Mites i consells per al tractament dels refredats

El CAP Mútua de Rubí ha compartit aquestes recomanacions del Servei Català de Salut
CAP Mútua Rubí
El CAP Mútua Rubí fa tot un seguit de recomanacions | Arxiu

 

És l'època per excel·lència. La tos, els mocs, els esternuts... Els trobem a tot arreu i a totes les llars. Són els símptomes típics d'un constipat. És per aquest motiu, que el CAP Mútua de Rubí ha compartit tot un seguit de recomanacions alhora que ha trencat algun mite al voltant del tractament d'aquests refredats

 

Primer de tot cal saber que no hi ha cap medicament que curi ni freni el refredat però sí que n'hi ha alguns que poden ajudar a alleujar la sensació de malestar durant el procés. A la farmàcia es poden trobar diferents preparats que combinen analgèsics amb antitussígens i descongestionants. Tot i que la venda d'aquests medicaments és lliure, cal informar el farmacèutic d'altres medicaments que es prenguin o de possibles malalties que podrien afectar. Generalment, un refredat es resol espontàniament sense necessitat de tractament en un termini d'entre 3 i 7 dies. 

 

Els analgèsics com el paracetamol o els antiinflamatoris com l'ibuprofèn ajuden a abaixar la febre i la sensació de malestar general. Pel que fa a la mucositat, els esprais nasals i els medicaments que combinen antihistamínics i descongestionants són els que millor resultat acostumen a oferir. Per al mal de coll i per la tos, es recomanen les pastilles de xuclar, beure aigua i la utilització d'un humidificador.

 

La millor via per la prevenció del refredat és rentar-se les mans, ja que és la principal via de contagi del virus. Cal utilitzar abundant aigua i incidir, sobretot, sota de les ungles, entre els dits i al canell. Les mans s'haurien de rentar sempre després de tossir, esternudar o mocar-se fent servir un mocador de paper. En cas que no se'n tingui cap a mà es recomana esternudar o tossir a l'avantbraç, no a les mans. 

 

Desfent mites

Els preparats de menta i eucaliptus, tipus Vicks VapoRub, que tradicionalment han estat molt utilitzats, es consideren medicaments d'eficàcia dubtosa. Segons les recomanacions mèdiques del CAP, la creença popular que aplicar-los a les plantes dels peus sota els mitjons calma la tos no té cap base científica.

 

Pel que fa a la utilització d'antibiòtics, tampoc és recomanable en el cas dels refredats, ja que aquest tipus de medicament és eficaç en malalties provocades per bacteris, no per virus, com és aquest cas.

 

Finalment, no està científicament demostrat que la vitamina C, l'equinàcia, els prebiòtics, els multivitamínics o el magnesi permetin evitar el refredat comú, ja que actualment no hi ha cap producte que ho faci. 

 

Entre les recomanacions que realitza CAP Mútua de Rubí, per descomptat, es troba la de demanar consell al metge o farmacèutic de referència, anar amb cura amb l'automedicació i, en cas de dubte, trucar al 061 CatSalut Respon.