Marta d'Alanmón: "Les víctimes necessitem la visibilitat del bullying"

L'objectiu principal de l'entitat és entrar als centres educatius per continuar amb la seva tasca d'acompanyament i conscienciació sobre l'assetjament escolar
El Xavi i la Marta d'Alamón
El Xavi i la Marta d'Alamón | Núria Escudé

 

 

La Marta ha patit assetjament escolar durant 9 anys de la seva vida. Va haver de canviar d'escola perquè la situació era insostenible. Ara, fa batxillerat i està més tranquil·la però encara es troba pel carrer aquelles persones que tant de mal li han fet i encara viu situacions de conflicte. Va anar a parar a Alanmón farta de bates blanques i uniformes que no l'entenien. Segurament, perquè no havien passat per les mateixes situacions que ella. La Marta, que considera que encara es troba en el camí de superar les seves vivències amb el bullying, ajuda a altres nois i noies que el pateixen o l'han patit i, igual que van fer amb ella, els demostra que no estan sols i que hi ha altres persones que també ho pateixen cada dia. "És per aquest motiu que les víctimes necessitem aquesta visibilitat del bullying, per sentir que no som els únics que ho patim" explica la Marta. Igual que ells, són molts els joves que des d'Alanmón assessoren i acompanyen. 

 

Però no només són les víctimes les que acudeixen a l'entitat, ja que moltes vegades són els pares els que demanen ajuda. Segons explica Xavi, d'Alanmón, "quan les famílies venen a nosaltres és que el problema és molt gran i ens truquen perquè estan desesperats". I, de fet, no és el fill qui comunica als pares que està vivint una situació d'assetjament escolar sinó que normalment és un amic de l'escola qui ho explica als progenitors. I en la majoria dels casos, el problema fa temps que existeix. 

 

El primer i el més important per Alanmón és la protecció del jove, que se senti segur i protegit. De cara a la feina amb els pares, els expliquen on han d'anar i què han de fer. El que mai fa l'entitat antibullying és iniciar una guerra amb l'escola, més que res perquè consideren que és contraproduent per la víctima. "És millor intentar parlar amb el centre, seure en una taula i veure què es pot fer", explica Xavi.

 

De fet, aquest és un dels objectius que té ara Alanmón, entrar a les escoles per treballar la visibilització i la prevenció de l'assetjament escolar. Aquesta tasca, però, consideren que s'hauria de fer de manera conjunta amb les AMPA's, els professors, tots junts treballar amb el sol objectiu d'ensenyar i formar aquells alumnes en aquesta matèria. L'entitat, que ja ha treballat a Terrassa, Montcada, Montornès, Sant Pol i, fins i tot, Manresa, troba a faltar poder ajudar més els rubinencs i rubinenques, ja que Alanmón neix al municipi i a partir d'un cas de la ciutat. 

 

Alanmón i l'experiència

L'entitat disposa d'un equip multidisciplinari format per una pedagoga, una antropòloga, dues psicòlogues, un integrador social i un expert en bullying. Però, a més, compta amb un 'plus' molt important que són tots aquells nois i noies que han patit, o encara pateixen, bullying i que estan disposats a explicar el seu cas, compartir moments i acompanyar aquells joves que passen per la mateixa situació. De fet, una de les iniciatives que durà a terme d'aquí poc Alanmón és crear un 'espai de confort' a la Sala Neus Català on els joves puguin trobar-se de manera setmanal i poder realitzar les activitats que ells vulguin, des de tallers fins a veure pel·lícules, amb un orientador que els assessorarà si ho requereixen però que no intervindrà.

 

Noves formes d'assetjament

Les noves tecnologies i l'era de la informació, a banda d'avantatges també ha portat inconvenients com són el ciberbullying. Segons Xavi d'Alanmón "fins ara només teníem tres agents implicats en l'assetjament escolar: l'assetjador, la víctima i els observadors. Ara, els observadors són molt més agressius gairebé que l'assetjador perquè no només miren i riuen de la situació sinó que, a més, són els que filmen, fan fotografies i després comparteixen de manera anònima a les xarxes socials. Segurament fan, des del darrere, un bullying molt més agressiu que el que està insultant directament al jove".