"Es mostra una part de la vida d'aquests joves que reprodueix la idea del noi criminal", Ainhoa Nadia Dohaibi

La conferència sobre menors no acompanyats organitzada per ARSI ha girat al voltant de les polítiques migratòries d'aquest sector de la població
La xerrada, organitzada per ARSI, s'ha dut a terme a la Biblioteca Mestre Martí Tauler
La xerrada, organitzada per ARSI, s'ha dut a terme a la Biblioteca Mestre Martí Tauler | N.E.

 

L'Associació Rubí Sociocultural i Integració, ARSI, ha organitzat una conferència, emmarcada en els actes del Dia del Refugiat, sobre els menors no acompanyats. La xerrada, que ha comptat amb les intervencions de Daniella Ortiz, militant antiracista i anticolonialista i Ainhoa Nadia Dohaibi, educadora social especialista en racisme institucional, ha volgut anar més enllà dels estereotips i ha aprofundit en la política migratòria que afecta aquest col·lectiu.

 

La conferència ha iniciat amb una reflexió per part d'Ortiz qui ha assenyalat que s'anomena persona immigrant a totes aquelles que provenen d'antigues colònies i no, per exemple, a les persones blanques que vénen del nord dels Estats Units. Amb aquesta reflexió, la conferenciant ha volgut introduir totes aquelles polítiques que tenen a veure amb la família i amb els menors i el seu sistema migratori. Tot el sistema que, per exemple, fa que el seu fill no tingui la nacionalitat espanyola tot i haver nascut aquí perquè ella va venir fa anys de l'Amèrica Llatina. Ortiz les qualifica de racisme institucional.

 

Per la seva banda, l'educadora social Ainhoa Nadia Dohaibi, ha parlat del "dispositiu de desprotecció que se suposa que ha de protegir aquesta infància".  I ha afegit que "tot el seguit de pràctiques o respostes a l'aparició d'aquests joves han anat generant la idea d'aquest infant que no és d'aquí, violent, criminalitzat i que ha justificat totes les mesures de vigilància, control i violència de la institució cap a aquests joves".

 

Molt relacionat amb la situació que es viu a moltes ciutats al voltant dels centres de menors no acompanyats, com en el cas de Rubí, la ponent ho ha explicat així: "Es mostra una determinada part de la vida d'aquests joves que està reproduint la idea del noi criminal i que genera violència cap a ells". Per la seva banda, Ortiz ha afirmat que aquesta no és la primera vegada que es viu una situació similar: "Això ja va passar fa dos anys amb els venedors ambulants i abans amb les bandes llatines on s'agafa un grup de la població i per allà es canalitza tot el racisme social. Em sembla brutal que en aquest cas la violència sigui per part de grups socials europeus adults cap a menors d'edat".

 

Per Ainhoa Nadia Dohaibi, aquests centres de menors d'acollida o emergència no estan preparats per veure si els joves es queden o se'n van, ja que només arribar se'ls proposa el retorn voluntari al seu país d'origen: "Això és tremendament eufemístic si tenim en compte que els joves han posat en risc, la majoria d'ells, la seva vida per poder arribar a Europa". I conclou que "tot aquest sistema tracta la infància immigrant com a adults immigrants, com una amenaça".