 13 a 18 MEUR en bona part per donar resposta a les 2.000 noves places de Mossos i Bombers, creades en els primers setze mesos de la legislatura.

Els 750 agents de Mossos d’Esquadra que actualment s’estan formant a l’ISPC s’incorporaran en pràctiques el juny d’aquest any i està previst comptar amb 750 efectius més, que començaran el curs el proper setembre. Actualment aquesta convocatòria es troba en el procés selectiu. A més, 466 mossos acabaran les pràctiques que van començar l’estiu passat. Són prop de 2.000 agents dels Mossos que, segons ha recalcat el conseller, permetran el 2021 assolir la xifra de 18.267 agents acordada a la Junta de Seguretat de Catalunya del 2006.

Els pressupostos també contemplen adquirir 410 vehicles -turismes, tot terrenys, furgonetes i motocicletes- i s’iniciarà el procés per adquirir embarcacions per a la Unitat de Policia Marítima. Pel que fa a les instal·lacions, es preveu posar en marxa la nova comissaria de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, les obres de la qual estan en fase final; començar la reforma i ampliació de la comissaria de Banyoles i iniciar les obres de la nova comissaria de Torredembarra (Tarragonès), entre altres actuacions d’estalvi energètic i rehabilitació.

Els pressupostos volen donar impuls al Pla Estratègic de la DGPEIS i el Projecte Bombers 2025 i preveuen incorporar 400 nous efectius a la plantilla de bombers funcionaris de la Generalitat. El maig d’aquest any està prevista la incorporació de 150 bombers funcionaris, que actualment estan realitzant les pràctiques. El juny començaran les pràctiques 250 bombers que actualment s’estan formant.
Es preveu iniciar nous processos selectius: 500 bombers funcionaris, 25 sotsinspectors i 200 bombers voluntaris.

Els comptes contemplen renovar el 47% de la flota de vehicles del cos. S’adquiriran 92 camions (autobombes rurals BRP), que s’espera que es lliurin de forma esglaonada a partir del setembre, i es renovaran 263 vehicles lleugers, que arribaran a partir del segon trimestre de l’any. També es renovarà equipament operatiu i de protecció.

S’espera que les obres de reforma i ampliació del parc de bombers de Moià acabin el segon trimestre d’aquest any; les del de Girona, el tercer trimestre; les de Granollers, el quart trimestre. També es volen començar les obres de reforma del parc de bombers de Balaguer el primer trimestre i les del de Solsona, el tercer. Es faran altres obres de mesures d’eficiència energètica en altres parcs.

El Departament d’Interior vol adequar els plans de Protecció Civil i implantar el pla d’atenció a les persones davant d’emergències greus i col·lectives. També es vol millorar la capacitat de gestió preventiva de les situacions de risc i de coordinació en les emergències i s’implantaran al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) eines per detectar en temps real episodis de component meteorològic de risc extrem i per intentar anticipar-s’hi. Es renovaran 14 sirenes d’avís de risc químic, d’un total de 91 adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya.

Trànsit preveu instal·lar sis radars de tram i tres de fixos (actualment n’hi ha 73 de tram i 164 fixos) i adquirir 16 cinemòmetres per als controls de velocitat dels Mossos d’Esquadra i Policies Locals. S’implantaran mesures de lluita contra l’accidentalitat en motos i es vol fer una prova pilot al carril bus-VAO de la C-58 per analitzar la segregació de motocicletes als accessos de les grans ciutats.

Interior vol elaborar el Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible a través d’un procés de concertació social participatiu i preveu presentar al Govern el document de bases abans de principis d’abril. També vol dissenyar el Pla de seguretat viària 2020-2022 per reduir la sinistralitat i els comportaments de risc i concretar la nova estratègia de seguretat viària 2021-2030 dins els objectius europeus.

Els diputats han valorat l'”esforç” dels dirigents d’Interior per aconseguir augments en el pressupost presentats. Ara bé, el PSC, la CUP i el PPC han incidit sobre quin sentit té validar uns comptes que no gestionarà l’actual Govern, segons l’anunci que va fer el president, Quim Torra, de convocar eleccions després d’aprovar-los. Per contra, ERC, JxCat i els comuns, que donen suport als pressupostos, han defensat la necessitat de tirar-los endavant.

Jean Castel, de Cs, considera que són uns comptes per “salvar els trastos” del Govern i ha afirmat que no es tracta de posar “pedaços” sinó d’afrontar la realitat i fer polítiques preventives mirant més enllà. El socialista Carles Castillo ha carregat contra l’estratègia de Torra i ha afegit que no trobava ben distribuïdes les partides segons les prioritats del Departament. Esperanza García, del PPC, creu que és un pressupost “continuista” respecte al passat i Maria Sirvent, de la CUP, ha afirmat que són els comptes d’un Govern “fracassat”.

En canvi, Marc Parés, dels comuns, ha subratllat que els pressupostos representen un pas “significatiu”, ha defensat la “urgència” d’aprovar-los, sobre la possibilitat que els gestioni un altre Govern, ha argumentat que moltes de les inversions presentades han estat reivindicades pels grups parlamentaris. La republicana Montserrat Fornells ha afirmat que si bé no són els pressupostos desitjats, sí que és “molt urgent” aprovar-los per pal·liar les mancances i Ferran Roquer, de JxCat, ha parlat de les limitacions del sistema de finançament actual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa