Manifestació de RubíAcull a favor de l'acolliment a la ciutat

La trobada tindrà lloc dijous, 23 de maig, a les 19 h
Dilluns, 13 de maig, RubíAcull ja va fer acte de presència a les mobilitzacions a Can Rosés
Dilluns, 13 de maig, RubíAcull ja va fer acte de presència a les mobilitzacions a Can Rosés | N.E.

 

Les darreres manifestacions a les portes de l'antic Hotel Terranova dels veïns i veïnes de Can Rosés en contra de l'obertura d'un centre de menors i les reaccions polítiques que se n'han derivat, han motivat a l'entitat RubíAcull a reunir-se i prendre una determinació. És per aquest motiu que han convocat una manifestació per al pròxim dijous, 23 de maig, a les 19 h a la plaça de l'estació d'FGC per demostrar que "tant Rubí com Catalunya són terres d'acollida".

 

Per tal de fer-ne difusió, RubíAcull ha emès el següent comunicat que reproduïm textualment:

 

Després que el passat dilluns dia 13 de maig hi hagués la primera manifestació de rebuig a l’obertura d’un Centre de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) a l’antic hotel Terranova del barri de Can Rosés de Rubí, la plataforma ciutadana RubíAcull vol enviar un comunicat a tota la ciutadania i als mitjans de comunicació.

 

Entenem que tant Generalitat com Ajuntament no han gestionat la situació de manera idònia, sobretot tenint en compte que el veïnat del barri se’n va assabentar de forma extraoficial, fet que va generar molt malestar i va promoure la manca d’informació. Una situació que ha donat via lliure a tota mena de rumors que s’allunyen de la realitat. A més, la posició de l’alcaldessa Ana María Martínez tampoc ha facilitat l’aclariment ni ha afavorit el coneixement de la qüestió. El seu comportament ni ha estat de mediació ni ha ajudat a tranquil·litzar el barri. De fet, quan la directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes, va venir a la ciutat a detallar el projecte i a resoldre els dubtes generats no se li va permetre explicar-se en condicions.

 

Tots aquests esdeveniments i els que han seguit ens han entristit i ens han allunyat del Rubí que volem construir. Han deixat enrere un clima d’entesa i de comprensió que, des de RubíAcull, justament és el que volem promoure perquè la ciutat sigui el municipi acollidor que ha estat sempre. Per això, ahir també ens vam reunir amb diferents persones i entitats socials del municipi per buscar solucions.

 

Parlem de menors no acompanyats, infants i adolescents que han arribat al nostre país sense referents adults. Rere les sigles de MENA hi ha menors que s’han vist obligats a fugir dels seus països d’origen sense les seves famílies per circumstàncies diverses com, per exemple, conflictes bèl·lics, persecucions polítiques, esclavitud, pobresa, explotació i catàstrofes naturals. Una situació de vulnerabilitat que requereix de protecció i acolliment, tal com estableix entre d’altres tractats el Conveni dels Drets dels Infants de les Nacions Unides de 1989; i que una ciutat com Rubí, declarada Amiga de la Infància, no pot defugir.

 

No són ni delinqüents ni menors problemàtics. De fet, segons les últimes dades facilitades pels Mossos d’Esquadra, el 82% dels menors que van arribar a Catalunya entre el 2016 i el 2018 no han delinquit mai. A més, els educadors que gestionen els centres ho corroboren i afirmen que la majoria dels infants i adolescents acollits no tenen actituds conflictives.

 

Des de RubíAcull no ens quedarem de braços plegats ni contribuirem a la confrontació. Pensem que les ciutats acollidores es construeixen des de la base, entre totes i tots, creant xarxa i generant empatia. Per això, convoquem una gran manifestació a Rubí a favor de l’acolliment el proper dijous 23 de maig a les 19h a la plaça de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Volem demostrar que tant Rubí com Catalunya són terres d’acollida. Per això, fem una crida a tothom que hi vulgui assistir, tant persones de la localitat com col·lectius, entitats i persones de tot Catalunya i de l’Estat.

 

L’acolliment és un dret i un deure que cal defensar amb fermesa, des de la cohesió i l’acció ciutadana, i que requereix de la implicació de tota la societat. Només així és i serà possible construir una terra veritablement integradora, més rica i diversa que deixi de banda els orígens i posi per davant, d’una vegada per totes, un futur comú compartit.