"Una societat ben cuidada és també una societat més sana", Carme Casas, treballadora social

La xerrada, programada en les activitats del Mes de les Dones, ha volgut posar de manifest la necessitat de reconeixement, de prestigi i de regulació de les cures
Carme Casas ha ofert la xerrada de les cures a l'Ateneu
Carme Casas ha ofert la xerrada de les cures a l'Ateneu | N.E.

 

L'última de les xerrades programades per al Mes de les Dones a la ciutat ha tingut com a protagonista el valor de les cures davant de les malalties, activitat que, tradicionalment, recau en les dones i se situa a l'àmbit domèstic. Per parlar de tots aquests aspectes, la treballadora social del PADES de l'Hospital de Terrassa, Carme Casas, ha fet un repàs de la situació actual i de com s'arriba a aquesta situació.

 

"Quan estem malalts qui ens cuida? Quina és la figura que apareix en el moment que les persones necessitem ser cuidades?", preguntava Casas. La resposta és, habitualment, la mare, l'àvia, la tieta; tot dones. Al voltant d'aquesta idea, la ponent ha analitzat perquè acaba recaient aquesta tasca en la figura femenina de la llar i quin recorregut s'ha anat fent com a societat per veure de quina manera la dona és encara qui assumeix aquesta cura de qualsevol persona de la família.

 

Per la treballadora social, és necessari "esborrar aquestes creences normatives que no estan escrites però que queden impreses en la societat que a qui toca cuidar és a la dona, a la filla, a la jove". I afegeix que "el fet que sigui una tasca que ha quedat reduïda a la llar, a l'àmbit privat, que no està regulada ha fet que quedi invisibilitzada".

 

És per aquest motiu que per Casas "la mirada feminista ha tret a la llum que aquesta és una tasca que aporta valor, que s'ha de reconèixer, que té tot un prestigi també per la societat, una societat ben cuidada és també una societat més sana. Necessitem que es reguli, que hi hagi unes lleis i que les persones puguin ser reconegudes, que es pugui cotitzar, que pugui haver-hi unes condicions laborals per la gent que fa aquesta tasca professional"

 

Finalment, la ponent també ha assenyalat que "el fet de treure les cures de l'àmbit de la llar facilita que sigui una activitat amb el prestigi, el reconeixement i el valor que es mereix no només com a activitat de caracter familiar sinó també de caracter social i col·lectiu. Per això el feminisme està posant la cura en el centre de la vida política i reivindicant aquesta necessitat de reconeixement, de prestigi i de regulació. Perquè, en definitiva, unes lleis que afavoreixin tot el tema de les cures serien unes lleis que afavoririen una societat més saludable".