Més d'un centenar d'assistents a l'Assemblea Ciutadana per uns serveis públics dignes

Convocada pel Moviment de les Pensions i Rubí Sanitat, la trobada pretenia ser un punt on agrupar totes les reivindicacions socials
Juan Antonio Mestanza, Moviment per unes Pensions Dignes, durant la seva intervenció
Juan Antonio Mestanza, Moviment per unes Pensions Dignes, durant la seva intervenció | Núria Escudé

L'Assemblea Ciutadana celebrada a La Sala ha suposat un èxit de participació segons els seus organitzadors. Més d'un centenar de rubinencs i rubinenques han assistit a la convocatòria per reivindicar uns serveis públics dignes. Des del Moviment dels Pensionistes i Rubí Sanitat havien convidat a tots aquells col·lectius, sindicats, entitats o partits polítics que tinguessin alguna reivindicació a expressar. La idea era crear un espai comú de debat on poder exposar tots aquells aspectes dels serveis públics que no funcionen. 

 

Juan Antonio Mestanza, membre del Moviment per unes Pensions Dignes ha deixat ben clares quines són les seves principals reivindicacions: "respecte i justícia". Mestanza ha explicat que està tornant a veure en la societat actual les mateixes mancances i limitacions que ell mateix va viure fa 40 anys i que és una situació molt injusta. Per aquest motiu, considera, "al Moviment Pensionista ens afecten totes les reivindicacions perquè hem passat per gairebé de tot". El pensionista s'ha referit, afligit, a la dona d'Alcalà que la setmana passada havia de ser desnonada i que va optar per treure's la vida. "No es va suïcidar, la van matar", ha afirmat Mestanza.

 

Cartell per la millora del transport cap a l'Hospital
Cartell per la millora del transport cap a l'Hospital | Núria Escudé

 

Rubí Sanitat també ha estat un dels convocants d'aquesta assemblea. Ana Rosa Zahiño ha explicat com va néixer la plataforma i ha expressat el seu malestar per la situació de la sanitat a Rubí on, per exemple, asseguren que "no és possible demanar una cita pel metge de capçalera amb menys de 10 dies d'espera quan no són fins a 3 setmanes". A banda d'aquesta reivindicació, Rubí Sanitat també demana les urgències pediàtriques de 24 hores, 7 dies a la setmana, informació dels serveis mèdics que es poden realitzar a la ciutat així com transport i aparcament gratuït als hospitals. També s'ha posat sobre la taula la històrica reivindicació d'un hospital de referència a Rubí que Zahiño ha anomenat com "l'eterna promesa que mai arriba". 

 

Des del Sindicat de Lloguer de Rubí també estan molt implicats en les diferents reivindicacions socials que s'estan duent a terme a la ciutat, en part, perquè també en són part implicada. En aquesta línia, Carlos Águila, ha explicat que actualment la ciutat està vivint una 'bombolla' en el lloguer dels habitatges. El sindicat, que va començar com un moviment juvenil, de mica en mica s'ha anat trobant cada vegada més gent d'edat avançada que els demana ajuda perquè han patit un increment tan alt del seu lloguer que no el poden pagar amb les seves pensions. Águila ha comentat el cas concret d'una de les persones que els va anar a trobar que, de ben segur, ha afectat gran part dels assistents a l'assemblea. El senyor era un pensionista al qual havien avisat que li pujarien el lloguer 200 €, increment que no podia assumir. Quan va anar a demanar un pis d'urgència li van dir que havia d'esperar un any. Carlos Águila ha explicat que "són moltes les persones que es troben en aquesta situació. Són els desnonaments invisibles i a Rubí n'estem vivint a uns blocs de pisos de Sant Jordi Park". (Vegeu notícia). El representant dels llogaters ha animat a tothom a seguir amb la reivindicació als carrers "sou l'orgull de tots i totes".

 

Altres sindicats, partits polítics i entitats han tingut el seu torn de paraula per expressar les seves reivindicacions i demandes socials. Ha estat el cas, per exemple, dels Bombers que donen servei a Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal. Un dels seus representants, Marc Guix, ha explicat que només disposen de 5 bombers de guàrdia per les tres poblacions. "Són tres ciutats molt grans i ens sembla una misèria els efectius dels quals disposem". A més, el bomber ha explicat que durant les guàrdies, quan reben un avís, per exemple, a Castellbisbal, resen perquè no es cremi res a Rubí perquè, en aquest cas, ells no podrien arribar-hi. Guix també ha volgut aclarir que ells no intervenen en els desnonaments a no ser que hi hagi una emergència, ja que "nosaltres treballem per servir els ciutadans i ciutadanes, per ajudar-los". És per aquest motiu que els bombers el que demanen és "poder treballar amb seguretat". A tall d'exemple ha explicat que van aconseguir que s'aprovés un camió amb autoescala pel Parc de Bombers de Rubí. D'aquesta manera, si es trobaven una persona que s'havia quedat tancada a casa o havia patit algun accident i no podia obrir la porta, podrien accedir a l'habitatge sense necessitat de rebentar la porta d'entrada a l'immoble. Tot i estar aprovada la proposta, el camió mai ha arribat "deu ser perquè tenim la clau mestra que obre les portes de totes les cases de Rubí", ironitza el Bomber.