Nova ronda del programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a Rubí

Aquelles persones d'entre 50 i 69 anys rebran una carta a partir de setembre per participar-hi
Els rubinencs i rubinenques podran participar en el programa de detecció precoç del cà ncer de colón i recte
Els rubinencs i rubinenques podran participar en el programa de detecció precoç del càncer de colón i recte | CEDIT

 

Després de fer-ho l'any 2016, l'Ajuntament de Rubí i l’Oficina Tècnica de Cribatge de Càncer (OTC) de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell tornen a animar a tots els rubinencs i rubinenques d'entre 50 i 69 anys a participar en el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte. 

 

Aquest programa consisteix a realitzar, cada dos anys, una anàlisi de deposicions casa per casa per detectar si aquestes contenen sang, una senyal que podria considerar-se un indicador de perill. Les persones censades d'entre 50 i 69 anys d'edat rebran una carta a partir del setembre on se’ls convidarà a fer-se la prova, que, com fa dos anys, és gratuïta.

 

A la carta hi figurarà un tríptic informatiu i una relació de farmàcies de la seva zona, a les quals hauran de dur la carta per poder obtenir la prova i les instruccions per realitzar-la. Independentment d'haver fet la prova fa dos anys, totes les persones que rebin la carta poden participar en el programa. En cas que s'hagin fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys, tinguin malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, pòlips colorectals o antecedents familiars de càncer colorectal, cal que contactin amb l'Oficina Tècnica abans d'anar a la farmàcia. Un cop feta la prova, s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats seran comunicats per carta o per telèfon.

 

El càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense que el pacient s'adoni de l'enfermetat, i quan comença a donar les primeres molésties, la malaltia sol estar força avançada. És per això que aquest programa podria ser d'una enorme utilitat per millorar el tractament i la supervivéncia

 


A Rubí, el 2016, es va informar a 18.233 rubinencs i rubinenques respecte al programa de detecció precoç, dels quals només un 32% es va acabar fent la prova. En aquesta primera ronda es van detectar 16 càncers.

 

 

 
Comentaris

envia el comentari