L'Associació Compartir i la seva gran tasca social

Tot just han acabat els casals d'estiu que han fet al juliol i a l'agost i ja es troben immersos en la preparació del nou curs
Grup d'educadors de l'Associació Compartir
Grup d'educadors de l'Associació Compartir | Cedit

 

L’Associació Compartir-Grup Social Marista és una entitat sense ànim de lucre que treballa per donar atenció i acompanyament a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat de Rubí. Les seves actuacions se centren al voltant del Centre Cívic El Pinar tot i que les seves activitats estan obertes a tota la població. Normalment, el 85% dels infants amb els quals treballen són derivats de Serveis Socials,  sigui pel propi nen o per la família, i la resta són voluntaris que decideixen participar de les dinàmiques de l'entitat. Els responsables de l'associació estan en constant comunicació amb tots agents que intervenen les famílies: Serveis Socials, escoles, DAPSI, etc. 

 

Fa tot just unes setmanes han acabat els seus casals d'estiu. El del juliol, només a El Pinar, i el de l'agost, col·laborant amb el Mossèn Cinto Verdaguer. Durant els dos mesos, les activitats han anat molt bé i han obtingut molt bona resposta per part dels infants que hi han assistit. Però el casal d'estiu que fa l'Associació Compartir, no és el típic casal de lleure que es pot trobar entre l'oferta lúdica de la ciutat. TOT Rubí ha pogut parlar amb la sotsdirectora del Centre, Laura Titos, que ens ha explicat que les activitats de l'època estival són una continuació d'un dels eixos vertebradors de l'Associació, el Centre Obert.

 

"En aquests casals no fem només lleure, sinó que també fem suport educatiu, higiene, deures i assegurem dos àpats. La idea és que tinguin de tot, tant activitats d'oci, d'esport com suport a l'escolarització", explica Titos. Durant el mes d'agost, el centre d'interès del casal ha estat les emocions. Així, han tractat la por, la tristesa, l'alegria... setmana a setmana les han anat treballant i els infants s'hi han implicat molt. Mitjançant el joc, a més, els educadors han pogut conèixer més coses de cada infant, ja que "cada nen és un món i, a més, cada nen ve amb la seva motxilla que en un mes difícilment es pot conèixer. Els infants que durant l'any venen al Centre Obert ja més o menys en sabem l'històric però els que ens venen derivats només pel Casal, no", afirma la sotsdirectora.

 

Altres activitats

El gruix més important de les activitats que realitzen des de l'Associació Compartir és el Centre Obert que engloba infants des de P3 fins a acabar l'ESO. Durant l'any, aquests nens i nenes van a les tardes al centre, berenen, fan higiene, fan activitats i un suport diari a l'escolarització. Segons Laura Titos "és un servei que sobretot detecta i prevé situacions de risc. En cas de detectar algun problema, ho traslladem als serveis corresponents. No és una ludoteca. Hi ha uns professionals al darrere que tenen uns estudis i saben el que es fan". Segons la sotsdirectora, aquest servei és molt important per la ciutat i és l'únic que hi ha actualment d'aquestes característiques. El principal problema és l'ubicació, ja que en trobar-se a un barri allunyat del nucli hi ha famílies per les quals no és pràctic anar-hi. 

 

"El Centre Obert intenta oferir als infants diferents opcions de vida però no de manera imposada", explica Titos. "La família, l'entorn, el barri o les dinàmiques que s'hi donen són les que poden afectar l'infant". Segons explica la sotsdirectora, al barri hi ha molta dinàmica de carrer que té una part negativa però també té la positiva que sempre hi ha un adult amb aquests infants. Aquests nens i nenes estan molt més socialitzats i desenvolupats en l'àmbit psicomotor.

 

Un altre del servei que ofereixen és el maternoinfantil Quitxalla. Aquest és un projecte adreçat a famílies amb infants de 0 a 3 anys i el que fan és sobretot treballar habilitats parentals, estimular els infants i fomentar que la família sigui qui faci aquesta estimulació. Sobretot fer entendre els diferents nivells evolutius del nadó a les famílies. Fins i tot, les famílies que hi assisteixen disposen d'un diari on cada tres mesos es plantegen les fites que hauria d'haver assolit cada infant, s'hi inclouen fotografies i es va comprovant si es van aconseguint els objectius. Aquest servei també es fa en coordinació amb DAPSI en assessorament i col·laboració.

 

També ofereixen Alfabetització d'Adults, per aquelles persones que acaben d'arribar o que no han sortit massa del seu entorn. Aquestes classes intenten que es puguin desenvolupar a escala d'idioma amb un ensenyament molt més funcional que teòric.

 

D'altra banda, l'Associació Compartir també disposa d'un projecte de Servei d'Atenció Psicoterapèutica Individual de tal manera que si es detecta alguna necessitat, es diagnostica amb la psicòloga. Enguany, s'iniciarà aquest servei també en l'àmbit familiar. Segons Laura Titos "hi ha molts casos que al nen li va bé la teràpia però si es fes extensiva a la família, estaria molt millor".

 

La part més personal

Els treballadors que hi ha al centre són tots professionals preparats per l'atenció que necessiten els infants, adolescents i les famílies que assisteixen. Tot i això, també hi col·laboren voluntaris que els ajuden, sobretot de l'Agrupament Escolta Albada. L'únic requisit que demanen als voluntaris és el compromís d'assistència perquè els infants puguin tenir una certa estabilitat al centre.

 

Segons la sotsdirectora, "el més difícil és poder separar i no emportar-te a casa segons quines vivències que poden arribar a tocar molt. Nosaltres hem d'estar molt sencers per poder atendre realment perquè si t'agafa en un moment baix de la teva vida personal, pot ser que t'afecti més segons quina vivència. S'ha d'estar molt sencer per poder atendre".

 

"Nosaltres som un centre que treballem en constant contacte amb Serveis Socials. Al principi de fer aquest canvi, va haver-hi certa tensió al barri, però finalment ho van acabar acceptant. De totes maneres, si detectem alguna conducta perillosa, els primers a saber-ho sempre són les famílies. No passem mai informació sense que abans ho sàpiguen els principals afectats" afirma Titos.

 

L'Associació Compartir pertany a la Fundació Champagnat, que disposa de diferents obres i projectes, principalment a Catalunya, però també a la resta del món. 

 

Durant la recepció d'Entitats de la Festa Major d'enguany, l'Associació Compartir - Grup Social Marista va rebre una distinció pels seus 25 anys de servei a la ciutat de Rubí.