VadeVi
Escapada rural entre paisatges de vinya i aromes de romaní
  • CA

Catalunya és tan diversa com rica en patrimoni i paisatges agrícoles. Cada pic, cada vall, cada parcel·la, cada planta…, explica una història que parla de singularitat, de persones, de maneres de fer i ser. Aterrats al Bages, les primeres impressions que calen són les d’un entorn natural on hi predominen feixes de vinya envoltades de bosc, cups excavats i barraques de pedra seca que havien cobejat i donat vida fins i tot als vins de tantes i tantes nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i petits cellers particulars.

La Ruta del Vi de la Denominació d’Origen Pla de Bages és una proposta enoturística que ha impulsat Bages Turisme de la ma del Consell Regulador d’aquesta DO amb l’objectiu de compartir la seva cultura de la vinya i el vi. Així, totes dues entitats han unificat diverses experiències que parlen de natura, que ensenyen biodiversitat i que permeten llegir aquests fragments d’història entre ceps i boscos que trobem a peus de la muntanya de Montserrat.

“Posem en valor les persones, el medi natural i la riquesa del nostre territori perquè sabem que agrada i atrau cada cop més visitants”, deia recentment Eva Farré, responsable de la Ruta del Vi del Pla de Bages. I afegia: “l’enoturisme és clau per promocionar el nostre producte i per reconnectar-nos amb la terra“. I així és com ho comuniquen: al Bages, aquesta connexió és avui en dia més possible que mai.

D’entre els elements que dibuixen i conviden a tastar aquesta realitat vitivinícola i enoturística, en destacaríem, d’entrada, tres.

La (inequívoca) història. El Pla de Bages ha estat sempre una zona estretament vinculada al cultiu de la vinya. Es va expandir sota la influència del monestir de Sant Benet del Bages a mitjans del segle XIX, de la qual queden exemples en forma de construccions com les tines a peu de vinya o les barraques de pedra seca, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La rellevància que havia adquirit el cultiu de la vinya va tornar a revifar a final del segle XX amb la creació de la DO Pla de Bages i gràcies a la implicació dels projectes de vi del territori.

Un (singular) entorn amb aromes a farigola i romaní

Una de les particularitats del seu paisatge està en el fet que els paisatges de vinya estan abraçats per boscos, tot afavorint-ne la biodiversitat, que d’alguna manera deixen la seva empremta en els vins en forma d’aromes de bosc i notes balsàmiques d’herbes aromàtiques com el romaní i la farigola.

D’altra banda, les tines de pedra seca que construirien els pagesos durant segles per vinificar a peu de vinya i que avui han esdevingut un testimoni evident del vigor que el conreu de la vinya ha tingut en aquesta denominació d’origen. No oblidem els cups excavats a la muntanya també són exemple d’una vinificació tradicional que ara alguns cellers estan recuperant per seguir l’exemple de tantes generacions que antigament haurien fet els vins a l’aire lliure.

Vistes de les vinyes i el celler Sant Miquel d’Oló | cedida

Vins (autèntics) i de finca

Si penses en els vins del Pla de Bages, el primer que ve al cap és el picapoll i el mandó, dues varietats que defineixen el territori i que donen vida a vins singulars i representatius. Hi ha catorze cellers que elaboren vins de qualitat, entre els quals, dos vins de finca, la màxima distinció que se li dona a un vi elaborat a Catalunya. El Bages ha aconseguit aquesta distinció de qualitat pel vi 3.9 del celler Abadal i l’Arnau Oller de l’Heretat Oller del Mas.

Aquests tres elements, combinats, donen tant de sí com multitud d’experiències enoturístiques que s’hi pot gaudir. Visites a cellers, passejada per les tines de la Vall de Flequer, activitats de turisme actiu entre vinyes (buggies, enotrekking, ciclisme, passeig a cavall…), enoturisme cultural, i, com no, l’oferta gastronòmica que també té moltes coses a dir. Podeu visitar i consultar amb detall cada proposta en aquest fulletó o a través de la web de la Ruta de la Ruta del Vi DO Pla de Bages.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa