“Quan tires la teva vida al mar és perquè no et queda cap altra opció”, Leila Er Rabiai, voluntària

Rubí acull un acte en commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades
Leila Errabiai en un moment de la seva intervenció davant l'Ajuntament de Rubí.
Leila Er Rabiai en un moment de la seva intervenció davant l'Ajuntament de Rubí. | Redacció

Leila Er Rabiai és voluntària de Human Appeal, una ONG internacional amb 28 anys d’història que es dedica a l'ajuda humanitària i d’emergència, així com a la integració de les persones refugiades en els països d’acollida.

 

Leila destaca que Human Appeal ha ampliat el seu camp d’actuació al Marroc, un país on fins ara no s’ha permès l’entrada de grans entitats humanitàries. “Al Marroc, encara que no estigui en guerra, desgraciadament hi ha molta pobresa i el mateix país no vol declarar l’estat d’emergència”. A més, haver de fer el servei militar obligatori i les poques probabilitats de tenir una feina digna són factors clau perquè els joves decideixin emigrar i trobar l’oportunitat d’una vida millor.

 

Les campanyes de l’ONG en aquest país se centren a orientar els joves perquè tinguin prou recursos per valer-se per si mateixos. Els hi proporcionen subvencions perquè puguin iniciar nous projectes laborals amb què guanyar-se la vida i així no es plantegin sortir del país per poder subsistir.  

 

Respecte a la polèmica obertura del centre de menors estrangers no acompanyats (MENA) a l’Hotel Terranova de Can Rosés a Rubí, Leila considera que aquests joves també són refugiats. “Tots estan fugint d’alguna cosa i cerquen una vida millor”.

 

Er Rabiai considera que els joves del futur centre de menors “el que necessiten és un cop de mà, aprendre la llengua i ajudar-los a integrar-se a la societat”. De fet, Leila considera que quan se’ls hi posa tantes barreres “el que aconseguim és l’efecte contrari”.

 

Er Rabiai afegeix que “quan tires la teva vida al mar no ho fas perquè sí, sinó perquè no et queda cap altra opció”. La voluntària considera que tothom té dret a una segona oportunitat i a ser ajudat. Respecte al mite que els immigrants treuen el lloc de treball als autòctons, Leila recorda que sovint les feines que realitzen són aquelles que la resta no vol. “Habitualment treballen en negre, moltes hores i de vegades per no res”.

 

Assistents a l'acte organitzat a Rubí en commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades.
Assistents a l'acte organitzat a Rubí en commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades. | Redacció

 

Donar veu a les persones refugiades i sensibilitzar la societat

 

El dia 20 de juny és el Dia Internacional de les Persones Refugiades i per commemorar-ho, des de Rubí Solidari, Rubí Acull, l'Associació Rubí Sociocultural i Integració, ARSI, i les més de 40 entitats i persones a títol personal que van signar el manifest del passat 23 de maig, han organitzat una jornada a la plaça de l’Ajuntament de Rubí que ha combinat actuacions de música i poesia amb el testimoni de persones voluntàries i refugiades.

 

Un dels objectius principals de la jornada ha estat sensibilitzar a la ciutadania i posar en el seu coneixement les condicions de vida, en la majoria d’ocasions d’autèntica misèria, de les persones refugiades que cerquen una vida millor lluny del seu país d’origen.