Rubí sense abocadors demana que es presentin al·legacions a l'obertura de Can Balasc

La Plataforma ja ha anunciat futures mobilitzacions per mostrar el rebuig dels rubinencs i rubinenques als abocadors
Imatge dels terrenys de Can Balasc
Imatge dels terrenys de Can Balasc | Ajuntament de Rubí - Localpres

 

La Junta de Govern Local ha adoptat l’acord de sotmetre a tràmit un projecte d’actuació específica en sòl no urbanitzable per sol·licitar llicència d'obres pel dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Balasc, presentat per l’empresa AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias, SL. Això significa que aquesta companyia sol·licita tornar a utilitzar l'abocador. 

 

Segons el consistori, es tracta d'un tràmit al qual estan obligats per llei i així ho van comunicar a la Plataforma Rubí sense Abocadors en la primera Mesa de Seguiments dels Abocadors de l'any.

 

Ara, aquest projecte està exposat al públic durant un mes per tal que la ciutadania pugui presentar-ne al·legacions. És en aquest punt on la Plataforma ha animat els rubinencs i rubinenques a actuar. "Tots els ciutadans de Rubí tenim l'oportunitat de dir que no estem d'acord per molt que digui una sentència que poden portar un milió vuintanta mil metres cúbics en el forat de Can Balasc, que nosaltres no estem d'acord amb què hi entri ni un metre cúbic d'escombraries, ni de residus inerts", afirma Joaquim Òdena, de Rubí sense Abocadors. 

 

Des de la Plataforma avisen dels perills que suposa l'obertura d'aquest abocador tant per la salut dels rubinencs i rubinenques com pel medi ambient. En aquest sentit, Òdena ha explicat que "ens veurem obligats a fer una manifestació en la qual demanem la màxima participació per poder pressionar tant a l'Ajuntament com a la Generalitat per evitar que aquest abocador obri". El representant de Rubí sense Abocadors ha recordat que l'any 2012 ja es va aconseguir aturar la seva obertura gràcies a la mobilització ciutadana. "Si l'altra vegada vam ser 2000, ara hauríem de ser 4000 o 5000, i si hem d'anar a tallar l'autopista, hi anirem". 

 

A la Mesa d'Abocadors d'aquesta setmana hi van participar també representants dels diferents barris que es troben directament afectats com són Can Fatjó, els Avets, Font de la Via, Ximelis o Can Serrafossà, a més de representants de l'Ajuntament de Castellbisbal. 

 

Està previst que membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors es reuneixin amb tècnics de l'Ajuntament per tal d'elaborar aquestes al·legacions per presentar al projecte i anar tots a una. Tot sembla indicar que tècnicament l'abocador s'acabarà obrint. La Plataforma, però, ho té ben clar "demanem a l'Ajuntament que digui taxativament que no a la Generalitat, que el poble està cansat de tenir abocadors".