De les hipoteques als lloguers, aquesta és la lluita de la PAH de Rubí

Segons la PAH de Rubí la gran majoria de desnonaments que es produeixen a la ciutat són a causa dels preus del lloguer
Els membres de la PAH de Rubí es reuneixen cada dilluns al local de la CGT per tractar els problemes de cada persona
Els membres de la PAH de Rubí es reuneixen cada dilluns al local de la CGT per tractar els problemes de cada persona que s'hi acosta   | Àlex Zafra

 

Des del 2009 la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca reclama el dret a un habitatge digne. Al cap i a la fi, aquest moviment social va sorgir arran de la crisi immobiliària del 2008 i agrupa a tot tipus de persones amb dificultats per pagar la hipoteca, amb l'objectiu de lluitar contra el que consideren "un marc legal dissenyat per garantir que els bancs cobrin els seus deutes mentre es deixa desprotegides a les persones que, per motius diferents, no poden permetre's el cost d'un habitatge".


 

A Rubí la PAH també té una llarga trajectòria, fins al punt que d'aquí ben poc complirà la dècada de vida. Si més no, ara en ple 2018 resulta interessant preguntar-se quina ha sigut l'evolució del mercat immobiliari i com aquest ha afectat als rubinencs. En aquest sentit, els membres del grup rubinenc posen sobre la taula una dada rellevant: els desnonaments hipotecaris ja no són gaire nombrosos. "La gent ja no es pot permetre comprar pisos", expliquen. "El que existeix ara principalment són els desnonaments de persones que estan de lloguer, a causa dels seus preus desorbitats", declaren des del grup algunes de les persones involucrades.


 

Pel que fa al nombre d'execucions, un dels activistes qui prefereix quedar en l'anonimat explica que "segueixen havent-hi desnonaments, però gràcies a la conscienciació que fem des de la PAH hem aconseguit trobar les vies perquè moltes persones puguin solucionar la seva situació". Tot i això, manifesta que "el problema de l'habitatge és el mateix, segueix vigent, només que s'ha canviat hipoteca per lloguer".

  

La Gema León, qui també està involucrada en la PAH de Rubí, critica el vessant econòmic i laboral que es troba molta gent: "Quan tens problemes et poden ajudar amb un pis de lloguer social que tingui un preu baix, però després acabes pagant el doble en llum, aigua i gas, que tenen un preu desorbitat. En moltes ocasions no pots pagar ni un lloguer baix de 200 euros perquè no t'arriba pel subministrament de recursos bàsics", apunta.


 

En aquest sentit, des de la PAH asseguren treballar en una llei que limiti en un 30% el cost de les factures a assumir respecte al salari personal. "Ara mateix amb un sou de 1000 euros no pots optar a gaire. A una companya li van dir que cobrant 850 euros només podia optar a un lloguer de 300", manifesta Antònia Medina, també activista de la Plataforma. Una al·lusió que no fa més que recordar el fet que els lloguers més baixos de Rubí ja se situen per damunt els 600 euros.

  

La mateixa Medina declara que "no només lluitem contra els bancs, també contra els ajuntaments i serveis socials; no trobem suport enlloc". "Quan vas a qualsevol servei social es posen a la defensiva", critica una segona veu entre els membres reunits de la PAH. Tal com denuncia, "les administracions s'agafen als barems que els hi proporciona la llei i no surten d'aquí; la Llei Hipotecària del ministre De Guindos diu que no es pot fer fora de casa a una família que tingui un nen menor de 3 anys, si tens un menor de 4 anys sí que pot venir la policia a fer-te fora de casa", aludeix com a exemple. 


 

En aquest sentit, Medina recorda com en el passat mes de desembre els serveis socials de Rubí van acordar amb ella fer una reunió per discutir a 3 bandes –afectat, banc i servei social local- el tema del pis de lloguer social que necessita i que des de fa dos anys lluita per aconseguir. "Tres mesos després encara no m'han contestat; del banc ens ho esperàvem, perquè va ser començar amb les negociacions i de seguida em van activar el procés de desnonament pel pròxim 22 de març, però dels serveis socials de l'Ajuntament, no", emfatitza.

  

Un principi d'un drama anunciat que alguns ja han aconseguit superar, però no per aquest motiu han decidit deixar enrere la PAH. Aquest és el cas de la Gema León, qui tot i tenir els seus problemes financers resolts, afirma que "ja no deixo la PAH". El motiu? "Hem de seguir lluitant contra aquesta societat que ens asfixia mentre els banquers s'omplen les butxaques; les coses es poden aconseguir, no s'ha de deixar de lluitar", afirma amb perseverança. De fet, al local on es reuneix la PAH de Rubí és el que realment es respira només entrar: lluita i dignitat.
Comentaris

envia el comentari