Rubí es prepara per a unes noves 'Vacances en pau'

El projecte de Rubí Solidari comptarà amb la gran festa de benvinguda als infants sahrauís
Sopar de germanor de la festa de benvinguda dels infants sahrauís en l'anterior edició
Sopar de germanor de la festa de benvinguda dels infants sahrauís en l'anterior edició | Redacció

Fa cinc anys que Rubí Solidari va reprendre el programa Vacances en pau tal com es coneix la iniciativa avui dia. Aquesta consisteix en l'acolliment de nens i nenes sahrauís d'entre 9 i 13 anys a cases particulars durant els mesos d'estiu. Aquests infants provenen de campaments de refugiats ubicats al sud d'Algèria, al desert del Sàhara, i vénen a passar els mesos d'estiu amb les famílies d'acollida a Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol.

 

El temps que dura aquesta acollida, des de principis de juliol fins a finals d'agost, coincideix amb l'època de més calor a la seva zona d'origen on les temperatures són molt elevades i insuportables. A més, durant la seva visita, se'ls fan les revisions mèdiques pertinents i s'aprofita per millorar la seva alimentació. Enguany, aquests nens i nenes, també tindran una revisió dental completa gràcies a un dentista local que ha volgut col·laborar de manera activa amb el projecte. De fet, la idea és que cada vegada més entitats locals s'hi involucrin i així crear una xarxa d'associacions locals col·laboradores.

 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és múltiple. D'una banda, es pretén oferir a aquests infants un estiu amb unes condicions millors de les dels seus campaments de refugiats. Per aquest motiu, se'ls porta als casals d'estiu de la ciutat i es participa amb ells en totes aquelles activitats que s'organitzen. La idea és que passin dos mesos com tots els nens i nenes hauria de ser: feliços. D'altra banda, amb aquesta iniciativa també s'intenta donar visibilitat i sensibilitzar sobre el conflicte que pateix el Sàhara Occidental des de fa ja 43 anys, que afecta directament a moltíssimes famílies i del qual no se'n preveu una resolució immediata. 

 

Enguany el nombre d'infants que visitarà la ciutat ha augmentat. Seran 5, dos nens i tres nenes, els que passaran l'estiu a Rubí amb una família d'acollida. Tot i que des de Rubí Solidari estan molt contents que el projecte cada vegada el coneix més gent, la idea seria que aquest projecte deixés de tenir sentit: "Nosaltres el que voldríem és que aquests infants no haguessin de venir perquè el conflicte s'hagi resolt tot i que veiem que està costant una mica", explica Júlia López, de Vacances en pau.

 

Igual que per a aquesta edició s'ha incrementat el nombre d'infants que venen a Rubí, també han crescut les famílies acollidores amb dues noves incorporacions. "Les famílies estan informades de tot i treballem en xarxa i tots els que acollim estem molt compenetrats entre nosaltres", afirma López.

 

Per seguir amb la tradició, el pròxim 5 de juliol tindrà lloc la gran festa de benvinguda a aquests infants sahrauís a la plaça Doctor Pearson on es faran tot un seguit d'activitats infantils i un sopar popular. Des del projecte Vacances en pau, han convidat a tots els rubinencs i rubinenques a assistir-hi, participar de l'activitat i conèixer més a fons el conflicte que viu el poble sahrauí.

 

Membres de Vacances en Pau amb el cartell d'enguany de la festa de benvinguda
Membres de Vacances en Pau amb el cartell d'enguany de la festa de benvinguda | Redacció