El 94% de les desaparicions a Catalunya es resolen abans d'un mes

El 72% de les persones que van retornar voluntàriament ho van fer durant els primers 4 dies
Cotxe dels Mossos d'Esquadra
Cotxe dels Mossos d'Esquadra | Europa Press

El Cos de Mossos d'Esquadra ha gestionat durant aquest passat 2017 un total de 4.356 denúncies per desaparicions, de les quals un 94% es van resoldre abans d'un mes i un 98% de les persones que havien desaparegut es van localitzar en un any. El 72% de les persones que van retornar voluntàriament ho van fer durant els primers 4 dies, durant la primera setmana ho van fer el 86%.

 

Per regions policials, la Regió Policial Metropolitana Sud és la que va registrar més desaparicions (1150), seguida de la Regió Policial Metropolitana Barcelona (850), la Regió Policial Metropolitana Nord (860), la Regió Policial Girona (568) i la Regió Policial Camp de Tarragona (488). Les regions policials amb menys incidència sobre aquest tipus de denúncies són la Regió Policial Ponent (196), Regió Policial Central (171), Regió Policial Pirineu Occidental (22) i Regió policial Terres de l'Ebre (51).


 

Avui, amb motiu del Dia Internacional dels Desapareguts, la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra participarà a Cornellà aquest vespre en un acte homenatge a les persones desaparegudes sense causa aparent. En aquest sentit, del total de les persones desaparegudes l'any passat, un 41% eren dones i un 59% homes. Per edats, el 38% eren menors d'edat i d'aquests 6 de cada 10 eren noies. Els desapareguts de més de 65 anys corresponen al 6% del total i d'aquests el 63% patia una malaltia mental.

 

Del total de persones desaparegudes, un 46% patien una malaltia mental, com ara un procés degeneratiu o depressiu. En aquest cas, quan hi ha malaltia mental és menys probable que el retorn sigui voluntari (40,2%). D'altra banda, sobre una mostra analitzada del 80% de les denúncies per desaparició es constata que un 62% és reincident, és a dir, ja havia desaparegut en alguna altra ocasió.


 

Creació de la Unitat Central de Persones Desaparegudes

Des de l'any 2010, els Mossos d'Esquadra disposen d'una Unitat Central de persones desaparegudes, convertint-se en l'únic cos policial que té una unitat específica i especialitzada de desaparicions en l'àmbit criminal. Aquesta unitat ha estat pionera en aconseguir dues primeres sentències a l'Estat Espanyol en base a la construcció de la prova per indicis, és a dir, sense localització del cadàver, sense cap indici biològic (sang o ADN), sense arma del delicte, sense testimonis i sense cap mena de confessió per part de l'autor dels fets.

 

El primer cas està relacionat amb la doble desaparició d'un home i una dona als Pallaresos (Tarragona), els cossos dels quals no es van localitzar mai però es va detenir i condemnar un home com a autor dels fets. El segon cas es refereix a la detenció i condemna d'un altre home per assassinar i fer desaparèixer el cos de la seva exdona a Mataró.


 

Actualment, els serveis especialitzats de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra tenen obertes quatre investigacions en l'àmbit criminal de persones desaparegudes. Des del 2010, els investigadors han portat a terme 22 investigacions amb 24 víctimes, de les quals 18 s'han resolt.

 

Oficina d'atenció a les famílies de les persones desaparegudes

El 2014 es va crear l'Oficina d'atenció a les famílies de les persones desaparegudes que es va convertir en el punt referencial d'informació i de suport de la Policia de la Generalitat de Catalunya a aquelles persones que han patit la desaparició d'un familiar. L'objectiu principal és el d'oferir una atenció qualificada i personal principalment amb l'establiment d'un canal d'informació als familiars, de manera que coneguin les novetats que es produeixin en la investigació.

  

  

15.361 denúncies


Comentaris

envia el comentari